Открийте ни и в

САЩ

Ще фалира ли фондът за Social Security?

Ще има ли пари за пенсии в Америка за идните години?

публикувано

на

Снимка: Архив

Повечето хора в Америка не са подготвени за пенсионирането си – не проучват кога настъпва пълната им пенсионна възраст и как да увеличат максимално месечните плащания, които ще получават от държавата. В същото време обаче притесненията дали фондът за пенсиите (Social Security) ще остане на сухо скоро са големи.

Данните на компанията за застраховки Nationwide показват, че 68% от бъдещите пенсионери не знаят кога навлизат в пълна пенсионна възраст. Още по-изненадващо е, че 82% от вече пенсионираните от поне 10 години също не знаят кога са навлезли в нея. Пенсионирането преди пълната пенсионна възраст веднага реже до 30% от сумата, която ще взимате.

За родените през 1960 г. или по-късно пълната пенсионна възраст е на 67 години. За родените между 1943 и 1959 г. – 66 години или 66 години плюс няколко месеца.

Сумата за държавната ви пенсия при пълна пенсионна възраст ще зависи силно от дохода, който сте имали през 35-те години от работния си стаж с най-високо заплащане. Ако сте работили повече от 35 години, има възможност пенсията ви да се увеличи, тъй като ниският доход от някои години може да се заменя с по-висок от последните години.

Прогнозната средна пенсия за социално осигуряване през 2020 г. е 1500 долара на месец, според асоциацията на пенсионерите в Америка, което е крайно недостатъчно за издръжка. От друга страна, хората в Америка като цяло спестяват трудно. Множество изследвания показват, че едно средно статистическо семейство има само 1000 долара спестявания и че все повече хора заявяват, че държавната пенсия ще бъде основният им доход на старини.

 Ще фалира ли фондът за пенсиите в Америка?

 Основният източник на приходи в програмата за Social Security са данъците върху заплатите. Понастоящем ставката за работниците с годишен доход до 137 700 долара е 12,4%. Тези, които са наети от работодател, плащат половината от тази сума, като работодателите им покриват останалата част. Самонаетите работници носят отговорност за цялата сума от процента за пенсиите.

Социалното осигуряване също събира приходи под формата на данъчно облагане върху самите пенсии. Възрастните, чийто условен доход (половината от годишните им пенсии плюс всичките им доходи извън социалното осигуряване) надхвърля 25 000 щатски долара в случай на подаване на индивидуални данъци, или 32 000 долара при съвместни данъци, също плащат някакъв процент към фонда за пенсиите.

Понастоящем във фонда за Social Security има 3 трилиона долара и 4 милиона пенсиониращи се всяка година. 2,8 работници издържат един пенсионер чрез плащанията си за данък за пенсиите. Но до 2035 г. балансът ще се измести. Тогава само 2,2 работника ще плащат за пенсията на един човек. За сравнение съотношението е било 3 към 1 през 2007 г. и 5 към 1 през 1960 г.

Освен това от бюрото по труда предвиждат, че годишният прираст на работната сила за периода 2000–2050 г. ще бъде по-малък от 40% в сравнение с темповете на растеж от 1950–1999 г. Загубата на работни места се дължи на засиленото изнасяне на работна ръка в чужбина и бързо навлизащата технология за използване на роботи вместо хора.

Още през 2022 г. от фонда ще се плащат повече пари за пенсии, отколкото влизат. Така парите там може да бъдат изчерпани до 2037 г., прогнозират от администрацията за социално осигуряване.

 Какви са плановете за избягване на фалит?

За да избегнат пресъхването на пенсионния фонд, законодатели предлагат увеличаване на данъка за пенсиите на 15,8%. Вече се работи по план за намаляване на пенсиите с 23%. В тази насока бяха променени изискванията за социални пенсии, които ще елиминират голяма част от хората, които досега са могли да се квалифицират за подобни средства.

