Открийте ни и в

Вашите пари

Шест стъпки към успешно пенсиониране

Какво не трябва да изпускаме, за да се пенсионираме щастливи

публикувано

на

Шест стъпки към успешно пенсиониране

Здравейте, скъпи приятели! Днес ще поговорим за десетте основни точки на успешното пенсиониране и на какво трябва да наблегнем в годините преди този важен етап от нашия живот, за който много хора мечтаят дълги години, преди да стигнат до него.

Но мечтите не са достатъчни, за да достигнем до него по най-успешния начин, изисква се повече и доста по-дълга подготовка. Поради тази причина днес искам да изложа няколко основни правила, които могат да ни помогнат да сме по-осъзнати и по-информирани, когато се подготвяме за пенсиониране.

  1. Подгответе се за пенсионерския живот, дълго преди да сте го достигнали в реалността…

Това означава, че трябва да се подготвим физически и психически за тази част от живота си, години преди тя да е дошла.

Том Брейди и Жизел Бюнхен: Завлечени с милиони от краха на FTX, но ги съдят, че рекламирали криптоборсата

Преценете какъв начин на живот би ви харесал и какви са възможностите и шансовете, които имате да го постигнете. Например, опитайте се да изплатите заемите си и адекватно да прецените на какъв доход ще разчитате по време на пенсиониране.

Също така, колко често и къде бихте искали да пътувате и какви средства биха ви коствали тези пътувания. Дори би било добра идея да се опитате да живеете с доходите, с които бихте живели като пенсионери в няколкото години преди пенсиониране, дори и да изкарвате повече пари в момента. Това би ви дало реална представа какви ще бъдат истинските ви възможности и какви промени биха настъпили в начина ви на живот.

  1. Не очаквайте държавната ви пенсия да бъде повече от 40% от пенсионния ви доход…

Неадекватните очаквания за пенсионен доход и особено този, който идва от държавния пенсионно-осигурителен фонд (в която и да е държава), поставя много пенсионери по света в трудно положение в емоционален и финансов аспект.

Повечето хора не са достатъчно информирани през годините, че пенсионният им доход трябва да дойде основно от техни лични инвестиции, спестявания, евентуална разработка на собствен бизнес и чак след това от държавния фонд, към който са се осигурявали през всичките си работни години. Следователно те очакват нереалистично високи доходи от този фонд, чрез които да се издържат след пенсиониране, а в повечето случаи получават много по-малко от очакваното и тяхното недоволство и разочарование започва, а също така и годините, прекарани във финансови лишения.

Начинът това да спре е да бъде осъзнато, че не повече от 40% от вашия доход ще идва от вашите държавни пенсионни осигуровки, където и да сте по света. С оглед на реалностите, в които живеем – този процент ще продължи да намалява и ние ще сме все по-зависими от личните си спестявания и инвестиции чрез частни пенсионни фондове и дори бих казал, развиването на бизнес, който може да функционира дълго след като сме се пенсионирали, е една много добра и умна стъпка към по-добри финансови перспективи в годините на пенсиониране.

За задаващите се поколения нещата ще изглеждат още по-мрачно с оглед на промените в законите за пенсионирането, които ще целят да удължат годините за пенсиониране и да намалят размера на пенсиите в бъдеще. Следователно, всеки един човек в момента трябва да има някакъв тип пенсионен фонд като 401К или Traditional / ROTH IRA, който да бъде като касичка за пенсиониране, ако не планираме да работим, докато сме живи, защото това ще бъде често срещано явление в поколенията напред за съжаление.

Личната отговорност в пенсионирането, вместо социалната отговорност, както досега е било, ще бъде една от основните промени в бъдещето и който успее да се адаптира към тези промени по най-успешния начин, ще има лукса да се пенсионира и да си даде почивка след дългите години на работното място.

  1. Не бъркайте пенсионирането с ваканцията…

Много от нас си мислят, че като се пенсионират, ще бъде същото преживяване като да отидат на ваканция, и ще си изкарват така страхотно и безгрижно, заобиколени от множество начини за забавление и развлечения.

Истината е, че в реалния живот за повечето от нас това е само едно прекрасно пожелание, което е далеч от реалността. За постоянни развлечения и забавления се изискват доста финансови възможности, с които повечето от нас най-вероятно няма да разполагат свободно по време на пенсиониране.

По-скоро би било добре да приемете една по-реална гледна точка, чрез която да можете адекватно да прецените местоположението си, разходите си и това, какво бихте правили с многото време, което ще имате в ръцете си, без да натоварите бюджета си, но и да можете да изпитате радостта от живота в същото време.

Нови детайли за убийството на младия Пантелей в Индианаполис

Започването на нова интересна кариера в сферата на изкуството, помагането на собствените ви деца с отглеждане на внуците или започването на малък частен бизнес биха били едни добри идеи, върху които може да помислите. Не забравяйте, че в този етап на живота ви вие сте един много полезен актив за обществото с опита и знанията си, които сте натрупали през годините, и можете да сте изключително полезни във всички сфери на живота – за себе си и за околните. Не подценявайте това, а го имайте предвид като избирате как да продължите оттук-нататък своя живот и принос към обществото и вашето семейство.

Но във всички случаи бъдете подготвени с план, ако някога това се случи, за да знаете какво да предприемете в такъв момент и той да не нарани начина на живот на този, който остава след вас.


Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

(Продължава в следващия брой)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено