Открийте ни и в

Коронавирусът

Шефът на BioNTech: Европа ще постигне колективен имунитет срещу COVID-19 до август

Eфективността на ваксината намалява от 95 на около 91 процента след шест месеца и вероятно ще е нужна трета доза

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европа може да постигне колективен имунитет срещу коронавируса през следващите четири месеца, заяви в сряда ръководителят на германската фармацевтична компания BioNTech Угур Шахин.

Макар да няма единодушна позиция какъв е точният праг, който е необходим, за да бъде постигнато това, експерти казват, че при равнище над 70 процента на имунизация предаването на коронавируса сред населението значително би намаляло.

“Европа ще постигне стаден имунитет през юли, най-късно до август”, заяви пред репортери Шахин, чиято фирма в партньорство с американската компания Pfizer разработи първата одобрена в широк мащаб ваксина срещу COVID-19.

Според него данните от хора, получили ваксината, показват, че имунният отговор отслабва с времето и вероятно ще е необходима трета доза. По думите му проучванията сочат, че ефективността на ваксината намалява от 95 на около 91 процента след шест месеца.

Embed from Getty Images

“Съответно ние имаме нужда от трета доза, за да възстановим ваксинационната защита до почти 100 процента”, каза той. Според него това може да стане от 9 до 12 месеца след първата доза. “А после очаквам, че вероятно ще е необходима нова подсилваща доза всяка година или може би на всеки 18 месеца”, заяви Шахин.

Има опасения, че съществуващите ваксини могат да бъдат по-малко ефективни срещу нови разновидности на коронавируса, които се появяват в различни части на света.

Шахин каза, че BioNTech е тествала своята ваксина срещу над 30 разновидности, включително доминиращия сега вариант, който най-напред беше открит във Великобритания, и е установила, че при изследванията ваксината предизвиква добра имунна реакция срещу почти всички варианти.

В СЗО не знаят какъв процент от населението трябва да развие имунитет, за да се осигури колективен имунитет срещу COVID-19

Попитан за новата разновидност, открита първо в Индия, Шахин каза, че ефективността на ваксината срещу нея все още се проучва.

Отказът от защита на интелектуалната собственост не е правилният начин да се увеличи производството на ваксини срещу COVID-19, добави той, застъпвайки се за издаване на производствени лицензи. “Това не е решение”, каза Шахин по повод идеите да няма защита на интелектуалната собственост.

СЗО: Преследването на колективен имунитет e "страдание и смърт"

Белият дом заяви във вторник, че подобни варианти са сред възможностите, обмисляни от правителството на американския президент Джо Байдън, за да може максимално да се увеличи производството и доставката на ваксини, въпреки че още не е взето решение.

BioNTech смята, че правилният подход е тясно сътрудничество с подбрани производствени партньори, защото нейната ваксина е трудна за производство.

“Ние обмисляме начини за издаване на специални лицензи на компетентни производители”, каза Шахин, според когото това би гарантирало качеството на ваксините, доставяни в различни части на света.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА