Открийте ни и в

Вашите пари

Шест закона за успешно пенсиониране: Как да се подготвим финансово?

Кои са някои от най-важните моменти, които не трябва да изпускаме, за да се пенсионираме правилно…

публикувано

на

Шест закона за успешно пенсиониране: Как да се подготвим финансово?

Здравейте, скъпи приятели! Днес ще поговорим за шестте основни точки на успешното пенсиониране и на какво трябва да наблегнем в годините преди този важен етап от нашия живот, за който много хора мечтаят дълги години, преди да стигнат до него.

Искам да изложа няколко основни правила, които могат да ни помогнат да сме по-осъзнати и по-информирани, когато се подготвяме за пенсиониране.

Подгответе се за пенсионерския живот

дълго преди да сте го достигнали в реалността.

Това означава, че трябва да се подготвим физически и психически за тази част години преди тя да е тук.

Стряскащо: Личен фалит, никой не е длъжен да плати на друг почивка на Малдивите

Преценете какъв начин на живот би ви харесал и какви са възможностите и шансовете, които имате да го достигнете. Например, опитайте се да изплатите заемите си и адекватно да прецените на какъв доход ще разчитате по време на пенсиониране.

Също така, колко често и къде бихте искали да пътувате и какви средства биха ви коствали тези пътувания. Дори би било добра идея да се опитате да живеете с доходите, с които бихте живели като пенсионери, в няколкото години преди пенсиониране, дори да изкарвате повече пари в момента. Това би ви дало реална представа какви ще бъдат истинските ви възможности и какви промени биха настъпили в начина ви на живот.

Държавната пенсия би трябвало да бъде

не повече от 40% от пенсионния ви доход.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

Неадекватните очаквания за пенсионен доход и особено този, който идва от държавния пенсионно-осигурителен фонд (в която и да е държава), поставя много пенсионери по света в трудно положение в емоционален и финансов аспект.

Повечето хора не са достатъчно информирани през годините, че пенсионният им доход трябва да дойде основно от техни лични инвестиции и спестявания и чак след това от държавния фонд, към който са се осигурявали през всичките си работни години.

Следователно те очакват нереалистично високи доходи от този фонд,

а в почти всички случаи получават много по-малко от очакваното и тяхното недоволство и разочарование започва, а също така и годините, прекарани във финансови лишения.

Започва се: Путин прати ядрен влак към Украйна

Начинът това да спре е да бъде осъзнато, че не повече от 40% от вашия доход ще идва от вашите държавни осигуровки, където и да сте по света. С оглед на реалностите, в които живеем – този процент ще продължи да намалява и ние ще сме все по-зависими от личните си спестявания и инвестиции чрез частни пенсионни фондове и дори бих казал, развиването на бизнес, който може да функционира дълго след като сме се пенсионирали, е една много добра и умна стъпка към по-добри финансови перспективи в годините на пенсиониране.

Не бъркайте пенсионирането с ваканцията

Много от нас си мислят, че като се пенсионират, ще бъде същото преживяване като да отидат на ваканция и ще си изкарват така страхотно и безгрижно, заобиколени от множество начини за забавление и развлечения.

Истината е, че в реалния живот за повечето от нас това е само едно прекрасно пожелание, което е далеч от истината. За постоянни развлечения и забавления се изискват доста финансови възможности, с които повечето от нас най-вероятно няма да разполагат свободно по време на пенсиониране.

Без секс от 27 години: 82-годишна баба наваксва в кревата с 36-годишен и се чувства „като девица“

По-скоро би било добре да приемете една по-реална гледна точка, чрез която да можете адекватно да прецените местоположението си, разходите си и това какво бихте правили с многото време, което ще имате в ръцете си, без да натоварите бюджета си, но и да можете да изпитате радостта от живота в същото време.

Who the f*** is Костя Копейкин

Започването на нова интересна кариера в сферата на изкуството, помагането на децата с отглеждане на внуците или започването на малък частен бизнес биха били едни добри идеи, върху които може да помислите.

Не забравяйте, че в този етап на живота ви

вие сте един много полезен актив за обществото с опита и знанията си, които сте натрупали през годините, и можете да сте изключително полезни във всички сфери на живота – за себе си и за околните. Не подценявайте това, а го имайте предвид като избирате как да продължите оттук нататък своя живот и принос към обществото и вашето семейство.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено