Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Ще дават US гражданство и при два ареста за DUI

Имиграционните промениха изискванията за доказване на добър морал

публикувано

на

Кандидатите за американско гражданство трябва да доказват, че имат добър морал (good moral character). Това е задължително условие, въведено със закон още от 1970 г. През 1990 г. Конгресът въвежда изисквания за доказване на добър морал.

Кандидатите трябва да покажат не само че не са извършили криминални престъпления, но и че живеят, без да се замесват в измами и прегрешения като злоупотреби чрез хазарт, незаконно гласуване, подаване на невярна информация за застраховки и пенсии. Имигрантите също не трябва да създават опасност за другите. Такава опасност, според имиграционните, има, ако имигрантите са били хванати да

шофират под влияние на алкохол

и други забранени субстанции (DUI) или са извършили други престъпления.

Други изисквания за добър морал са имигрантът да няма извършени:

  • банкови измами
  • нарушения на гаранцията при излизане от затвора
  • престъпления, свързани с разпространението на наркотици
  • фалшификации
  • действия за възпрепятстване на правосъдието
  • сексуални посегателства
  • незаконен тормоз
  • нарушение на американско ембарго

Като цяло кандидатите трябва да покажат, че са били и продължават да бъдат хора с добър морал през законоустановения период, който трябва да изчакат, за да подадат заявление за натурализация, както и в периода, в който чакат одобрение. След полученото одобрение, до полагането на клетвата за вярност към САЩ (Oath of Allegiance), те отново трябва да покажат, че не са извършили престъпления в разрез с изискванията.

Законоустановеният период, след който се подават документи за гражданство, обикновено е пет години за постоянно пребиваващите (permanent residents), три години за кандидатите, които имат брак с американски гражданин, и една година за хора, кандидатстващи въз основа на военна служба в американската армия.

Досега хора с два ареста за шофиране под влияние на алкохол и други забранени субстанции бяха считани за неподходящи за гражданство точно защото арестите са признак за недобър морал и много от тях получаваха отказ. В средата на декември обаче

имиграционните промениха становището си

и обявиха, че кандидати с два ареста за DUI могат да опитат да докажат, че имат добър морал независимо от случилото се и да обяснят дали има смекчаващи обстоятелства.

„Това, което този казус създава, е една презумпция. Ако кандидатът има два или повече ареста за DUI, по презумпция той се счита за човек без добър морал“, коментира имиграционният адвокат Димитър Блянгов, който практикува в Чикаго и Ню Йорк. „С други думи, тежестта е върху кандидата – да обори тази презумпция. Ако кандидатът не успее да предостави достатъчно доказателства за добър морал, презумпцията остава в сила и следва отказ. Промяната е по-скоро в тежестта на доказване. На практика не виждам особена разлика. Хората, които имат добър морал, ще продължат да го имат. Тези, които не са имали добър морал въз основа на тези прегрешения, престъпления и арести, ще продължат да го нямат. Тъй като тежестта на доказване се прехвърля към другата страна (към кандидата – бел. ред.), ще става по-лесно за имиграционните да отказват и, по-важно за кандидатите, да обосновават случая си възможно най-добре и да покажат, че те наистина са хора с добър морал“, допълва адвокатът.

При отказ за гражданство заради неуспешно доказване на добър морал кандидатът може да обжалва. „Тук няма промяна. Старите правила са новите правила. Винаги може да се изпрати искане за преразглеждане или повторно отваряне на случая. Ако и двата иска са неуспешни, може също да се обжалва. Но това е

много дълъг, сложен и скъп процес

Съветът ми е кандидатите да си подготвят максимално добре документите и stay out if trouble (не се забърквайте в неприятности)“, подчертава Блянгов.

Имиграционните посочват, че промените не елиминират правилото, че всеки случай се разглежда индивидуално.

При президента Тръмп броят на чакащите със заявления в службата за гражданство и имиграция (USCIS) се е удвоил за период само от една година. Скорошен анализ на Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) окачествява тези забавяния не само като криза, но и като „тухли в невидимата стена на администрацията на Тръмп“, целяща да ограничи легалната имиграция в САЩ“. За периода от 2017-а до 2018 г. времето за обработка на формите N-400 (Заявление за натурализация) се е увеличило от 8 на над 10 месеца.

В момента USCIS има система, която отчита автоматично колко се чака за повечето молби във всеки един техен офис. Специалистите обаче казват, че няма прозрачност в начина на калкулация и че е по-удобно да има точно определени месеци, както е било преди.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп разделя родителите-имигранти от децата им за цял живот

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дело, заведено във федерален съд в четвъртък, показва, че указът на администрацията на Тръмп за имиграцията, издаден в отговор на пандемията с COVID-19, е несправедлив за имигрантите. Указът не дава право родителите-имигранти да доведат децата си в САЩ, защото са на крачка да навършат 21 години.

Жена от Мексико, например, която живее законно в Бронкс, Ню Йорк, с виза е била жертва на тази мярка. Жената имала издадена виза в замяна на сътрудничеството й с правоохранителните органи на САЩ срещу насилствения й бивш партньор. Тя трябвало да доведе 20-годишната си дъщеря в САЩ, тъй като имала одобрена виза, но сега няма да може да го направи, защото дъщеря й ще навърши 21 години през юни.

Заповедта на президента Доналд Тръмп от 22 април значително намали легалната имиграция в САЩ, включително ограничи влизането за деца на имигранти, които са на 21 и повече години. Специалисти по имиграционна политика изчислява, че прокламацията като цяло ще засегне над 50 000 души за 60 дни.

Децата от подобни случаи са поставени в нова категория, която не е приоритетна, където времето за изчакване на визите може да отнеме до 76 години, се казва в съдебното дело. Това на практика означава, че родителите, които са в САЩ и искат да доведат децата си, които са почти на 21 години, ще трябва да чакат цял живот, за да съберат семействата си.

Засега прокламацията на Тръмп важи само за 60 дни, но той може да реши да я удължи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп се готви да спре програмите за стаж на международните студенти

публикувано

на

Виж цялата статия

Очаква се заради коронавируса администрацията на президента Тръмп да въведе ограничения за популярни програми, които позволяват на международните студенти и младите чужди специалисти да работят в САЩ.

Програмата за работен стаж или Optional Practice Training (OPT) позволява на чужденци със студентски визи категория F да работят в американска компания за срок до три години след завършване на образованието си в зависимост от тяхната област на обучение. През 2019 г. правителството е получило рекордните 220 000 молби за OPT, сочат данни на службата за гражданство и имиграция.

Тръмп разглежда всички възможности за ограничения по програмата, след като наскоро републиканци в Конгреса настояха той да спре както нея, така и програмата за издаване на визи за висококвалифицирани работници от чужбина. Искането им е за забрана за една година или докато нивото на безработицата, която достигна почти 15%, се върне на нормалното ниво отпреди кризата с коронавируса. Тогава само около 3% от работещото население беше без работа, показват данни от агенцията по труда.

„Като се има предвид

крайната липса на свободни работни места

 за тукашните работници, тъй като части от нашата икономика започват да се отварят отново, не е признак на здрав разум да допускаме още гастарбайтери, които да се състезават за работа при такава свита заетост“, казаха сенаторите републиканци Тед Круз, Том Котън и Чък Грасли. На 7 май пък сенатор Джош Хоули изпрати писмо със същия призив до Белия дом.

По програмата за висококвалифицирани работници от чужбина американското правителство отпуска повече от 85 000 H-1B визи, включително над 1000 за работници в технологичните гиганти като Google и Amazon. Търсенето на тези визи постоянно изпреварва предлагането.

Цялостното прекратяване на програмите ОРТ и H-1B би създало несигурност за работодателите. Те ще са изправени пред значителна дупка в методите за набиране на персонал. Експерти казват, че е по-добре правилата за програмите да се променят така, че да не се позволява на чуждестранните работници да изместват местните кандидати и да не се стига до пълно спиране.

Ако Тръмп реши да спре двете програми, това ще попречи на студентите, които в по-голямата си част нямат други възможности да преследват кариера в САЩ. Американските университети, изследователските институции и бизнес общността, които разчитат на тези програми,

лобират срещу предложението

но не е ясно дали Белият дом ще се съобрази с техните опасения.

Предстоящите ограничения ще са временни, казват от своя страна запознати. Те ще са предназначени да помогнат на висшистите от Америка, които търсят работа в условията на икономическия спад заради пандемията.

Тръмп нареди на администрацията да публикува междуведомствен доклад за визите H-1B, който трябваше да бъде готов в петък и който може би щеше да оправдае спирането им.

Още в кампанията си за президент през 2016 г. Тръмп се обяви против програмата H-1B, която според него потиска американските заплати и заетост и дава възможност за злоупотреби. „Те ще отидат в Харвард, ще отидат в Станфорд, ще отидат в Уортън, щом свършат, ще бъдат изпратени обратно“, каза той за международните студенти. „Те искат да останат в тази страна, те искат да останат тук отчаяно, но няма да могат да го направят“, допълни той.

След като влезе в длъжност, Тръмп се застъпи за създаването на имиграционна система, основана на заслугите, която да благоприятства същия тип имигранти, които в момента се възползват от програмите H-1B и OPT – тези с ценни умения и висшистите.

През април 2017 г. президентът подписа указ „Купувайте американски стоки и наемайте американци“, който увеличи проверките на кандидатите за H-1B и доведе до скок на отказите. Впоследствие (юли 2017 г.) имиграционната служба издаде два меморандума – за стандартите за отказ за такива визи и за стандартите за искане на доказателства, което направи издаването на визи за квалифицирани експерти още по-трудно.

Програмите H-1B и OPT са

тръбопроводи за чуждестранни таланти

особено в областта на компютърните науки, инженерството, образованието и медицината. Те също така вливат много пари в американската икономика. Процесът на кандидатстване за H-1B визи е скъп и струва около 10 000 щатски долара на работник, обикновено заплащан от работодател. Чуждестранните студенти пък генерират годишен приход от 39 милиарда долара.

Програмите имат своите недостатъци, но спирането им вероятно няма да помогне на по-голямата част от търсещите работа американци по време на тази криза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът притиска Тръмп да остави визите за временна работа в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редица бизнес групи отправиха призив към Доналд Тръмп, в момент когато той обмисля дали да ограничи визите за временна работа. Те предупреждават за отрицателни икономически последици, ако той блокира притока на чуждестранни квалифицирани работници към САЩ, предаде Ройтерс.

Над 300 американски компании, бизнес сдружения и групи в областта на висшето образование, които наемат квалифицирани кадри, са изпратили в четвъртък писмо до Тръмп. В него е изтъкнато, че намаляването на достъпа за тези работници, дори и за кратък период, би довело до „неволни последици“ и би предизвикало „значителна икономическа несигурност“.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите, които настояват Тръмп да остави без промяна визите тип H-1B, студентските визи и други специализирани такива. Част от инициативата е и Американската търговска камара – най-голямата бизнес асоциация в САЩ.

Белият дом засега не коментира, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada