Открийте ни и в

САЩ

Ще фалира ли фондът за Social Security?

Ще има ли пари за пенсии в Америка за идните години?

публикувано

на

Снимка: Архив

Повечето хора в Америка не са подготвени за пенсионирането си – не проучват кога настъпва пълната им пенсионна възраст и как да увеличат максимално месечните плащания, които ще получават от държавата. В същото време обаче притесненията дали фондът за пенсиите (Social Security) ще остане на сухо скоро са големи.

Данните на компанията за застраховки Nationwide показват, че 68% от бъдещите пенсионери не знаят кога навлизат в пълна пенсионна възраст. Още по-изненадващо е, че 82% от вече пенсионираните от поне 10 години също не знаят кога са навлезли в нея. Пенсионирането преди пълната пенсионна възраст веднага реже до 30% от сумата, която ще взимате.

За родените през 1960 г. или по-късно пълната пенсионна възраст е на 67 години. За родените между 1943 и 1959 г. – 66 години или 66 години плюс няколко месеца.

Сумата за държавната ви пенсия при пълна пенсионна възраст ще зависи силно от дохода, който сте имали през 35-те години от работния си стаж с най-високо заплащане. Ако сте работили повече от 35 години, има възможност пенсията ви да се увеличи, тъй като ниският доход от някои години може да се заменя с по-висок от последните години.

Прогнозната средна пенсия за социално осигуряване през 2020 г. е 1500 долара на месец, според асоциацията на пенсионерите в Америка, което е крайно недостатъчно за издръжка. От друга страна, хората в Америка като цяло спестяват трудно. Множество изследвания показват, че едно средно статистическо семейство има само 1000 долара спестявания и че все повече хора заявяват, че държавната пенсия ще бъде основният им доход на старини.

 Ще фалира ли фондът за пенсиите в Америка?

 Основният източник на приходи в програмата за Social Security са данъците върху заплатите. Понастоящем ставката за работниците с годишен доход до 137 700 долара е 12,4%. Тези, които са наети от работодател, плащат половината от тази сума, като работодателите им покриват останалата част. Самонаетите работници носят отговорност за цялата сума от процента за пенсиите.

Социалното осигуряване също събира приходи под формата на данъчно облагане върху самите пенсии. Възрастните, чийто условен доход (половината от годишните им пенсии плюс всичките им доходи извън социалното осигуряване) надхвърля 25 000 щатски долара в случай на подаване на индивидуални данъци, или 32 000 долара при съвместни данъци, също плащат някакъв процент към фонда за пенсиите.

Понастоящем във фонда за Social Security има 3 трилиона долара и 4 милиона пенсиониращи се всяка година. 2,8 работници издържат един пенсионер чрез плащанията си за данък за пенсиите. Но до 2035 г. балансът ще се измести. Тогава само 2,2 работника ще плащат за пенсията на един човек. За сравнение съотношението е било 3 към 1 през 2007 г. и 5 към 1 през 1960 г.

Освен това от бюрото по труда предвиждат, че годишният прираст на работната сила за периода 2000–2050 г. ще бъде по-малък от 40% в сравнение с темповете на растеж от 1950–1999 г. Загубата на работни места се дължи на засиленото изнасяне на работна ръка в чужбина и бързо навлизащата технология за използване на роботи вместо хора.

Още през 2022 г. от фонда ще се плащат повече пари за пенсии, отколкото влизат. Така парите там може да бъдат изчерпани до 2037 г., прогнозират от администрацията за социално осигуряване.

 Какви са плановете за избягване на фалит?

За да избегнат пресъхването на пенсионния фонд, законодатели предлагат увеличаване на данъка за пенсиите на 15,8%. Вече се работи по план за намаляване на пенсиите с 23%. В тази насока бяха променени изискванията за социални пенсии, които ще елиминират голяма част от хората, които досега са могли да се квалифицират за подобни средства.

Друг начин за увеличение на постъпленията в пенсионния фонд е като се вдигне лимитът на максималния доход, облаган с данък „пенсии“. В момента той е 137 700 долара. Това означава, че ако някой печели повече, няма да плаща повече от тези с доход 137 700, макар че теоретично може да си позволи по-високи вноски.

Приватизацията на пенсиите е също предлаган вариант за спасение от фалит. Тя ефективно би преобразувала социалното осигуряване от план с дефинирани пенсионни плащания в план с разчетени приходи. При него работодателят гарантира пенсионното обезщетение и то е гарантирано за цял живот. Сумата на пенсията ще зависи от общата вноска на работодателя и възвръщаемостта на инвестициите върху тези вноски. В сегашната ситуация обезщетението за пенсиониране на служителя не е известно, тъй като работодателят не внася цялата сума за вноските за пенсия.

Плашещо е също така, че според анализаторите програмата за Медикеър (здравна застраховка за възрастни) и по-специално частта за болнични разходи, също ще се изчерпи финансово – до 2026 г. Тук ситуацията е по-критична от тази със Social Security. Засега все още надделяват прогнозите, че правителството няма да допусне фалит и на двете програми. А ние може само да се надяваме, че ще удържат на обещанието си.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

237 починаха в Ню Йорк за денонощие. Жертвите вече доближават 1000

публикувано

на

от

Виж цялата статия

През последното денонощие броят на починалите от коронавируса в щата Ню Йорк се е увеличил с 237 души и общият брой на жертвите сега е 965 души, съобщи губернаторът на щата Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

През последните 24 часа са потвърдени и нови 7195 случая на заразяване, с което болните стават общо 59 513 души, каза Куомо.

През последното денонощие в болница са приети още 1175 души, с което хоспитализираните в щата стават над 8500 души, в това число над 2000 в интензивни отделения.

Ню Йорк е най-засегнатият от коронавируса американски щат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Американски учен прогнозира 200 000 жертви в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: businessinsider.com

Д-р Антъни Фаучи, който ръководи изследванията на инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза за Си Ен Ен, че моделите, предсказващи милион или повече смъртни случаи, „почти сигурно са извън реалността“.

Той предполага от 100 000 до 200 000 смъртни случаи и „милиони случаи на зараза“.

Фаучи, водещ член на коронавирусната група на президента Доналд Тръмп, бързо добави, че не застава твърдо зад твърдението. Това е толкова движеща се цел, че може лесно да се сгреши и да подведем хората, пише БГНЕС.

Попитан за постоянния недостиг на тестове за болестта COVID-19, той прояви малко по-оптимистичен тон, като каза, че в сравнение с преди няколко седмици, има удивително по-голям брой тестове, отколкото преди”

На въпрос колко скоро по-широката наличност на тестове може да позволи премахване на ограниченията за пътуване и работа, Фаучи каза, че това ще бъде въпрос на седмици. „Няма да е утре и със сигурност няма да е следващата седмица. Малко повече от това.”

През 2010 г. грипът е убил между 12 000 и 61 000 американци за година, според уебсайта на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Пандемията от грип 1918-19 г. е убила 675 000 в Съединените щати.

Недостигът на вентилатори в няколко големи градове влоши положението, след като броя на смъртните случаи в Съединените щати премина 2 100 в събота, повече от два пъти от нивото отпреди два дни. Съединените щати са регистрирали повече от 123 000 случая на COVID-19, най-много от всяка страна в света. Ню Йорк ще има нужда от стотици повече вентилатори след няколко дни и повече маски, облекла и други консумативи до 5 април, заяви кметът Бил де Блазио.

Подобно е и положението в Луизиана.

Лекарите са особено загрижени за недостига на вентилатори и дихателни апарати, необходими на много от страдащите от белодробната болест, подобна на пневмония.

Откакто вирусът се появи за първи път в Съединените щати в края на януари, президентът Доналд Тръмп се колебае между мерки за намаляването на рисковете от инфекция и призоваването на американците да предприемат стъпки, за да забавят разпространението му. Очаква се пресконференция днес, на която ще станат ясни решенията му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

„Financial Times“: Америка на Тръмп заплашва ядрения мир

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тази година се навършват 75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Минаха и 50 години от подписването на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, създаден да спре разпространението на най-смъртоносното оръжие, което човечеството е измислило. Годишнините досега може би са били момент за утеха, че ужасът от август 1945 г. никога не се повтори. Стълбовете на ядрената сдържаност обаче се рушат. Насочваме се към ера на атомни оръжия за всички, пише Филип Стивънс за „Financial Times“.

Избледняването на спомените доведе до опасния ефект от това ядрената заплаха да изглежда почти фантастична. Забравете оръжията за масово унищожение – бъдещето на конфликтите се крие в оръжия за масови сътресения от областта на киберпространството и изкуствения интелект. Пактовете за контрол над оръжията принадлежат на шкафовете с паяжини от Студената война.

Доналд Тръмп казва, че САЩ никога няма да разрешат на Иран да придобие ядрена бомба. Американският президент заплашва режима в Техеран, но администрацията му руши международната архитектура, запазила ядрения мир. Отказът на Вашингтон от сделката за спиране на ядрената програма на Иран – т.нар. JCPOA, беше последван от оттеглянето му от Договора за ядрените сили с междинен обсег на действие, който в продължение на три десетилетия възпираше САЩ и Русия от разполагане на ракети с къс и среден обсег. Новият Договор за стратегическо намаляване на оръжията, ограничаващ стратегическите ядрени сили, изтича през 2021 г. Тръмп уведоми руския президент Владимир Путин, че няма интерес да го замести с друг.

През 1963 г. президентът на САЩ Джон Кенеди прогнозира, че в рамките на около десетилетие близо 30 държави може да разполагат с ядрени оръжия в сравнение със само 5 по това време (САЩ, СССР, Китай, Великобритания и Франция), които имаха или бяха близо до придобиването на капацитет за използването им. В неговия списък бяха включени съюзници, както и противници – Япония, Швеция и Западна Германия, както и Източна Германия, Полша и Чехословакия. Сега вече има девет ядрени държави – първоначалните пет плюс Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея.

Месеци преди убийството на Кенеди той постигна съгласие със съветския лидер Никита Хрушчов за договор за частична забрана на ядрените опити. Спирането на ядреното разпространение и по-късно постигането на съгласие с Москва за ограничаване производството и разполагането на ядрени ракети и бомби оттогава са в основата на американската отбранителна стратегия.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия от 1970 г. бе последван от Договор срещу балистичните ракети, а след това и от Договор за ограничаване на стратегическото въоръжение (SALT). Последният по-късно се превърна в Start – налагащ съкращения, а не ограничения, на броя на оръжията. До средата на 90-те години първоначалната сделка на Кенеди с Хрушчов се превърна в Договор за цялостна забрана на ядрените изпитания, който сега е подписан от повече от 180 държави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada