Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Щатският секретариат на Илинойс се извини на българина, останал без книжка (ВИДЕО)

Случаят на Боби Николов се разреши след намесата на BG VOICE

публикувано

на

След седмици на спорове и размяна на писма с администрацията на щатския секретар в Илинойс Боби Николов от Чикаго най-после има нова шофьорска книжка. “След като се свързах с BG VOICE, няколко дни по-късно от администрацията на щата се свързаха с мен. Казаха, че правят проверка и че е станало недоразумение, както и че трябва отново да отида да си подам заявлението”, каза нашият сънародник.

Той остана с временно спряна книжка, след като от офиса на щатския секретар Джеси Уайт в Спрингфийлд му изпратиха писмо, че отказват да преиздадат съществуващата му шофьорска книжка заради нов адрес, след няколко странни телефонни разговора за документите, които е представил като доказателство за новия си адрес.

BG VOICE разказа за казуса на Боби Николов преди няколко седмици, когато той се свърза с нас обезпокоен, че от администрацията отказали да приемат договора му за наем под предлог, че е документ, лесен за фалшифициране. Нашата редакция реши да провери дали става дума за недоразумение или за двоен стандарт и потърси отговори от администрацията, което предизвика проверка по случая.

Преди няколко дни, когато от офиса на щатския секретар в Спрингфийлд се свързали отново с Боби Николов, го инструктирали да отиде в офиса на DMV в Дес Плейнс, където е кандидатствал първоначално, и да носи със себе си същия договор за наем, в който са се усъмнили. “Казаха ми да търся мениджърката в това бюро, да си взема договора и че на място ще ми кажат какви още документи ми трябват”, казва българинът.

Той обаче за всеки случай взел със себе си още документи, които доказват новото му местоживеене. “Явих се на мястото, мениджърката им се обади веднага в Спрингфийлд и веднага отмениха временното спиране на книжката”, казва Боби Николов.

Боби Николов

На място му казват, че трябва да представи друг документ, с който не е кандидатствал до момента. Така и направил, защото си бил взел за всеки случай застраховката на наемател (renters insurance) и сметката за телефона, която вече е получил на новото място, на което живее.

“Без BG VOICE сигурно щяха да ме размотават още от едно гише на друго”, казва Боби Николов, който е благодарен, че намесата на BG VOICE доведе до проверка по неговия случай, а по-късно и до разрешението му.

“Те поискаха да видят различни документи за новия адрес, тъй като вече не могат да приемат първоначално представените (банково извлечение и договор за наем)”, казва Боби Николов – и ми казаха, че трябва да чакам.” След по-малко от седмица той получил новата си шофьорска книжка по пощата.

Защо се случи това?

От администрацията не дали обяснение на Боби Николов защо първоначално не приели договора му за наем, нито дали наистина е имало съмнение, че е фалшифициран. “Не бяха много словоохотливи”, казва сънародникът ни. Той обаче приема случката с усмивка, защото дните, в които не е могъл да шофира легално в щата, свършиха. Случаят на Боби Николов обаче повдигна друг въпрос – дискриминирани ли са българите в Илинойс?

Както BG VOICE разкри преди три години, българите заедно с гражданите на още 7 държави, сред които Хърватия, Македония, Молдова, Сърбия и Киргизстан, са част от “черен списък”. Като такива те преминават вторична допълнителна проверка, когато кандидатстват за издаването на шофьорска книжка в щата Илинойс. От офиса на Джеси Уайт са категорични, че не става дума за дискриминация срещу българи или за двоен стандарт. „Мисля, че, доколкото мога да преценя, това е изолиран случай”, каза за BG VOICE Дейв Дръкър от офиса на щатския секретар на Илинойс.

Боби Николов, който има зелена карта, действително живее на новия си адрес и договорът му е действителен, а не фалшифициран, обаче реши да се свърже с редакцията ни, защото обясненията, което му дали от Спрингфийлд, му се сторили странни.

Ако и вие смятате, че сте обект на двоен стандарт от страна на която и е да щатска или държавна администрация или бизнес, можете да се свържете с нас на [email protected]. Екипът на BG VOICE е на ваша страна и ще потърси правата ви пред всички местни, щатски или федерални институции.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
19 коментара

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. „Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува“, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително „всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси“ и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. „Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията“, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

публикувано

на

Виж цялата статия

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп пак се зарече да премахне американското гражданство по рождение

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп отново се върна на идеята за премахване на правото на американско гражданство по рождение, съобщи Fox 32. Според сега действащия закон всяко дете, родено на територията на САЩ, без оглед на това какъв е произходът на неговите родители, е американски гражданин.

„Гледаме много сериозно на отнемането на правото на гражданство за бебета, родени от родители с неамериканско гражданство на американска земя“, обяви Тръмп. Според него гражданството по рождение е „наистина абсурдно“.

Това не е първият път, в който Тръмп повдига темата – той каза нещо подобно и през октомври м.г.  Но предложението, свързано с гражданството неизбежно ще предизвика продължителна юридическа битка, той като президентът може да промени отдавна постигнатото съгласие, че 14-та поправка гарантира гражданство на всяко дете, родено в САЩ независимо от имигрантския статус на родителите.

Джеймс Хо, посочен от Тръмп консервативен федерален съдия, написа през 2008 г., преди назначаването му, че правото на гражданство по рождение „е защитено не по-малко за децата на хора без документи, отколкото за наследниците на пътниците в кораба „Мейфлауър“ (първите заселници – б.р.).

Но Тръмп заяви, че е получил уверение от адвокати, че промяната може да бъде напавена „само с изпълнителна заповед“ – аргумент, който той използва още от ранните си дни като кандидат-президент, когато нарече това право „магнит за нелегални имигранти“ и се зарече да го премахне.

Няма данни колко чужденки пътуват до САЩ специално с намерението да родят на американска земя. Според Центъра за изследване на имиграцията, през 2012 г. около 36 000 неамериканки са родили в САЩ, а след това са напуснали страната.

Места като Флорида преживяват бум на т.нар. „туризъм с цел раждане“. Всяка година стотици бременни рускини пътуват до САЩ, за да родят, плащайки между 20 и 50 хиляди долара на посредници, които да им уредят документи за пътуване. По същата причина в САЩ пристига и значителен брой жени от Китай и Нигерия.

Коментарите на Тръмп дойдоха, докато администрацията продължава да прави имиграционни промени, притисната от хардлайнери, които работят по тях от месеци. В сряда департаментът за вътрешна сигурност обяви, че скоро ще бъде сложен край на дългогодишното федерално споразумение, което определя граници за това колко дълго децата на имигранти могат да бъдат задържани.

Решението почти сигурно ще доведе до юридическа битка срещу желанието на правителството да задържа имигрантски семейства, докато делата им бъдат решени.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada