Открийте ни и в

Коронавирусът

Ще могат ли работодателите да изискват задължително ваксиниране срещу COVID-19?

Отговорът е: Да. Но кога са възможни изключения?

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

С поне две ваксини срещу COVID-19, които се очаква да получат федерално одобрение в САЩ в рамките на няколко седмици, надеждите за победа над коронавируса са големи.

И все пак за милиони работници и фирми предстоящите имунизации също повдигат множество въпроси, не на последно място от които е следният: Може ли вашият работодател да изисква да се ваксинирате?

Отговорът е: Да, в много случаи, казаха адвокатите по труда.

Засега плановете за ваксинация са фокусирани върху определянето на приоритетите кой ще получи първите дози, като се започне от тези, които се считат за най-уязвими, както и най-изложени на болестта.

Но работодателите скоро ще трябва да обмислят изискванията към служителите си относно ваксината и да решат дали те ще трябва да се ваксинират.

Embed from Getty Images

„Най-общо казано, работодателите са свободни да изискват мерки за безопасност включително имунизация, с изключения за някои служители“, каза Аарон Голдщайн, партньор по труда и заетостта в международната адвокатска кантора Dorsey & Whitney. „Така че отговорът вероятно ще бъде да, със звездичка.“

Комисията за равни възможности за заетост (EEOC) вече позволява на компаниите да изискват от служителите си да бъдат ваксинирани срещу грип. Работниците, които не желаят да бъдат ваксинирани по медицински причини, могат да поискат освобождаване съгласно Закона за американците с увреждания, както и тези, за които приемането на ваксина би нарушило техните религиозни убеждения, съгласно дял VII от Закона за гражданските права от 1964 г.

САЩ на крачка да одобрят окончателно ваксината на Pfizer

„Позовавайки се на това, вероятността е насоката, която EEOC ще издаде по отношение на ваксината срещу COVID, е, че работодателят ще може да направи това“, каза адвокат Хелън Рела от Уилк Аусландър. „И като се има предвид, че COVID е много по-лошо от грипа, очакваме те да издадат насоки, в които да се посочи, че тяхната позиция е, че би било разумно работодателят да изисква от служител да бъде имунизиран.“

Това, което е различно в този случай, е, че се очаква ваксините срещу COVID-19 първо да станат достъпни под „разрешение за спешна употреба“ или EUA. Това означава, че Администрацията по храните и лекарствата одобрява лекарство, без първо да има всички обичайни доказателства, че дадено лекарство е безопасно и ефективно.

„Отначало е малко вероятно повечето места да направят ваксината задължителна. Първоначално тя ще се предлага под EUA и тъй като тя не е преминала през целия процес на одобрение, повечето работодатели силно ще я насърчават“, каза Кейти Пасарети, медицински директор за превенция на инфекции и епидемиолог в Atrium Health, здравна система с нестопанска цел в Северна Каролина.

Изискванията също ще варират в зависимост от работното място. Например в болниците и в други високорискови условия ваксинацията вероятно ще бъде задължителна, според Кари Чан, професор в Колумбийското бизнес училище и експерт по болнични операции.

Embed from Getty Images

„Планът в редица болници в Ню Йорк е да се изисква ваксинация на всички техни служители“, каза тя пред CBS MoneyWatch.

Някои служители може да не са склонни да работят с тези, които отказват да се ваксинират.

„Ако служител не иска да влезе на работа по някаква причина, той ще трябва да поиска настаняване съгласно Закона за американците с увреждания. Само да кажа, че не искам да работя с някой, който не се е ваксинирал, не е достатъчно“, каза Рела.

Например, ако отговаряте на условията по ADA, може да ви бъде направено изключение, което ви позволява да работите от вкъщи и да избягвате неваксинирани лица. Епидемиолозите също така посочват, че изпитванията на ваксините в последния етап показват, че над 95% от ваксинираните пациенти не се заразяват с вируса, докато за останалите 5%, инфекцията протича много по-леко.

„Ако се ваксинирам, не се притеснявам толкова много за другите хора, които не са ваксинирани“, каза д-р Дейвид Леви, лекар и главен изпълнителен директор на EHE Health, национален доставчик на превантивно здраве и първична помощ.

Работодателите ще бъдат защитени от отговорност, ако служителят развие странични ефекти от ваксината,  твърдят адвокати.

Всички искове вероятно ще се считат за трудови злополуки и ще бъдат насочени чрез програми за обезщетение на работниците.

Освен това самите работодатели всъщност няма да прилагат ваксината – те ще привлекат аптеки и други доставчици на здравни услуги.

Moderna започна тестове на ваксината си върху юноши

„Ако вашият служител се зарази с грип в местна аптека, дори ако имате кампания за противогрипна ваксина, вие не поемате отговорност за това – не администрирате това“, каза Делфин О’Рурк, партньор в групата на науките за живота на адвокатската кантора „Гудуин“ и практиката на здравеопазването по време на неотдавнашен семинар.

От практическа гледна точка повечето работодатели могат да открият, че насърчаването – вместо задължението – работниците да си поставят ваксина вероятно ще се окаже по-конструктивно.

Вземете въпроса за носенето на маски. „Компаниите, които се ориентираха към това, че най-добрите правят маските безплатни и достъпни на всеки вход, бяха учтиви и предлагаха доставка, и се опитваха да заобиколят проблема“, каза Goldstein на Dorsey & Whitney. „Препоръчваме същата работа със служителите, които не искат да се ваксинират. Ако някой не иска да се ваксинира и може да работи отдалечено, не се разправяйте с тях.“

Предлагането на стимули за служителите да се ваксинират, като карти за подарък или други привилегии, също може да бъде по-ефективно от задължаването, каза Бъни Елерин, директор на здравеопазването и фармацевтичния мениджмънт в Колумбийското бизнес училище.

„Дайте им време – без наказание и бонус като карта за подарък – нещо, което го прави положителен, а не отрицателен“, каза Елерин. „В крайна сметка сме държава, основана на свободи и избор“, добави тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

BREAKING: Консултативният комитет на FDA одобри ваксината на Pfizer за деца между 5 и 11 години

Това означава, че близо 28 милиона деца в САЩ скоро ще имат възможност да се имунизират

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Консултативният комитет към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ гласува в подкрепа на приложението на ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години.

Това означава, че близо 28 милиона деца в САЩ скоро ще имат възможност да се имунизират.

Гласуването е първата стъпка процес по одобряването на ваксината на Pfizer за най-малките. Това означава, че децата могат да получат първите си ваксини още следващата седмица.

Остава FDA да подпише официално документите за одобряването на ваксината.

От Белия дом съобщиха, че имат готовност да започнат доставките на ваксините незабавно.

Но предстоят още стъпки, преди ваксината да влезе в употреба. След решението на FDA, процесът ще се прехвърли в Центровете за контрол и превенция на заболяванията следващия вторник.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Български съпрузи антиваксъри интубирани един до друг в Италия

50-годишните съпрузи се заразили се едновременно от COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив-АП/БТА

Българско семейство антиваксъри лежи в критично състояние в интензивното отделение на болницата в Падуа, съобщиха италиански медии, цитирани от „24 часа“.

50-годишните съпрузи се заразили се едновременно от COVID-19 и преди десетина дни отишли в болницата. И двамата имали тежки дихателни проблеми и още в началото казали на лекарите, че не са ваксинирани. Медиците обаче нямали време дори да разберат как точно и кога са се заразили съпрузите, защото ситуацията се влошила светкавично. Първоначално били в реанимацията, но в различни стаи. Вдъхвали си кураж един на друг по телефона.

Много скоро положението станало изключително критично и при двамата, затова се наложило да ги прехвърлят в интензивна терапия. Лекарите решили да поставят двойката в обща стая от 40 кв.м на легла едно до друго, за да може, ако се събудят, да бъдат заедно и да си дадат сметка, че са преодолели един до друг тежкия момент.

COVID уби родители антиваксъри, оставиха 4 деца сираци

Сега съпрузите са интубирани и свързани към респираторни апарати. Помпи с кислород и апарати за диализа ги държат все още живи.

Въпреки че в болницата на Падуа се е случвало хора от едно семейство, болни от COVID-19, да бъдат поставени на съседни легла, за пръв път това се прави и със съпрузи в интензивното отделение.

В болницата в Падуа в момента има 40-ина болни от коронавируса, като десетина са в интензивното отделение. Половината от заразените не са били ваксинирани.

“Случи ми се да се натъкна на манифестация на хора, протестиращи срещу мерките за COVID, имаше дори такива, които поставят под съмнение факта, че в отделението ми има болни, приети заради COVID.

Когато един антиваксър попадне тук вътре обаче, си дава сметка и се разкайва”, коментира пред медиите шефът на интензивното отделение д-р Иво Тиберио. От началото на пандемията през интензивната му терапия са минали 375 пациенти и нивото на смъртност е 14%.

Според губернатора на Венето Лука Дзая досега пандемията е струвала на областта му 1,2 млрд.евро.

Най-голяма част от неваксинираните чуждестранни работници в Италия идват от Балканите, предимно от Румъния. 21% от заразените чужденци са румънски граждани, сочи доклад на благотворителната организация “Каритас”, но данните обхващат периода до края на юни 2021 г.

В Италия от 15 октомври зеленият сертификат е задължителен и за работещите като домашни помощници или гледачи на възрастни хора в домакинствата, като всяко италианско семейство има право да го изисква.

Българките, живеещи на Ботуша, припечелват най-вече като гледачки на възрастни или болни хора. Ако нямат зелен сертификат, рискуват да загубят не само работата си, а и жилището и прехраната си, ако живеят в дома на човека, за когото се грижат. Ако домашен помощник работи без зелен пропуск, рискува глоба от 600 до 1500 евро.

Антиваксър уби брат си, снаха си и семейна приятелка заради COVID ваксините

Според официални данни от 26 октомври 82,2 на сто от населението на възраст над 12 г. в Италия е напълно ваксинирано, а 86% са имунизирани с поне една доза. В 60-милионна Италия на 25 октомври са регистрирани 2535 нови случая на заразени и 30 смъртни случая. 338 пациенти са в интензивна терапия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Илинойс ще ваксинира деца в паркове и училища, когато ваксината на Pfizer бъде одобрена

Доказано е, че ваксината е над 90% ефективна за предотвратяване на симптомите на COVID-19 при деца

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Губернаторът на Илинойс Дж. Б. Прицкер обяви, че властите в щата планират да ваксинират 1,1 милиона деца срещу коронавируса.

Очаква се в щата да бъдат доставени 500 000 дози, готови за употреба при деца на възраст от 5 до 11 години, след като ваксината на Pfizer бъде одобрена.

Около 700 медицински заведения и лаборатории вече са се регистрирали като пунктове, в които ще бъдат поставяни ваксини.

„Има толкова много разтревожени родители като мен, които нямат търпение да ваксинират децата си. Очакваме голям наплив от желаещи“, каза д-р Надя Куреши от Медицински център Лойола.

Доказано е, че ваксината е над 90% ефективна за предотвратяване на симптомите на COVID-19 при деца.

Когато бъде одобрена, властите в щата ще организират изнесени пунктове за ваксинация в паркове, училища и други подобни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА