Открийте ни и в

България

Шпионската афера: И съпругата Резидента остава в ареста с останалите

Съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване

публикувано

на

След 11 часа заседания съдът остави в ареста четирима от обвинените за шпионаж в полза на Русия, сред които и съпругата на т.нар Резидент. Мотивите на магистратите под пагон са, че има риск те да се укрият и да извършат друго престъпление. Мярката за неотклонение на сочения за ръководител на групата Иван Илиев, наречен от разследващите Резидент, ще бъде разгледана в понеделник, съобщи bTV.

Димитър Влахов от военното разузнаване, полковник Петър Петров от военното министерство и Любомир Медаров, шеф на секретното деловодство на парламента, както и Галина Илиева, съпруга на Резидента, остават зад решетките.

Двама бивши шефове на военното разузнаване са разпитвани по шпионската афера. По информация на bTV става дума за генералите Пламен Студенков и Стефан Стефанов. Един от тях е бил наясно с дейността на Резидента Иван Илиев.

Москва: Антируската шпиономания в България е натрапена на София отвън

Според адвокатите в кориците на делото няма данни, че арестуваните са предавали класифицирана информация на руското посолство. Прокуратурата обаче контрира, че има достатъчно доказателства и внесе три тома нови материали по делото.

Първи пред магистратите под пагон се изправи бившият заместник шеф на бюджетния отдел във военното министерство полковник Петър Петров.

“Единственото, което твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионство. Аз лично не съм се запознавал с доказателства че има и формация, която е предавана в руското посолство”, обяви адвокатът му – Петър Петков.

Нито защитата, нито прокуратурата обясниха какво точно съдържат трите тома с нови доказателства срещу обвинените за шпионаж.

“Новите доказателства само подкрепиха опасността да се укрие обвиняемия, поради което съдът се съобрази с тях и потвърди мярката задържане под стража”, заяви полк. Стоян Лазаров от Военно-апелативна прокуратура.

Обвинените в шпионаж срещу България се уговаряли в ареста как да манипулират разследващите

От прокуратурата не потвърдиха дали става дума за записи на разговори от килиите, в които задържаните се уговарят какви версии да представят в съда

“Това, което направи съдът, е да оцени представените до последно доказателства и да вземе решения, които не се коментират. Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група и като офицер изобщо не се гордея, че други офицери са си предали държавата”, смята Елин Лазаров от Военно-апелативна прокуратура.

По делото няма данни за шпионаж, категоричен е адвокатът на Любомир Медаров.

“По тези дела съдът осъществява изключителна патриотична дейност, защото ги гледа при закрити врата и на нас ни забраняват да говорим. За моя подзащитен г-н Медаров аз съм спокоен и към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста”, отбеляза адвокат Васил Василев.

Съдебните решения за шпионската афера са окончателни и не подлежат на обжалване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА