Открийте ни и в

СВЯТ

Южна Корея отхвърли призива на Китай да не разполага нова ПВО система

През 2018 г. Вашингтон и Сеул разположиха системи THAAD на 70 км южно от Сеул

публикувано

на

Сеул отхвърли призива на Китай да не разполага система на ПРО

Министерството на външните работи на Южна Корея направи писмено изявление след посещението на министър Пак Джин при китайския външен министър Уан И във вторник. В него се казва, че системата за противовъздушна отбрана на голяма височина (THAAD) е средство за защита на живота и имуществото на южнокорейците и че Сеул смята, че не желае да преговаря с Пекин, тъй като това е въпрос на национална сигурност.

Южна Корея твърди, че не е имало официално споразумение или ангажимент да не се разполага THAAD в страната, но се подчертава, че на срещата страните са признали, че имат различни възгледи по въпроса, и са се съгласили, че това не бива да води до застой в отношенията между тях.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

В изявление след вчерашното посещение говорителят на китайското външно министерство Ванг Венбин посочи, че ракетната система THAAD подкопава стратегическите интереси на Пекин в областта на сигурността, и припомни, че Южна Корея се е ангажирала да ограничи дейността на THAAD.

Венбин заяви, че двамата външни министри са обменили задълбочени мнения относно THAAD, изяснили са позициите си и са засилили взаимното разбирателство.

Венбин добави, че двете страни са се договорили да “обръщат внимание на законните опасения на другата страна, да се справят с въпроса разумно и да продължат да го контролират”, за да предотвратят превръщането на въпроса в проблем в двустранните отношения.

Българската криптокралица Ружа Игнатова завлякла и Ел Чапо?

През 2018 г. Вашингтон и Сеул разположиха системи THAAD на 70 км южно от Сеул, за да противодействат на ракетните заплахи на Северна Корея.

Китай, една от най-близките до Северна Корея държави, отдавна се противопоставя на разполагането на системата THAAD в Южна Корея. Администрацията в Пекин твърди, че системата за противоракетна отбрана ще увеличи опасенията за сигурността в региона и може да бъде използвана за шпионски дейности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено