Униформените от шерифската служба на окръг Кук ще имат малко повече време да се съобразят с наредбата за задължителна ваксинация. Шерифството реши да удължи крайния срок и да даде повече време на своя личен състав да се ваксинира. Това бе официално обявено в петък.

„Шерифската служба отбелязва видимо увеличение и положителна реакция от личния състав, докладващ за ваксинация. Освен това, по време на дискусии за задължителната мярка, синдикатите поискаха повече време за доброволно съобразяване с наредбите от страна на служителите“ - се казва в изявление на ведомството.

Крайният срок бе изтеглен до 17 октомври.

Службата добави, че ще наблюдава внимателно ситуацията с коронавируса сред личния състав по време на продължаващите преговори със синдикатите.

Съобщението идва на фона на остро противопоставяне между кмета Лори Лайтфут и чикагския клон на полицейския профсъюз Орден на полицейското братство, който оказва открита съпротива срещу задължителната ваксинация и докладването на ваксинационен статус от всички служители на града, срокът за което бе 15 октомври и практически изтече.

В четвъртък Лайтфут, която държи твърдо на позицията си за ваксиниране на служителите, подаде оплакване срещу Ордена и председателя му Джон Катандзара затова, че окуражават и подкрепят спиране на работа или стачка, което ответниците отричат.

От своя страна профсъюзът заплашва със завеждане на дело срещу наредбата за задължителна ваксинация.