Открийте ни и в

СВЯТ

Шефката на МВФ Кристалина Георгиева: Можем да очакваме свят, склонен към сътресения

Инфлацията се е засилила повече от очакваното поради прекъсвания на веригата за доставки, неочаквано силно търсене на стоки и климатични сътресения

публикувано

на

Все още е твърде рано да се прецени дали светът е изправен пред дълъг период на висока инфлация, каза шефът на МВФ Кристалина Георгиева, предупреждавайки, че устойчивостта на икономиките към бъдещи сътресения може да доведе до големи проблеми.

Правителствата и централните банки трябва внимателно да коригират фискалната и монетарната политика през 2022 г., така че общото облекчаване на мерките за подкрепа и повишаването на основните лихвени проценти да не застрашат възстановяването, каза главният изпълнителен директор на Международния валутен фонд.

Обстоятелствата се промениха много в сравнение с 2020 г., първата година на пандемията, когато финансовите министри и управителите на централните банки координираха и синхронизираха мерките, така че днешните действия изискват по-голяма конкретизация, каза още Георгиева.

Тя обясни, че инфлацията е продължила по-дълго и се е засилила повече от очакваното поради прекъсвания на веригата за доставки, неочаквано силно търсене на стоки и климатични сътресения, които се отразиха на цените на храните.

На въпрос дали тези обстоятелства и ескалацията на кризата в отношенията между Русия и Запада заради Украйна могат да удължат още повече периода на висока инфлация, Георгиева каза, че все още е рано да се прави оценка.

„Можем да очакваме свят, склонен към сътресения“, добави тя.

Тя подчерта, че инвестирането в икономиката и околната среда ще помогне за отварянето на повече възможности за създаване на работни места и просперитет.

Ако не бъдат контролирани, перспективите ще бъдат по-мрачни, което ще доведе до по-неочаквани събития, каза Георгиева.

Според нея правителствата не са добре подготвени да се справят с множество кризи едновременно.

Той добави, че пандемията Covid-19 остава най-големият риск, пред който е изправена световната икономика, така че е наложително да се засилят усилията за подобряване на обхвата на ваксинацията в страните с ниски доходи и да се постигне целта от 70 процента от ваксинираните хора в различните страни до средата на 2022 г.

Миналата седмица МВФ намали значително прогнозите си за САЩ, Китай и световната икономика, предупреждавайки за рисковете от пандемична несигурност, инфлация, прекъсвания на доставките и по-строга парична политика на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено