Открийте ни и в

България

Ще остане ли кабинета “Петков”? Решават в сряда вечерта (ОБЗОР)

“Става въпрос за пари”, “за Македония е”, “Не спазват законите”, “Вашата политика беше: Да го д*хат бедните”

публикувано

на

Ще остане ли кабинета "Петков"? Решават в сряда вечерта (ОБЗОР)
Сн.: БГНЕС

Гласуването на вота на недоверие срещу към кабинета на Кирил Петков ще се проведе на извънредно заседание в сряда вечерта. То е насрочено за 19:10 часа българско време, когато вече ще са започнали обявените за в сряда протести около парламента. Част от демонстрациите ще са в подкрепа на правителството, а други – срещу него. Така част от депутатите може да бъдат възпрепятствани да стигнато до пленарната зала за гласуването, а това може и да реши съдбата на правителството.

Решението за извънредното заседание, на което да се гласува вотът на недоверие, бе обявено официално след края на дебатите по вота на недоверие, който бе внесен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, “Възраждане” и бившите коалиционни партньори във властта от “Има такъв народ”.

Политическото напрежение ескалира миналата седмица, когато новото мнозинство свали председателя на парламента Никола Минчев от “Продължаваме промяната”, което отключи вълна от граждански протести в подкрепа на Минчев и на кабинета “Петков”.

От опозиция са убедени, че вотът ще мине и кабинета “Петков” ще си замине.

Управляващите пък се надяват, че ще се намерят още няколко депутати, които да ги подкрепят. Според конституцията при внесен вот на недоверие опозицията трябва да съберат поне 121 гласа “за”. В момента опозицията има общо 125 народни представители, а ПП, БСП, ДБ и отцепниците от ИТН са общо 115 души, но това може и да се промени до гласуването.

шествие в подкрепа на Кирил Петков

Сн.: Iassen Djabirov

Всъщност управляващата коалиция няма нужда да търси мнозинство в своя подкрепа, достатъчно ще е няколко депутати да отсъстват или да гласуват “въздържал се”, за да спасят кабинета. Междувременно новото мнозинство в парламента ГЕРБ-ДПС-“Възраждане”-ИТН ще опита да задържи сегашните си народни представители и да не допуска нови отцепници. От опозицията обаче ще трябва да съберат и всичките си депутати, които ще трябва да минат през протестите, за да влязат в парламента, защото в сряда сутринта ще има редовно заседание, след него са насрочени заседания на комисии в сградата на партийния дом и едва вечерта ще се стигне до извънредното заседание.

Нинова за мотивите на вота: Става дума за едни пари, а не за принципи

“Формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика, защото от числата, които бяха изнесени, да се говори за провал е доста несъстоятелно. Става дума за едни пари и за никакви принципи и никакви дебати за финанси и икономика”, каза вицепрмеиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по вота на недоверие.

Асен Василев към ГЕРБ: Вашата философия е "да го д*хат бедните" .
По думите ѝ задкулисието се е видяло заплашено, защото “промяната започна”. “Мотивите на вота са не просто несъстоятелни, но и арогантни”, каза тя и добави, че България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се.

Нинова представи документи, в който се посочват констатирани нарушения, свързани с различни строежи и ремонти по време на предишното управление, като добави, че те са изпратени до прокуратурата.

Караджов: Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, заговори за двойни стандарти при обществените поръчки и намеси президента Румен Радев в дебатите, но без да го споменава поименно.

“Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията. Отношението към ИТН като към трето качество хора, доведе до този срив. Неведнъж съм ви го казвал в очите. Когато говорим за него бих искал да му чуете добре – много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не е така, когато става дума за ведомствата, управлявани от ПП“, каза той.

Регионалният министър в оставка разказа за разговор с премиера като се обърна към него: “Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от парламента за плащанията за пътища – не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща (срещу сградата на Министерския съвет е тази на президентството – бел.ред).”

От своя страна премиерът заяви иронично, че сегашното правителство може да стане най-стабилното само с няколко хода – да се платят 3.9 млрд. лева на Караджов, да не се разследва Бойко Борисов и да спре споменаването на глобалния закон “Магнитски”.

“Когато попитах Слави Трифонов – защо 40 процента, а не 20 или 10, той ми отговори, че нямам проблем с Гроздан Караджов, а с него

защото регионалният министър е просто един брокер”, каза още Петков, а лидерите на ДПС и ИТН нарекоха премиера лъжец.

По-късно Йордан Цонев от ДПС реши да защити Караджов. Той обяви, че няма основание нито да симпатизира на Караджов, нито да си мисли, че лъже, защото “досега не ни е лъгал”. “Аз лично не съм видял да има публично доказателство за негово твърдение, че е лъжа”, каза Цонев.

“Не очаквах този дебат да покаже лекьосаните парапети на властта”, каза Десислава Атанасова по повод изказването на Караджов и добави, че не е очаквала да се разказват “неща от кухнята до степен, в която е замесен президентът на републиката”.

Петков: Не позволявайте българската политика да зависи от 4 човека, които не са в залата

Премиерът Кирил Петков обяви, че истинската причина за този вот на недоверие са четирима души, които не са в пленарната зала:

“Първият е г-н Борисов, който се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият е г-н Пеевски, който също се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които, може би, има договорка с някой друг в тази зала. А за хората, които мълчаха досега, опитвайки се да кажат нещо за еврото, но не го разбрахме, г-жа Митрофанова не е толкова страшна. Може да не я слушате за всичко, което ви каза. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика да зависи от 4 човека, които не са в тази зала”, каза по време на дебатите Петков и уточни, че четвъртият човек, който е визирал в изказването си, е Слави Трифонов.

Думите му бяха в отговор на изказване на Тошко Йорданов от ИТН, който повдигна дежурната за партията на шоумена Слави Трифонов тема за Северна Македония.

След изказването на Петков на трибуната излезе Тома Биков от ГЕРБ обяви, че “българският съд обяви поръчания от вас арест за незаконен и неграмотен”, говорейки за ареста на Борисов преди няколко месеца.

“Спомням си една ваша книга „Карикатура на диктатор“ за Бойко Борисов.

Имам само един въпрос към вас – как вие станахте карикатура на този диктатор“, обърна се Асен Василев към Биков.

“Не е книга, а е статия”, отговори депутатът от ГЕРБ и добави, че започнал да симпатизира на Борисов по време на кабинета „Орешарски“ през 2013 година,, когато на власт бяха БСП.  “Тогава разбрах, че голямата промяна обикновено стига до крах”, добави той.

ИТН нападна бившите си коалиционни партньори

Депутатът от миналата в опозиция ИТН и неуспял кандидат за шеф на БНБ Любомир Каримански атакува управляващите, че коалиционното споразумение не се е спазвало.

“До средата на 2022 г трябваше да се изготви времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за финансовото им осигуряване. Такъв план не е представен. Липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране до средата на тази година и в коалицията такъв план не е обсъждан. Нито веднъж не е имало заседание за обсъждане динамиката на инфлацията на междуинситуционален съвет, който трябваше да заседава на поне три месеца”, каза Каримански.

В отговор напусналият ИТН депутат Иво Атанасов попита дали въпросът за неизпълнение на отделни точки от споразумението е бил поставян писмено пред партньорите. По думите му когато Любомир Каримански е отивал на преговори за бюджета, председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов му е казал, че ако исканите пари не се дадат на министрите на ИТН в енергетиката, МРРБ, ще свалят правителството.

Не съм казал, че за това сваляме правителството, а само, че, ако няма разбирателство, бюджетът трудно ще върви, отговори Тошко Йорданов.

Асен Василев: Икономическата философия на ГЕРБ бе “да го духат бедните“

Икономическата философия, която изповядвахте в продължение на 12 години бе… “да го духат бедните“. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се обърна към ГЕРБ, което предизвика забележка за непристойно говорене от трибуната.

“Такава икономическа политика това правителство няма да води. Благодарение на вашата политика постигнахте най-голямо разделение между богати и бедни в Европа, заради което емигрираха 400 000 души“, каза Василев.

Василев каза, че това правителството няма да споделя политика на нисък дълг и дефицит, което комбинирано с кражбите довежда до бедност и лоша инфраструктура.

Той напомни, че за първото тримесечие инвестициите в страната са били близо 900 милиона евро. Василев изнесе статистика за последните 12 години, която показа, че във всяка една от тези години инвестициите са били по-ниски, а преди четити години са блили 15 пъти по-малко.

Най-много от репликата на Василев за “бедните” се възмути депутатът от “Възраждане” Цончо Ганев, който я повтори още два пъти от парламентарната трибуна. Самият Василев се извини за репликата, която е използвал.

По-късно бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева Сачева отхвърли обвиненията на Василев, че управлението на ГЕРБ е неглижирало пенсионерите и ги оставило с доходи под линията на бедността.

“При увеличението на пенсиите, което се предлага в момента, откъде ще се вземат средствата за 2023 и 2024 година, които са в размер на милиарди и за които ние нямаме все още тригодишна бюджетна прогноза”, попита тя финансовия министър.

Министърът на финансите обясни политиката, която ГЕРБ водеше спрямо българите, няма да повтарям, защото звучи малко грубо. Чакахте да измрат по-голямата част от пенсионерите, за да оправите пенсиите, това го казват хората, посочи настоящият социален министър Георги Гьоков.

ГЕРБ: Рекордно обедняване

Мотивите за вота на недоверие за провала на финансовата политика на правителството бяха представени от бившия финансов министър в последното правителство на ГЕРБ Кирил Ананиев. Той обяви, че правителството е подценило инфлацията, има висок бюджетен дефицит, тегли се огромен и заробващ държавен дълг.

Анание посочи голямата отрицателна сметка по външнотърговското салдо, критичен размер на фискалния резерв. “Надали имате компетентността да ни разберете“, каза Ананиев

Той посочи, че България заема 28-мо място в света по висока инфлация и е в 15% най-бързо обедняващи държави заради инфлацията. “Рекордна инфлация след фалита от 96-та година“, каза Ананиев.

Премиерът: Мотивите са озадачаващи

„Истината е една. Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили ще стигнат до реално правосъдие“, каза премиерът Кирил Петков

Той се обърна специално към депутатите да се сетят за своята депутатска клетва. „В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито г-н Доган, нито Митрофанова“, каза Петков.

Той коментира, че мотивите на ГЕРБ са оздачаващи. Той цитира ГЕРБ, че държавата отбелязвала рекорден износ заради инфлацията. Премиерът напомни, че българският бизнес изнася заради или заради по-голяма добавена стойност на стоките си, или заради инфлация на външните пазари. “Това не може да се дължи на вътрешна инфлация“, каза Петков.

Протестиращи от "Възраждане" се събраха пред парламента

“Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж на БВП. България имаше по-голям растеж от Германия“, каза премиерът. Той напомни, че увеличението на пенсиите ще е с 55% само за година, което е незапомнено. Има увеличение на лекари, учители и медицински сестри.

“Външният дълг намалява. Абсолютно невярно е, че във фискалния резерв няма пари – 9.3 милиарда лева“, каза Петков. Той допълни, че Българската банка за развитие е излязла на печалба за първото тримесечие и започна да дава кредити в подкрепа на малките фирми.

“Човек с пряко Ами беше приватизирал входната точка между Азия и Европа. Само за 30 дни нивата на открите пестициди са се увеличили 4 пъти“, каза Петков.

След речта на премиера Тошко Йорданов театрално ръкопляска в продължение поне една минута, за да иронизира казаното от Кирил Петков.

Балабанов: За Македония

Първи на трибуната излезе депутатът от ИТН Станислав Балабанов, който изчете декларация на разпадащата се партия. Той обърна основно внимани на  френското предложение за Северна Македония, като обяви, че то “има за цел да изчисти гузната съвест на Кирил Петков“. Вотът на недоверие срещу правителство е за неадекватна финансова политика на правителството.

“Защо е френско предложение, защо не е белгийско, защо не е италианско, къде е българското предложение. То казва: Вие пуснете Македония, пък ние ппосле ще се разберем…“, каза Балабанов. Френското предложение е договорено и от външния министър на ИТН Теодора Генчовска.

После започна да говори за стотиците хиляди жертви, които България е дала за Северна Македония.  Накрая словото завърши, че отцепниците от ИТН са предали не партията, а България. “Няма нищо като усещането да се на страната на България“, завърши Баладанов.

Това провокира Александър Симов от БСП да иззеле на трибуната, за да каже, че парламентът не е не е студиото на телевизия 7/8 и призова депутатите от ИТН да имат някакъв срам.

Нагласите преди заседанието

Преди заседанието вицепремиерът и съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев посочи, че от съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие да не успее. По думите му сценариите за състава правителството ще бъдат коментирани, ако мине вотът.

Според съпредседателят на участващата във властта “Демократична България” Христо Иванов полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос. “Далеч сме от това да можем да стабилизраме бързо и лесно управлението, а трябва да го направим, с оглед на важните неща, които трябва да се свършат в следващите 6 месеца”, посочи той.

Иванов каза още, че “Демократична България” не се страхува от избори, но интересите на страната не са за това да има турбуленции и избори.

Шефът на парламентарната група на миналата в опозиция ИТН Тошко Йорданов посочи, че премиерът пише SMS-и и се обажда на депутати от партията, за да търси подкрепа за правителството. Самият Кирил Петков през последните дни няколко пъти обяви, че ще говори с народни представители за подкрепа, но не им предлага нищо друго, освен каузата “да имаме нормална европейска България”.

“Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати”, каза преди заседаните председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Ива Митева от ИТН обяви, че ще гласува “за” вота на недоверие, но се надява да не се стигне до нови избори. “Надявам се след този вот всички да сме си научили урока. Категорично съм против избори, защото смятам, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат такива”, каза тя.

Според Румен Гечев от БСП опозицията има само политически мотиви да иска оставката на кабинета Петков. “Нямат икономически аргументи да свалят правителството, не сме изпратени тук да си играем на вотове на недоверие”, посочи той.

Как се стигна до вота на недоверие

Официалният мотив на ГЕРБ да поиска оставката на кабинета е за “провал във финансово икономическата политика”. ГЕРБ отдавна се заканваха с вот на недоверие, но го внесоха едва след като Слави Трифонов оттегли партията си ИТН от управлението и правителството загуби парламентарното си мнозинство.

В същото време спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от ИТН се опълчиха на Трифонов и заявиха, че ИТН е проводник на мафиотски и корупционни интереси. Преди това пемиерът Кирил Петков официално призова “всеки депутат, който е готов да служи на държавата”, да подкрепи правителството на малцинството в този критичен за България момент.

Освобождаването на Минчев от шефсия пост в Народното събрание беше “генерална репетиция” на ГЕРБ-ДПС-“Възраждане”-ИТН преди вота но недоверие, но веднага след това се появи засечка. Ива Митева от ИТН заяви, че не иска да заема мястото на Минчев като председател на парламента и определи свалянето му от поста като грешка.

Преди отстраняването на Минчев в залата се чуха някои откровения. От ГЕРБ например заявиха, че всичко това не е заради личността на Минчев. Всички партии се съгласиха, че той е добър професионалист и е ръководил събранието адекватно. От ДПС пък признаха, че крайната цел всъщност е сваляне на правителството. Йордан Цонев бе уверен, че кабинетът ще падне съвсем скоро.

Гласуването срещу Минчев и формирането на новата коалиция накара хиляди да излязат на митинг в подкрепа на правителството, а на следващата сутрин шести депутат от ИТН обяви, че напуска партията и става независим. В емоционално изказване от трибуната на парламента Кирил Симеонов призна, че го е срам за това, че е гласувал с ГЕРБ и ДПС за свалянето на Минчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА