Открийте ни и в

Интересно

Южна Корея – красота отвъд предразсъдъците

публикувано

на

Освен географски Южна Корея изглежда доста далечна от нас в много отношения като разбирания, бит и култура, поради което много хора биха се отнесли скептично към тази дестинация.

Отвъд възможните предразсъдъци обаче азиатската държава определено има какво да предложи на своите посетители и на света като цяло. През последните години тя се нареди сред лидерите в модните тенденции, козметиката и музиката и продължава да затвърждава позициите си със сериозни темпове.

На първо място, Корея има вековна и цветуща история с множество възходи и падения, поради което разполага и с богато културно наследство. Цели 13 са обектите, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Южна Корея.

През изминалия век старата империя претърпява множество сътресения. Първо е окупирана и опустошена от Япония, а впоследствие става сцена на разгорещен конфликт за разпределяне на зони на влияние между САЩ и СССР. Без да се навлиза в исторически детайли, може да се обобщи, че въпреки трудностите и разделението Южна Корея бързо стъпва на краката си, превръща се в

най-модерната демокрация в Азия

и бележи невероятен възход. В момента държавата е на водещи позиции по редица критерии не само в Азия, но и в цял свят, сред които сигурност, образование и здравеопазване.

Южна Корея е лидер в развитието на технологиите и иновациите, както и в сферата на развлеченията. Тази година например азиатската държава ще бъде домакин на редица технологични форуми и конференции, сред които World IT Show, както и на събития в сферата на забавленията като покер турнира APPT, разказва ЕVA. Същевременно ежегодно се провеждат и типични южнокорейски фестивали като този на ледения риболов, чрез които можете да се потопите в местната култура и традиции.

Впечатляваща е симбиозата между древното културно наследство и новостите на модерния свят. Южна Корея съчетава в себе си лукса на футуристичните сгради и небостъргачи заедно с древните културни паметници и уникалната природа. Столицата Сеул е един от водещите мегаполиси в световен мащаб, помещаваща централите на

гиганти като Samsung и LG

Едно от най-впечатляващите места в Сеул е кулата в планината Намсан, издигаща се на 236 м, от която се разкрива уникална гледка над столицата.

Ако искате да научите повече за корейската държава, трябва да посетите и двореца Gyeongbokgung (или Кьонбок), в който е живяла династията Чосон.

Южна Корея се слави и с традиционната си кухня и отношението към храненето като ритуал. Основните съставки са типично азиатските ориз, зеленчуци и месо. Най-разпространеното и традиционно ястие, което се превърна в световна сензация, подобно на всичко корейско, се нарича кимчи. То се състои от ферментирали зеленчуци и дори напомня на кисело зеле в комбинация с различни сезонни зеленчуци, много подправки и добавки като ферментирали морски дарове и рибен сос. Всъщност съществуват стотици вариации на ястието, което се консумира от корейците целогодишно и в повечето случаи всекидневно. Страстта на корейците към кимчи е толкова голяма, че е разработен специален вид от ястието, за да може първият корейски космонавт да си го хапва в Космоса, а в Сеул има цял музей, посветен на кимчи.

Несъмнено едно от най-красивите кътчета в Южна Корея е остров Чеджу-до, наречен от местните жители Острова на боговете. Освен че е най-големият южнокорейски остров, той е и най-високата планина в страната. Образувал се е преди близо 2 млн. години вследствие на

изригването на вулкана Халла-сан

Той значително се различава от континенталната част в много отношения като традиции, архитектура и дори език. Местното население на автономната област говори на силен корейски диалект, който е неразбираем дори за самите корейци. Уникалните природни богатства го правят едно от най-романтичните и красиви кътчета, макар и все още не толкова познати сред туристите. Все пак през последните години живописният остров добива все повече популярност и се превръща в подходяща дестинация основно за младоженци и влюбени двойки.

Интересно

Учени разкриха как червеното вино ще бъде от полза при полет до Марс

публикувано

на

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино, ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието “Фронтиърс ин сайколоджи”.

Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.

“Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета”, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите “против” се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.
НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

Продължете по-нататък

Интересно

Привличане: Тя вдига сватба с любимия си… полилей Люмиер (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата си с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно е кръстила Люмиер, пише в. “Метро”.

Тридесет и четири годишната гражданка от Лийдс изпитва полово привличане към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл. Аманда е променила и фамилното си име, след като е имала нездраво увлечение по Статуята на свободата.

Госпожица Либърти няма да може да сключи официален брак с Люмиер, който е закупила от Ebay.

Но венчавката ще бъде направена в тесен кръг. Люмиер е с размер 71 сантиметра. Аманда още не е решила как ще изглежда булчинската й рокля, но вече е закупила венчалните халки за нея и за осветителното тяло. Тя си призна, че за пръв път се влюбила на 14-годишна възраст, когато била сексуално привлечена от комплект барабани.

Продължете по-нататък

Интересно

Гола, пияна и млада… скочи от 45-метров мост в Испания (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто.

На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата, плувайки към брега.

Самоличността на момичето все още не е установена, но според очевидци, девойката е била много пияна.

След инцидента полицията пристигнала на местопрестъплението, но виновницата вече била изчезнала.

Опитите на полицаите да намерят момичето за сега са неуспешни.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено