Открийте ни и в

Новини

Ще признават работния стаж от България в Квебек

публикувано

на

Момент от подписването на спогодбата за пенсиите между България и провинция Квебек, сн.: Българското посолство в Канада

На 19 септември представители на българската държава и на провинция Квебек в Канада подписаха споразумение за социална сигурност. Това стана по време на официална церемония в Националната асамблея на провинция Квебек.

От канадска страна споразумението бе подписано от министъра на международните отношения и франкофонията на Квебек Надин Жиро, а от българска – от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Канада Светлана Стойчева–Етрополски. На страницата на българското посолство в Канада е обяснено, че “разпоредбите му ще позволят на работилите или работещи български граждани в Квебек, на които предстои пенсиониране, да се възползват от осигурителни права като

запазване на придобитите пенсионни права

на територията на едната държава и получаване на правото да упражняват тези права на територията на другата държава”.

Българите в Канада – с две пенсии

„Освен че гарантира социалните права на гражданите, споразумението осигурява здрава основа за изграждане на силни бизнес връзки и стимулиране на инвестициите“, посочва посланик Стойчева-Етрополски. Надин Жиро отбелязва, че постигнатите договорености са от съществена важност и за двете страни, което би допринесло за развитието на приятелските отношения между България и Квебек и за задълбочаване на двустранните търговско-икономически връзки“, казва Стойчева–Етрополски.

Канада и България имат подписан предишен договор за пенсиите и за признаване на стажа от двете страни, но той не важи за провинция Квебек поради различия в административното устройство на тази територия. Споразумението е от 5 октомври 2012 г., подписано е в Отава и се нарича спогодба за социална сигурност.

Приета е и Административна спогодба за прилагане на този договор (в сила от 1 март 2014 г.). Министър на труда и социалната политика в България тогава е Тотю Младенов, назначен от 41-ото Народно събрание. Спогодбата

защитава пенсионните права

на българските граждани в Канада. Тя автоматично отменя лимита от 10 години трудов стаж за получаване на пенсията за старост при навършени 65 години. Въвежда се обаче изискване съответният човек да е живял минимум 20 години в Канада, за да може да получи пенсията си от Канада в друга държава. С този договор се уреждат правата на близо 50 000 българи, живеещи в Канада.

Само 390 българи получават американска пенсия в България, 72 - от Канада

Както BG VOICE писа, по силата на първото споразумение за пенсиите с Канада през 2015 г. 72 канадски пенсии са изплатените по сметки в България, като 69 от тях са отпуснати, без дори да се прилага спогодбата. По данни на НОИ за 2015-а по банкови сметки в Канада пък са изплатени 12 български пенсии.

С подобни договори за взаимно признаване на стажа хора с дълъг стаж и у нас, и в Канада

могат да получат две пенсии

 – българска и канадска. В момента пенсионерите в Канада получават за стаж средно по 783.80 канадски долара на месец. Максимумът е 1,154.58 далара на месец. Разрешено е ранно пенсиониране между 60 и 65-годишна възраст, но за всеки недостигащ месец пенсията се намалява с 0.6%. Възможно е да се взима увеличена пенсия, ако пенсионирането се отложи след 65-годишна възраст. Отделно пенсионерите получават добавка за възраст в зависимост колко години са пребивавали в страната. Максимумът за тези пенсии е 607.46 канадски долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено