Открийте ни и в

България

Ще бъде ли разкрита загадката за гроба на Левски?

Версия, че костите лежат под малък храм в центъра на София, е успяла да убеди някои институции да дадат съгласието си за проучване на терена

публикувано

на

Ще бъде ли разкрита загадката за гроба на Левски?

Разрешаването на една загадка на близо век и половина изглежда си пробива път през институциите последните месеци.

Става въпрос за гроба на Васил Левски, чието местонахождение се търси още от Освобождението.

Сега, една не много популярна версия, че костите лежат под малък, недокосван досега храм в центъра на София, изглежда е успяла да убеди някои институции да дадат съгласието си за проучване на терена.

Бившият миньор Павел Кипров от симитлийското село Черниче вече над 20 години се опитва да убеди институциите за местонахождението на гроба.

Дълго време хипотезите за местонахождението на костите на Васил Левски  не са представлявали особен интерес за него.

Едно посещение в Петрич в края на 80-те години променя всичко. Той посетил дома на Ванга, изключително близка на неговото семейство.

„Може би най-големият приятел в нейния живот беше чичо ми. Първият път, когато отидох, до нея седеше сестра й Люба. И тя вика за мен: „Любе, гледаш ли го този? Той ще присъства на отворяне на гроба в една софийска черквица.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

Обикновено, когато ходех при нея, винаги ми подхвърляше някаква приказка в тази връзка”, разказа 80-годишният Кипров пред NOVA.

След като рухва по време на бомбардировките през 1944 г. на мястото на средновековна трикорабна базилика, на днешната улица „Цар Калоян” в центъра на София, е издигнат малък храм.

И до сега в него се съхранява останалата невредима икона на „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, чието име храмът носи. Споделеното се превърща в кауза на живота на Павел. Запознава се подробно с всички хипотези, посещава храма многократно, свързва се с общественици.

Българското знаме е създадено от емигранти

Дори, след като публикува „Гробът на Васил Левски”, самият Николай Хайтов се сближава с него и гостува в дома му в Черниче. Павел Кипров обаче не успява да събуди интереса на институциите.

Вера Тодорова от години стои в центъра на благотворителна фондация, която припознава за своя каузата на Павел. Проучване на посеченото място за наличие на кости чрез специализирана апаратура е стъпката, за която от няколко месеца се борят.

Чикаго първи признава независима България още през 1893 г.

Базирайки се на факта, че останалите хипотези за местонахождението на гроба на Апостола също не почиват на исторически доказателства, а само на разкази, отправят запитвания за сканиране на храма към Софийската митрополия и към районната община, на чиято територия той се намира – „Средец”.

Успяват да ги убедят и получават официални разрешения.

За да се премине към действия, сега Съвета за теренни проучвания към Националния археологически музей, би следвало да разгледа казуса.

Ще го направи ли обаче, отговор от тях все още няма. Молбата отлежава на бюрото на неговия председател от два месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено