Открийте ни и в

Коронавирусът

Южноафриканският вариант на COVID-19 е в 14 европейски страни, бразилският – в 7

Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

bgvoice

публикувано

на

Сн: БТА

„Започнахме видеоконференцията на лидерите с кратък преглед на епидемиологичната обстановка: Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около 7 други държави. В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания. Но не бива да се отпускаме точно сега”. Това бяха първите думи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместната пресконференция след първото заседание на Европейския съвет

„Положението не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да внимаваме и за разпространяваните варианти. Вариантът В.1.1.7 вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант в седем. Ето защо пред нас има много предизвикателства“, допълни още Фон дер Лайен.

„Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Трябва да продължим да полагаме максимални усилия, така че темпът на ваксиниране да се ускори. Споделих цифрите с лидерите – до неделя, тоест до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4 % от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население”, каза още председателят на ЕК.

Заразените с британския щам на COVID-19 е по-вероятно да свършат в болница

„За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиард дози годишно. Така че това е реална крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа, но много други биха могли да се присъединят към усилията. Затова силно насърчаваме сътрудничеството между индустриалните участници“, продължи Урсула фон дер Лайен.

„Ние също така се справяме с пречките във веригите на доставки — от активни съставки до специализирани филтри, и, разбира се, капацитета за пълнене и довършване. Тези въпроси ние също обсъждаме със Съединените щати, тъй като те са важен фактор по много от тях. Нека също така да продължим да се съсредоточим върху ваксинацията в държавите партньори — международното измерение. Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия „Екип Европа „, той допринесе с 2.2 милиарда евро за COVAX. Успоредно с това обаче, тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори“, каза председателят на ЕК.

„Кратък преглед на вариантите на вируса: Наша задача е да ги откриваме и да се справим с тях възможно най-бързо и възможно най-бързо. Това е причината, поради която миналата седмица стартирахме инкубатора на HERA, за да изградим своя отговор на вариантите, за да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което трябва да направим, е да подпомогнем бързото откриване на нови варианти чрез сътрудничество с държавите членки, по-специално чрез увеличаване на секвенирането. За тази цел Европейската комисия предоставя 200 милиона евро за правната рамка, която предлага Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за да се даде възможност на държавите членки — в рамките на тази правна рамка — да сключват договори за секвениране, тъй като трябва редовно да установяваме как се разпространява вирусът и дали се разпространяват вариантите и как се развиват“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Южноафриканският щам на коронавируса вероятно ограничава действието на ваксината на Pfizer

Председателят на ЕК подчерта, че е важно да се подкрепя научноизследователската и развойната дейност в областта на ваксините.

„Затова, след като създадохме един вид библиотека с вариантите на вируса, трябва постоянно да подхранваме научните изследвания за адаптиране на ваксините към потенциалните промени. Започнахме общоевропейска мрежа за клинични изследвания, защото ако разработите актуализирани ваксини, естествено се нуждаете от клинично изследване, за да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, за да се ускори одобряването на модифицираните ваксини срещу COVID-19. И накрая, за да постигнем всичко това, се нуждаем от ангажимент от страна на фармацевтичната индустрия, за да се повиши нейният капацитет. Радвам се, че днес лидерите потвърдиха силната си подкрепа за инкубатора на HERA. За да се захванем за работа веднага“, каза още тя.

„Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава.Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. А добрата новина е: Не започваме от нулата. В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат“, каза председателят на ЕК.

Тя допълни, че сега е време държавите да въведат това в своите здравни и гранични системи, за да се уверят, че тяхната система на здравеопазване е подготвена за тази цел. От страна на Комисията се предлага да бъдат координирани стандартите — както беше направено с мобилните приложения за проследяване — и да се създаде портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това, обаче, отнема време – най-малко три месеца.

„Това е важно, така че да не създаваме преждевременно твърде високи очаквания. Много е важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор. Така че можете да предадете информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията. Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи“, довърши Фон дер Лайен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

20% от тестваните в България дават положителна проба за COVID

1352 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1352 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа в България. Това са 20% от тестваните.

За последното денонощие са направени общо теста, oт които 6763 са PCR, а 2355 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 371 531, от които активни са 71 381.

930 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 285 799. Поставените дози ваксини са общо 571 062, като 3 666 са ваксинирани за денонощието.

Хоспитализираните са 10 365, от които 801 се намират в интензивното отделение. Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 14 351. 43 от случаите са от последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

В Ню Йорк: Предлагат помощ от $15 600 за безработни без документи

Пари са предвидени за около 300 000 жители на Ню Йорк, които са изгубили работата си заради COVID-19

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ню Йорк ще предложи 15 600 долара еднократна помощ на работници без документи, загубили работата си по време на пандемията.

Това се случва, след като беше одобрен фонд от 2,1 милиарда долара в бюджета, които да помогне на тези, които не са преминали проверките за стимулите и обезщетенията за безработица.

Губернаторът Андрю Куомо и правителството на САЩ сключиха сделка за фонда, който ще подпомогне тези работници.

Министерството на финансите на САЩ: 156 милиона вече са получили COVID-помощи

Пари са предвидени за около 300 000 жители на Ню Йорк, които са изгубили работата си заради COVID-19, но поради имиграционния си статус не са имали право на други помоши, свързани с пандемията.

Споразумението, което беше една от най-силно критикуваните и обсъждани части на бюджета и доведе до разделение сред демократите, идва след като протестиращите организираха гладни стачки и се събраха пред различни правителствени сгради с искане за подкрепа на хора, които нямат документи.

Предвидена е и опция за хора, които не отговарят на никакви условия. Те също ще могат да получат пари – 3200 долара. За целта те ще трябва да докажат, че имат адрес, на който живеят, някакъв документ за самоличност и работна документация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В Пазарджик: Старша сестра почина от COVID-19, била ваксинирана с две дози на „Pfizer“

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Старшата медицинска сестра на Урологичното отделение към Областната болница в Пазарджик Дарина Огнянова е починала на 7 април от COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. Тя е имала две поставени дози от ваксината на „Pfizer“.

„Ръководството на МБАЛ- Пазарджик изказва своите съболезнования на семейството, колегите и близките на Дарина Огнянова, старша медицинска сестра на Отделението по урология. Тя работи в лечебното заведение почти 30 години и изпълняваше своите задължения с професионализъм и увереност. От 6 години Дарина Огнянова е старша сестра на Урологично отделение, съобщи dnes.dir.bg.

Ще я помним като прекрасен човек, незаменим приятел и отличен професионалист. Въпреки здравословните проблеми, които имаше тя продължи да работи в отделението. С риск за собствения си живот не спираше да помага на пациентите.

28-годишна българка без заболявания почина от COVID-19

За съжаление, въпреки всички положени усилия от страна на лекарите, от тази нощ Дарина вече не е сред нас. Поклон пред смелостта и всеотдайнността на Дарина Огнянова. Светла й памет!“, написаха във Facebook страницата си от МБАЛ-Пазарджик вчера.

На 11 февруари пак там болницата публикува новината, че старшата сестра се е ваксинирала:

„Дарина Огнянова е старша медицинска сестра на Отделението по урология на МБАЛ-Пазарджик. Тя е от медиците в лечебното заведение, на които днес беше поставена втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech. До момента няма практически опит как ваксините срещу SARS-CoV-2 влияят върху хората с автоимунни заболявания, но въпреки това Дарина Огнянова решава да се имунизира.

„Преди 4 години бях диагностицирана с множествена склероза и склеодермия. Имам и други придружаващи заболявания като болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза, но лекуващият ме ревматолог д-р Горанов ме посъветва да се ваксинирам, защото ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна за хората, страдащи от автоимунни заболявания. И аз реших да се имунизирам, защото се срещам с пациенти, които не знам дали не са носители на коронавируса. Освен това отделението, в което работя беше определено за триаж и през него преминаваха болни, които са съмнителни за COVID-19. Искам да предпазя себе си и семейството ми. Имах колебания дали да се ваксинирам. Дори бях решила да не си поставям ваксина срещу SARS-CoV-2, защото не знаех организмът ми как ще реагира като имам автоимунно заболяване.

След поставянето на първата доза от ваксината нямах странични реакции, освен лека отпадналост. Даже и ръката не ме боля на мястото на убождането. Преди поставянето на втората доза също имах малко притеснения дали няма да има странични ефекти, но реших да завърша ваксинацията си.“, сподели след реимунизацията Дарина Огнянова. Тя обаче не смята да проверява дали след ваксинирането ще има антитела.

„Искам да кажа на хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането и да се имунизират, защото това е един вид защита. Ние не може да се затворим вкъщи и да не излизаме, а трябва да имаме и социални контакти. Смятам, че това е начинът да се предпазим“, допълни още медицинската сестра.“

В събота по нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая с починалата медицинска сестра Дарина Огнянова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
1947 г.: Смъртта пристига в Ню Йорк с… автобус

Как масовата имунизация спасява мегаполиса от една от най-големите зарази

Затвори