Открийте ни и в

България

Щедри бонуси и по-високи заплати за държавната администрация по време на протестите

Бонуси до 30% през юли и още толкова увеличение на заплатите през септември, раздадоха на държавната администрация

публикувано

на

сн. БТА

Необичайно големи бонуси са раздавани в министерства по време на протестите, съобщава OFFNews, позовавайки се на два независими един от друг сигнала, че това се е случило.

На повечето места процентът е между 15 и 18 на сто, съобщава изданието. В социалното министерство удря поставения в наредба таван от 30%.

Ясни са процентите над брутното възнаграждение, но не и какви са сумите и какъв е общият размер на разпределените средства.

До месец юли служителите в администрацията на Министерския съвет не са получавали допълнително възнаграждение за постигнати резултати ДВПР за работата си през 2020 г., съобщиха за OFFNews от правителствената пресслужба.

На 28 юли 2020 г. те са получили добавки за резултати през второто тримесечие на 2020 г., с изключение на служителите в политическите кабинети на министър-председателя и заместник министър-председателите, както и съветниците и експертите към тях. „В текущия мандат на правителството, служителите в политическите кабинети на министър-председателя и заместник министър-председателите, както и съветниците и експертите към тях не получават ДВПР“, уточняват оттам.

Средномесечният размер на изплатеното ДВПР за полугодието на 2020 г. сe равнява на 18,5% от средната основна месечна заплата в АМС. Източниците на финансиране са 69,8% от бюджета на АМС и 30,2% от оперативна програма.

От правителствената пресслужба не посочват какъв е общият размер на средствата.

ДВПР са получили в края на юли и в Министерството на транспорта и информационните технологи. Парите са спестени „от реализираната икономия от незаети щатни бройки и представлява 16,13% от общите средства за работна заплата за отчетния период“, съобщават от ведомството.

В Министерството на финансите допълнително плащане за резултати е платено през януари (за четвъртото тримесечие на 2019 г.) и през юли (за второто тримесечие на 2020 г.). През април такова не е плащано.

Размерът на изплатеното ДВПР през юли 2020 г. се равнява на 15,4% от изплатените средства за брутни заплати в МФ.

Допълнително възнаграждение за постигнати резултати са взели и служителите в МОН. То е изплатено на 31 юли, пишат оттам и допълват, че съгласно вътрешните им правила добавка за резултати получават служителите от МОН, които са отработили най-малко половината плюс един работен ден от работните дни за периода април – юни 2020 г. Общата сума за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати е 17,8 на сто от средното брутно възнаграждение на служителите за първите шест месеца на настоящата година.

Допълнителни средства са раздадени и на служителите в Министерствата на енергетиката и на труда и социалната политика.

В същото време стана ясно, че правителството подготвя повишаване от септември с до 30% на заплатите на неизвестен брой служители в общо 28 министерства и държавни администрации. Проект на постановление е публикуван за обществено обсъждане, което трябва да приключи следващия петък, а обяснението защо за него са дадени само 14 календарни дни е, че „Съкратеният срок е обусловен от необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин.“

Никъде не са посочени параметри за това какъв конкретен брой служители ще засегне, никакви конкретни суми за бюджета, никакви различни сценарии в рамките на споменатите „до 30%“. На 28 юли новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че по тази мярка само за структурите от неговото ведомство са предвидени над 12 млн. лв.

Постановлението трябва да допълни Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, защото има „липса на нормативна възможност за определяне на по-висок размер на основните месечни заплати на служители в държавната администрация“.

Всичко произтича от Коалиционния съвет на 27 юли, което е посочено и в доклада към предложението за постановление. Тогава премиерът Бойко Борисов постави акцента върху грижата за служителите, които са на първа линия, здравни, социални работници, НОИ, МВР и други, особено тези, които били на минимална работна заплата.

Официалното обяснение е, че така ще се спре текучеството и „ще се позволи както да бъдат задържани настоящите служители, така и да бъдат привлечени нови кадри в съответствие с повишените потребности, произтичащи от епидемичната обстановка“.

„Ще бъде въведен гъвкав механизъм, с който да бъде определен по по-справедлив начин размерът на заплатите на служителите в изброените администрации“, пише още в предложението, но какъв е този механизъм и кой е оценил, че той ще има точно този ефект никъде не е посочено.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Спад: 169 заразени с COVID-19 в България за ден

В интензивно отделение са настанени 36 пациенти.

публикувано

на

Виж цялата статия
ОУ "Любен Каравелов" в Хасково, в което имаше болен от коронавирус шестокласник; Сн.: БТА

Новите случаи накоронавирус в България за сдъбота са 169.

Направените PCR тестове станаха общо 515 208. За последното денонощие – 2 710.

Потвърдените случаи дотук от март месец насам са 19 997. Активни са 5 048 случаи.

Хоспитализирани са 791 души. В интензивно отделение са настанени 36 пациенти.

Излекуваните общо са 14 160.За последното денонощие – 28.

Починали общо са 789. За последното денонощие – 0 пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Почина обичаният български актьор Светозар Неделчев

Той ще остане в историята на българското кино и театър със своите над 80 роли

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Почина обичаният български актьор Светозар Неделчев (1933 – 2020). Той ще остане в историята на българското кино и театър със своите над 80 роли.

През 1956 г. завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работил е в Софийски драматичен театър (1960-1962), Драматичен театър „Боян Дановски“ Перник (1962-1964), Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив (1964-1965) и софийските Народен театър за младежта (1965-1966), и Театър „София“ (1966-1993).

Печели награда за мъжка роля за (Драгой) от пиесата „Залез над Струма“ от Д. Стоевски на „районен преглед“ (Перник, 1964) и Първа награда за актьорско майсторство на II национален преглед на българската драма и театър.

Светозар Неделчев участва в много филми и сериали. По-известни са: „На всеки километър“, „На живот и смърт“, „Компарсита“, „Войната на таралежите“, „Капитан Петко войвода“, „Кутията на Пандора“, „Разходки с ангела“, „Бащи и синове“, „Етажна собственост“.

По-известни театрални негови театрални роли са в пиесите: „Четвъртият“, „Опасни завои“, „В полите на Витоша“, „Танго“, „Майстори“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В събота вечер: вял протест заради дъжда

Заради проливния дъжд в събота демонстрантите започнаха да се събират на столичния площад „Независимост“ по-късно от обичайното

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Вяло протича 80-тата вечер на протеста срещу кабинета и главния прокурор. Заради проливния дъжд в събота демонстрантите започнаха да се събират на столичния площад „Независимост“ по-късно от обичайното, съобщи bTV.

Към 20 ч. протестиращите блокираха движението по бул. „Цар Освободител“. За неделя е планиран митинг-концерт, който ще се проведе от 16 ч. на знаковото кръстовище Орлов мост, което беше доскоро блокирано от палатков лагер. Той ще бъде под надслов „Бъдеще за България – бъдеще за младите“.

Според организаторите концертът ще събере част от „цвета на България“ – културни дейци, интелектуалци, творци, предприемачи, преподаватели. Сред участниците са групите „Контрол“, „Уикеда“, „Сленг“, Теодосий Теодосиев, проф. Евгений Дайнов и други.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в бонуси, държавна администрация, заплати
Аферата с руските бонуси потвърждава колко е трудно сближаването между Тръмп и Путин

Има риск ескалацията да продължи, още повече, че вече не изглежда Москва наистина да залага на кандидат-президента Тръмп, както в...

Затвори