Друг начин за увеличение на постъпленията в пенсионния фонд е като се вдигне лимитът на максималния доход, облаган с данък „пенсии“. В момента той е 137 700 долара. Това означава, че ако някой печели повече, няма да плаща повече от тези с доход 137 700, макар че теоретично може да си позволи по-високи вноски.

Приватизацията на пенсиите е също предлаган вариант за спасение от фалит. Тя ефективно би преобразувала социалното осигуряване от план с дефинирани пенсионни плащания в план с разчетени приходи. При него работодателят гарантира пенсионното обезщетение и то е гарантирано за цял живот. Сумата на пенсията ще зависи от общата вноска на работодателя и възвръщаемостта на инвестициите върху тези вноски. В сегашната ситуация обезщетението за пенсиониране на служителя не е известно, тъй като работодателят не внася цялата сума за вноските за пенсия.

Плашещо е също така, че според анализаторите програмата за Медикеър (здравна застраховка за възрастни) и по-специално частта за болнични разходи, също ще се изчерпи финансово – до 2026 г. Тук ситуацията е по-критична от тази със Social Security. Засега все още надделяват прогнозите, че правителството няма да допусне фалит и на двете програми. А ние може само да се надяваме, че ще удържат на обещанието си.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

Защо Кремъл иска втори мандат за Тръмп?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Висши служители на разузнаването предупредиха Конгреса за нова възможна намеса на Русия в предстоящите президентски избори. Предпочитаният резултат от Кремъл е победа за президента Доналд Тръмп, се казва в предупреждението.

Защо Путин би искал отново да протегне ръка върху американската демокрация? Ясно е, че Тръмп в Белия дом е последователна победа на външната политика за Русия, отбелязват анализатори.
Администрацията на Тръмп достави важна военна помощ за Украйна, която е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти. Вашингтон противоречи на Москва в редица външнополитически кризи, от конфликта в Сирия до политическите сътресения във Венецуела. Освен това Тръмп оттегли САЩ от Договора за ядрени оръжия със среден обсег, ход, който предизвика критики от страна на Кремъл.
Русия продължава да търпи и разходи за противопоставянето си на Вашингтон. Министерството на финансите на Тръмп продължи агресивно да санкционира Москва заради наместа в изборите през 2016 г. и окупацията на Крим през 2014 г. САЩ подкрепиха и свои съюзници, които освободиха десетки руски дипломати вследствие на отравянето на бивш руски шпионин, живеещ в Обединеното кралство.
Струва си обаче да бъдат запомнени две неща, пише CNN. През 2016 г. Русия трябваше да се изправи срещу перспективата Хилари Клинтън да спечели Белия дом, а не Доналд Тръмп – нещо, което е основна грижа за Кремъл. И независимо от това колко могат да са студени отношенията между Москва и Вашингтон, Тръмп все още изглежда, че има място в сърцето си за Путин.
През 2011 г. тогавашният премиер Путин обвини Съединените щати – и тогавашният държавен секретар Клинтън – за разпалване на антиправителствени протести, последвали твърдения за широко разпространени измами на парламентарните избори.
За разлика от тях кандидатът Тръмп беше открит почитател на Путин, дори публично изрази надеждата си в Twitter, че лидерът на Кремъл ще стане неговият „нов най-добър приятел“. Този модел не се е променил по време на управлението на Тръмп.
Още повече, че Тръмп предположи на срещата на върха в Хелзинки през 2018 г., че оценява изявленията на Путин за намеса в изборите повече от тези на собствените му разузнавачи.
„Имам голямо доверие в хората си от разузнаването, но ще ви кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен в своето отричане днес“, заяви Тръмп по време на съвместна пресконференция с Путин.
Вече не е новина, че служителите на американското разузнаване и правоприлагане са насочени към заплахата от намеса на Русия в изборите през 2020 г. чрез дезинформация, фалшиви новини и постмодерни пропагандни стратегии.
Изказвайки се миналата година, директорът на ФБР заяви, че руската кампания за влияние през 2016 г. „продължи доста необезпокоявано [чрез] използването на социални медии, фалшиви новини, пропаганда, фалшиви персони и др. други, пося разделението и раздора, подкопа вярата на американците в демокрацията. Това не е само заплаха по време на изборния цикъл, а е заплаха от 365 дни на година.“

„Кремъл със съжаление очаква, че с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември ще се появяват все повече параноидни съобщения, че Русия уж се опитвала да се меси в изборния процес.“, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Песков коментира по този начин публикация в „Ню Йорк таймс“, според чиито източници представители на американското разузнаване предупредили миналата седмица членове на Камарата на представителите, че Русия се меси в кампанията за президентските избори в САЩ през ноември в полза на преизбирането на Доналд Тръмп.

Тези „параноидни съобщения (. . .) естествено нямат нищо общо с истината“, подчерта говорителят на Кремъл.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Мечка се разходи необезпокоявано между къщи в Калифорния (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. KTTV

Голяма кафява мечка беше забелязана да се скита необезпокоявано по улиците на Монровия в Южна Калифорния в петък сутринта.

Въздушните снимки показват мечката да преминава от къща на къща. Животното е забелязано на North Mayflower Avenue около 2:30 ч. сутринта местно време. В един момент то се приближава до лаещо зад порта куче, но бързо губи интерес.

Мечката, за която се предполага, че слиза в града, за да търси храна, все още е в околностите му. Полицията следи ситуацията. Служители на калифорнийския Департамент по рибата и дивите животни са уведомени и пътуват към мястото.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Легален рекет принуждава транспортни компании да плащат хиляди долари след вдигане с паяк (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Поредна българска транспортна компания в Чикаго e жертва на изнудване след вдигане с паяк. Камион на „Penmark Trans“ заедно с ремаркето и товара е все още във владението на towing компания и най-вероятно ще остане там, докато собствениците не платят част от сумата или докато съд не нареди обратното. И двата варианта ще костват хиляди на компанията, а междувременно т.нар. towing оператори продължават да дебнат за жертви. Адвокати наричат подобни случаи „легален рекет“.

Всичко започва на 8-ми февруари, неделя, в ранните часове на деня, когато камион на „Penmark Trans“ с двама шофьори удря нисък мост на 101 W. 57th Street в южните части на града. „Точно там няма табела, която да показва колко е висок мостът“, твърди Георги Ценов, собственик на компанията. При удара ремаркето се огъва, а товарът, ролки с хартия, се измества напред и блокира минаването на заден ход.

„Моят шофьор ми звъни, казва ми, че има towing служители и че ще им помогнат да преместят товара“, казва Георги Ценов, на когото по това време му изглежда, че става дума за рутинен инцидент, каквито се случват постоянно в бизнеса. Докато не

 получава сметка за почти 54 хиляди долара

на следващия ден и осъзнава, че е станал жертва на измама.

Шофьорите разказват, че служителите на компанията паяк дошли преди полицията и дори не питали, преди да започнат да разтоварват, и то с вериги, което нанася щети по ролките с хартия. „Дадоха ми да се подпиша. Казах им, че не мога да го направя“, казва Абубак Ибрахим, шофьор на „Penmark Trans“. Докато се случва всичко това, пристигат и полицаи, които съставят акт и го връчват на шофьорите. Полицаите казват на Ибрахим, че трябва да премести камиона от пътя и че момчетата от towing компанията могат да му помогнат. Той обаче е скептичен към двамата служители на „CityWide Recovery“ и започва да прави снимки и видео. Абубак Ибрахим дори разказва, че момчетата му извикали Uber и му казали да си отиде, а заедно с колегата ще преместят камиона в офиса на компанията. „Аз им казах, че няма да оставя камиона, казва Ибрахим. – Казах им, че камионът може да се кара, след като е изваден товарът, и че няма да го оставя“. Служителите на компанията паяк обаче издават документ на двамата шофьори и си тръгват с камиона, ремаркето и с товара. На документа са изброени няколко от услугите на компанията паяк, но срещу тях не пише тарифа. Същият документ, но с цени, пристига на следващия ден в „Penmark Trans“, а общата сметка е 53,800 долара.

Компанията „CityWide Recovery“ е регистрирана на 8442 S. Aberdeen St в Чикаго, но упражнява дейност от офис на 8607 S. Vincennes Chicago, IL 60420. В нощта на вдигането на камиона и товара обаче нейните служители са в камион репатрак, на който има надписи LUX Towing, Tinley Park. По думите на служителите на „CityWide Recovery“ товарът се складира в техния офис на ул. „Vincennes“, а преговори за неговото освобождаване се водят със застрахователната компания. Що се отнася до ТИР-а на българската компания, с помощта на GPS системата в него „Penmark Trans“ успява да видят, че той се намира на паркинг на 8528 S Vincennes Ave в Чикаго. Дотам той се е озовал, като служителите на паяка са го карали. „Без да им е наредено от полицай да преместят камиона, ако нямат шофьорска книжка за камион, те нямат право да местят камиона“, казва адвокат Иво Чернев, който е запознат с

няколко подобни случая

По думите му за съжаление в Илинойс законът дава донякъде свобода на подобен тип компании да упражняват „легален рекет“. През 2015 г. е приет федерален закон, който разрешава на отделните щати да си направят закони, които да ограничават тарифите, които towing компаниите да вземат от шофьори при различни случаи. Има щати, които строго регулират това, и щати като Илинойс, където за съжаление няма такъв контрол“, обяснява адвокат Чернев. Той е категоричен в едно – без изрично нареждане от полицията, което може да възникне, ако инцидентът е тежък и камионът пречи на движението или създава опасност, и без да притежават CDL, работниците на „CityWide Recovery“ нямат право да взимат камиона. Тук обаче идва основен момент и противоречива част от легалните обстоятелства около инцидента. Веднъж попаднали в ръцете на компанията паяк, и ТИР-ът, и ремаркето, и товарът са тяхна отговорност. „За съжаление, когато човек изпадне в такава ситуация, се оказва доста силен натиск върху него от страна на тези оператори на towing камиони, защото те знаят, че когато става дума за камиони, таксите са от порядъка на хиляди долари“. Психологическият натиск, който оказват на шофьорите, и това, че е доста трудно да се докажат обстоятелствата на пътя, често оставят подобни случаи ненаказани. „Те остават безнаказани и се възползват, за да изкарат пари“, добавя адвокат Иво Чернев.

Докато се случва разтоварването на ролките с хартия, шофьорите алармират собственика на компанията и му изпращат информация на други от т.нар. towing оператори в района на инцидента. „Звъннах на други такива компании и ми казаха, че подобна услуга да вдигнат товара коства около 3 до 4 хиляди долара и че

тези хора, които са ни взели товара, са crash chasers“,

казва Георги Ценов.

Миналата година BG VOICE ви съобщи за друг случай на българска транспортна компания, чийто товар от 20 тона замразено пилешко месо беше иззет след малък инцидент, отново в южните райони на Чикаго. Тогава компанията трябваше да преговаря за цената и да плати, за да си вземе ремаркето. И в двата случая, въпреки лекия удар на ниския мост, ТИР-овете са били в състояние да бъдат преместени.

Измамници отвлякоха ремарке на ТИР на българин с 20 тона пилешко месо (ВИДЕО)

Адвокат Иво Чернев казва, че в подобни случаи шофьорът има право да откаже помощ или да повика друг паяк. Той съветва и да се събират всякакви веществени доказателства като снимки и видео от самото вдигане на товара или превозното средство.

От „Penmark Trans“ вече са потърсили адвокат, за да си вземат камиона и ремаркето обратно. Това най-вероятно ще отнеме доста време и ще коства много пари на компанията.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada