Открийте ни и в

България

Ще има ли бюлетини за балотажа в САЩ? (ВИДЕО)

Защо може да има проблем и какво казват МВнР и ЦИК?

публикувано

на

Опасност от объркване и хаос за балотажа в Северна Америка и Австралия.

Бюлетините и машините за гласуване там може и да не пристигнат навреме за вота в неделя. За това сигнализираха BG VOICE доброволци от секционните избирателни комисии там.

 

Нотификацията за пратката от Министерството на външните работи е пристигнала при представители на секционните избирателни комисии в района Чикаго, Маями, Хюстън, Бостън, Индианаполис, Солт Лейк Сити, Финикс, Портланд, Нашвил.

Избори без бюлетини. Кога ще има дистанционно гласуване?

Именно МВнР е натоварено с организирането на вота зад граница.

„Получихме сигнал от председателя на Солт Лейк сити на Западния бряг, че е получила предизвестие от DHL за пристигане на изборните бюлетини за втори тур в понеделник, 22 ноември. След това попитахме доста други председатели в САЩ. Оказа се, че това е масово предизвестие от DHL …Маями, Хюстън, Бостън, Индианаполис, Портланд…“, каза за BG VOICE Даниел Дженев, който е изборен доброволец в Чикаго.

Още по-късна е датата, която DHL е дала за доставка на изборните книжа в Австралия – 30 ноември, научи BG VOICE.

На много места няма да се гласува с машини, защото на предишните избори са се явили по-малко от 300 души и те ще гласуват с хартиени бюлетини, което може да се окаже проблем, ако доставката им се забави. По същия начин ще пристигнат и машините за гласуване за балотажа. Тези от миналата неделя са върнати в България и се чакат нови, които са програмирани с двамата кандидат-президенти за балотажа. Те също са пратени с DHL и изглежда, че ще пристигнат в САЩ и Австралия след датата на вота.

На запитване от BG VOICE от Външно министерство казаха, че още миналата седмица са предупредили за възможни трудности с доставките на бюлетините и машините до секциите зад граница за втория тур на изборите предвид кратките срокове

„МВнР прави всичко възможно в рамките на своите компетенции, за да осигури доставките – по въздушен път чрез DHL за по-далечните дестинации и със сухопътен собствен транспорт до близките до България държави. Четири часа след като МВнР получи бюлетините от БНБ на 16 ноември, те вече бяха окомплектовани и дадени за изпращане зад граница по въздух за най-далечните дестинации като секциите в САЩ. На 16 ноември започна и доставката на машините до далечните дестинации“, се казва в изявление за BG VOICE на прес службата на МВнР.

От Външно са категорични, че полагат всички усилия, за да пристигнат бюлетините навреме. „За да гарантираме, че поне част от секциите ще получат бюлетините в срок, МВнР ще изпрати и куриери за някои дестинации. Надяваме се, че ЦИК ще обмисли алтернативни варианти за осигуряване на бюлетини в секциите зад граница, където сегашните доставки не могат да бъдат направени навреме, така че да бъде гарантирано конституционното право на глас на нашите сънародници по света“, се казва още в изявлението.

Избори без бюлетини. Кога ще има дистанционно гласуване?

Някои доброволци казват, че е възможно всичко да се получи в последния момент.

“Още по-бързо може да я доставят. За първи тур например доставиха по-рано и два дни преди доставката този ден беше коригиран”, каза пред BG VOICE Надежда Стоянова, която е изборен доброволец в Бостън.

Ако бюлетините и машините все пак не стигнат навреме, от ЦИК ще трябва да търсят решение на казуса часове преди балотажа в неделя. Там бяха изненадани от проблема.

„Това е много неприятна информация. Ще го обсъдим в комисията. Избори ще има – ако няма машини, ще се организира гласуване с хартия, ако няма бюлетини, ще се търси начин те да бъдат отпечатани на място, случвало се е – заяви за BG VOICE говорителят на ЦИК Цветозар Томов – Но трябва да имаме ясна информация къде е проблемът и изчерпани ли са всички варианти той да бъде решен. Ще се вземе решение секция за секция.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА