Открийте ни и в

Коронавирусът

Ще отворят ли САЩ границите си за чужденци скоро?

публикувано

на

сн. АП/БТА

Американското правителство затвори границите на страната за чужденци през март след серия бързи действия, но повторното им отваряне изглежда, че ще бъде дълъг процес, който може да бъде усложнен от нарастващото напрежение с Китай.

Дори след като президентът Доналд Тръмп настоя отделните щати да започнат да отварят своите икономики, американските граници остават затворени за граждани от Европа и Китай.

Всяко решение за облекчаване на ограниченията за пътуване до голяма степен ще зависи от това какви протоколи за безопасност са въвели всички страни, за да ограничат разпространението на новия коронавирус и дали тези страни от своя страна дават достъп на американците до териториите си, заявиха американски служители пред Ройтерс.

Икономическият съветник в Белия дом Лари Кудлоу заяви миналата седмица, че Тръмп и здравните власти проучват въпроса за международните пътувания, но не предостави повече подробности.

През януари Тръмп наложи временна забрана за влизане на повечето пътници, идващи от Китай и постави подобни ограничения за пътуващите от Европа през март. Съединените щати също спряха несъществените пътувания през споделените си граници с Канада и Мексико през март и спряха рутинните визови услуги в повечето американски консулства в чужбина.

Някои американски авиокомпании поискаха да възобновят ограничените услуги за Китай – основен пазар за тях – през юни, но възможността администрацията на Тръмп да премахне ограниченията за пътуване ще бъде усложнена и от ограничения, въведени в Китай за чуждестранни превозвачи, според високопоставен американски служител.

Китай ограничава чуждестранните авиокомпании до един полет седмично, а самолетите могат да летят само със 75% от пътническия капацитет.

Вътрешната политика може също да повлияе на това, на кои пътници първо ще се предостави подновен достъп до Съединените щати. Докато националният режим на скрининг, тестване и карантина значително намали броя на потвърдените случаи на коронавирус в Китай, Тръмп и висши помощници поставиха под въпрос точността на информацията от Китай, ядосвайки Пекин.

Китай отчете много по-нисък брой на смъртните случаи от вируса, отколкото САЩ и други силно засегнати страни. Той отрече твърденията, че е потиснал важни данни.

Висш служител на Министерството на вътрешната сигурност заяви, че DHS поставя под въпрос точността на свързаната с коронавирус информация, идваща от Пекин, но подчерта, че САЩ могат да използват собственото си разузнаване, за да вземат решение относно ограниченията за пътуване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено