Открийте ни и в

Български истории

Юлиан, който пробива успешно и от двете страни на Океана (СНИМКИ)

Продуцентският дебют на актьора Юлиан Костов „The Dare“ спечели „Наградата на публиката“ на фестивала „Popcorn Frights“ в Маями

публикувано

на

Снимка: Katerina Basarbolieva Photography
БОРЯНА АНТИМОВА

Силата на българския дух… Много хора са се опитвали да разгадаят откъде идва. Но е факт, че където и да сме по света, успяваме. Стига да искаме, разбира се. И стига да си вярваме. „И сега ще успеем“, казва Юли. Разговаря весело и спокойно от скования от паника Лондон. Току-що се е върнал от сет. „Сега се снимам като италианец в един британски ситком“, казва актьорът.

Британците продължават да „дърпат“ назад най-успелия български актьор на Острова, макар че от октомври 2018 г. се е пренесъл в Ел Ей. А Юлиан Костов не се уморява да прекосява Океана и да поддържа топла връзка с Лондон, където е високо оценен от филмовата гилдия. „Откакто съм се установил в Ел Ей, за година и половина ми се събират само 7 месеца живот в Щатите. Непрекъснато съм на снимки в Европа

и за американски, и за британски продукции

сподели през смях актьорът пред BG VOICE. Използва принудителната пауза, за да пише своите сценарии, пълен е с идеи и не се „панира“ от кризата.

След като приключи успешно участието си в известния сериал „Berlin Station“, Юли участва отново във „висока топка“ продукция – сериала „Treadstone“. Той следва митологията на романите и филмите за Джейсън Борн, и по-конкретно програмата „Тредстоун“. По нея се създават агенти спящи клетки, които живеят нормалните си животи, неподозирайки, че са шпиони и машини за убиване. „Това е една от любимите ми филмови поредици и бях много щастлив, че се включих. Беше много интересен проект, не само заради невероятната актриса, с която си партнирах, а и защото всичките ми сцени бяха на „руский“ език, а трябваше да науча доста реплики“, казва актьорът.

Обяснява, че както за „Централа Берлин“, така и от тази продукция отново са му пратили учителка по руски, с която „тренира“ руски диалекти, а самият той от години отработва различни диалекти на английски. „Седмици наред работихме с нея и се постарах много да звуча адекватно, защото за мен изпипването на детайлите е от изключително значение. А тя остана горда от резултата. По време на снимки от време на време идваше и ми казваше: „Звучиш като българин на това изречение, промени този и този звук“, разказва актьорът.

За разлика от доста негови проекти, в този не се бие и стреля с добрите (или лошите – въпрос на гледна точка). Основното му занимание е да крещи застрашително и

да се целува с героинята на Емилия Шуле

една от най-големите звезди в Германия.

„Тредстоун“ следва две времеви линии и неговият герой Юрий Леньов участва и в двете, като в настоящето се превъплъщава в страхотния, по неговите думи, грузински актьор Мераб Нинидз (МакМафия), а той играе героя през 1973-та. „Аз започнах снимки пръв, така че Мераб трябваше да усвои моето поведение“, смее се Юли. В Щатите сериалът може да бъде гледан по „PRIME VIDEO“ (“AMAZON“) или в сайта на „USA network“. „Ако обичате екшън трилъри, възползвайте се от карантината, за да избягате от проблемите си в стил Джейсън Борн“, казва Юлиан.

В момента се намира в Лондон, тъй като наскоро е завършил снимките по сериала на „Netflix“ – „Shadow and Bone“, базиран на едноименните бестселър романи за „Гриша“ вселената на Лий Бардуго. Снимали са в Унгария от септември допреди няколко седмици. Проектът е от изключително висок ранг, от продуцентите на „Stranger Things“. Сценарист е Ерик Хайсерър, номиниран за „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий за лентата „Arrival“ (2016). Както холивудското списание „Deadline“ наскоро съобщава – ролята на българския красавец e на Федьор Камински – високопоставен „Гриша“ офицер, „сърцеразбивач“ във Втората Армия на кралство Равка. Повече няма право да коментира на този етап.

И на продуцентския фронт нещата му се развиват прекрасно. Филмът му „The Dare“ вече се разпространява в САЩ и може да бъде закупен или нает в Itunes (link – apple.co/32fSWox).

Хорърът е сниман в България в „Ню Бояна Студиос“ с американски, австралийски, английски, немски и български актьори и печели „Наградата на публиката“ на фестивала „Popcorn Frights“ в Маями. Критиците в Щатите го определят като „Оne of the most suspensful, original movies of the year“ (“един от най-смразяващите, оригинални филми на годината“. „Ако си падате по хоръри като „Saw“ или психотрилъри, гледайте „The Dare“! Ще ви размаже от кеф! И

моля читателите на BG VOICE, които го гледат

да напишат ревю и да го оценят, както смятат в itunes, imdb, rotten toamtoes и т.н.“ Ще го оценим, разбира се. Защото е продукция на един талантлив и суперуспешен българин.

„Идеята беше да се установя в Ел Ей, а ето на, зациклих в Европа и Лондон и не мога да се прибера от ангажименти“, усмихнато казва Юли. За последната година се е снимал в 4 сериала и 2 филма. Ролите са все различни и интересни, както и жанровете. Играл е полски бизнесмен в криминалния сериал „Wild Bill“ по ITV с Роб Лоу. После руски майор от КГБ в „Тредстоун“, след това българин в късометражния филм на BFI (“Британския Филмов Институт“) – „Going Country“, който скоро ще започне фестивалния си тур. После идва поканата за „Shadow and Bone“, където Юлиан сам си измисля акцент, който да пасва на фантастичния свят, в който тези герои живеят. „Неформално го наричам „европейски фентъзи акцент“, казва Юли.

После е избран да се превъплъти в белгийски селянин през Втората световна война, в партньорство с Лиам Кънингам от „Игра на тронове“ и Саша Лус „Анна“. Снимките обаче са отложени за пролетта, а при Юлиан празно няма. В освободения график той се включва в снимките на британския ситком „Back“ по „Channel 4“. Играе италианец, с което отново доказва, че е един широкоспектърен актьор. В главните роли са известните британски комици Дейвид Мичъл и Робърт Уеб от „Peepshow“.

„Естествено, както винаги, това звучи прекрасно, но голяма част от тази година и половина мина нелеко, в търсене на следващ проект – споделя Юлиан. – Направих и голяма финансова реинвестиция в кариерата ми – освен смяната на континента, държавата и града – актинг класове, нови снимки с фотограф, препоръчан от мениджъра ми в Щатите, пътувания в последния момент Ел Ей – Лондон за проби, като на два пъти стигнах до „финалната права“. За двата проекта стигнах до последната двойка за ролята, избраха другия актьор, но нищо…“ Казва, че за последната година е имал

над 120 кастинга и е спечелил 5

което се води добър процент успеваемост, макар да не се усеща така в месеците на несигурност! „Мотивацията обаче не трябва да пада, просто трябва да се действа систематично и градивно“, казва актьорът.

Сега индустрията в Холивуд, както и светът, е в паника и е в пауза поне две седмици. Всички големи продукции са в почивка, дори „Батман“ е спрял снимки. По-малките проекти обаче засега продължават в Англия и той е снимал на сет „Back“ вчера, вторник, защото в Англия ситуацията е „business as usual“ (“бизнес както обикновено“). През следващите няколко седмици кастингите ще намалеят и ще продължат от вкъщи. Прочел е, че Том Ханкс и съпругата му са заразени, но като цяло избягва новините. Гледа видеа и чете какво казват учените, а не политиците и таблоидите.

Могат ли българи да пробиват в Холивуд? По този въпрос Юлиан Костов си остава един от най-големите оптимисти. Посочва за пример Христо Живков, който с успех се снима в главна роля в грандиозната продукция на Мел Гибсън „Страстите Христови“. От миналата година Костов е създал мениджмънт компания, работеща тясно с малък брой клиенти, а тази година отваря и агенция за български актьори. Целта и на двете компании е да се осигурят възможности, кастинги и know-how за увеличаване на шансовете на клиентите им за пробив в чужбина. А клиентите са преди всичко талантливи и амбицирани български актьори, които търсят реализация в Холивуд и на Острова.

Казва, че създаването на инфраструктурата ще отнеме време, защото има пречки и в България. Начинът, по който работят театрите в България, е различен. Театърът в Америка и Англия не е репертоарен както при нас, което означава, че представлението се играе от 1 до 6 месеца или година почти всеки ден. След това актьорите вече са приключили тази роля, вероятно завинаги, и са свободни да правят друга пиеса, филм или сериал. А в България, ако един актьор иска да играе в театър, трябва да остане там 5-10 години, като играе 3-4 пиеси по едно-две представления, разпръснати през месеца. „От това се създава проблем със заетостта, защото никоя чужда продукция няма да се съобразява с хаотичния график на театрите ни, нито шефовете комуняги имат изгода да си пускат актьорите и така

шансовете им за пробив през годините са смачквани

и отвътре“, коментира актьорът.

„Време е да покажем на света, че можем да играем не по-зле от американците, англичаните и другите европейски народи, а напротив – имаме нещо различно и интересно, което масовата публика не е виждала досега – споделя Юлиан. – Сега не мога да издам една пикантна тайна, но много скоро дългогодишните ми предсказания ще се сбъднат. Но сега трябва да се фокусираме да преживеем пандемията с минимални човешки загуби. Да бъдем отговорни за здравето на всички околни и да опазим възрастните. Както каза генерал-майор Мутафчийски, „сега не е време за купон“! Аз лично не скучая, използвам паузата, за да пиша собствените си проекти. Пожелавам здраво тяло и ум на всички читатели на BG VOICE в идните нелеки времена.“

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Българка готвила на звездите от „Реал“ Мадрид

Наталия Михайлова споделя каква е любимата храна на топ звездата Кристиано Роналдо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Наталия Михайлова, кадър Нова телевизия

Българка е била готвачка в един от ресторантите на „Реал“ (Мадрид) на стадион „Сантяго Бернабеу“. Софиянката Наталия Михайлова прекарала 4 години там и имала близки срещи със звездите на отбора по това време Кристиано Роналдо, Карим Бензама, Лука Модрич и др.

В този отбор всичко е най, най, най. Наричат ги Кралете заради всичко постигнато от 1902 г. досега. Те са рекордьори по спечелени титли в Шампионската лига, номер 1 са в испанското първенство и са коронясани за най-успелия футболен клуб.

Михайлова разказа пред Нова телевизия, че всъщност те били много мили и позитивни хора.

Кристиано Роналдо Сн. Уикипедия

„Виждаш ги как минават покрай теб и ти се

иска да ги пипнеш за късмет

но това, разбира се, е забранено. Истината е, че това са изключително земни момчета, които по никакъв начин не парадират с богатството и славата си. За Кристиано Роналдо мога да кажа, че е луд фен на рибата“, разказва Наталия и добавя, че в топ 10 на храните му са лаврак и сардини.

„Трябва да се има предвид, че говорим за звезди от световна класа и като такива те си имат личен готвач, който отговаря за тяхната диета. Аз бях изненадана от тяхното отношение към храната. Да, държат на качествената храна, но като цяло не са претенциозни клиенти“, споделя още тя.

Мечтата на Наталия като дете била да стане „дебела леля готвачка“. Осъществява я едва 22-годишна, когато започва да се занимава професионално с кулинарство. Припомня си, че попаднала при топ готвачи по онова време,

които буквално държали ръката й

докато я учат на майсторлък в професията.

Тя като на шега решава да замине за Испания и още по-случайно се озовава в кухнята на ресторанта, който често е посещаван от играчи и шефове в испанския гранд. Не знае и дума испански, но успява да научи езика за едва 4 месеца.

Стадион „Сантяго Бернабеу“ Сн. Уикипедия

Точно когато е свикнала с обстановката на стадион „Сантяго Бернабеу “, опитната готвачка решава да се върне в България. Тя не само сменя работната среда, но се впуска в начинание, което на пръв поглед изглежда отдалечено на километри от готвенето. В момента Наталия е студентка четвърти курс в Богословския факултет, а едновременно с това върти свой ресторант в столичния квартал „Младост“.

„Защо са ти всички пари и готвене на всички звезди, когато не можеш да сготвиш на семейството си“, завършва философски Наталия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Ген. консул Иван Анчев прощално: За мен беше чест! Няма да забравя нито един от вас (ВИДЕО)

Вижте още ключови моменти от четирите години на Иван Анчев в Чикаго и последното му обръщение към българите тук

публикувано

на

Виж цялата статия
Иван Анчев се сбогува със сънародниците си в Средния Запад с видео обръщения в последния си ден в Чикаго

Отиващият си генерален консул в Чикаго Иван Анчев отчете един успешен мандат в прощално видео към българите от средните щати на САЩ, за които отговаря през последните 4 години.

Като най-голям успех Анчев отчете включването на българския език в програмата за двуезичност на щата Илинойс. „Аз не пестих сили и време за тази кауза, защото съм твърдо убеден в изключително важната роля на българските съботно-неделни училища за идващите поколения. Това ще бъдат деца, родени извън България, но които трябва да носят България в сърцето си, да говорят свободно български език с баба и дядо. Деца, които да казват с гордост „Аз съм българин“, „Аз съм българка“, заяви Анчев.

Той припомни, че заради работата на „сърцати учители“ българският език е вече признат и в Минесота, Мичигън, Охайо. „Именно от нас, тук в Илинойс, тръгна искрата и по другите щати, за да бъде българският език и по двете крайбрежия на Америка“, зааяви Анчев.

Пети изпит за печата за двуезичност в Чикаго

Един от проектите на Анчев, който не успя е въвеждането на българския език като свободно избираем в училищата в райони с големи български общности. Въпреки, че след серия срещи това беше уредено, не се събраха достатъчно българчета, които да запълнят нужната бройка за паралелка.

Без интерес – пропадна ученето на български език в гимназиите на Чикаго

Той припомни и друг голям успех за българската общност в Чикаго – преименуването на улица в центъра на града на името на Алеко Константинов.

Алеко Константинов вече показва пътя и в Чикаго (ВИДЕО, СНИМКИ)

За четирите години тук Анчев разви отношенията със щатските и градски власти в района. Той се среща с кметовете на Чикаго Рам Емануел, Лори Лайтфут, губернаторът Джей Би Прицкър, председателя на Кук каунти Тони Прикуинкъл, конгресмени и сенатори, както и с други местни лидери.

Анчев беше един от най-откритите и достъпни генерални консули в САЩ. През 2018 г. той застана за първото в историята живо предаване „Питай консула“ и отговаряше на въпросите на българите. През 2019 г. Министерството на външните работи обаче не му разреши отново да участва в това предаване въпреки неговото желание.

Питай консула - какво попитахте вие Иван Анчев (ВИДЕО)

Иван Анчев благодари на всички, с които се е срещнал и работил през последните няколко години. „Аз и моето семейство оставяме част от сърцата си в Чикаго, Синсинати и Колумбус, Детройт и Минеаполис, в Сейнт Луис и Денвър.“,  каза Анчев и включи дъщеря си Анна-Мария, която беше неотлъчно с него на всички български събития тук. „Обичам ви! Ще ми липсвате“, каза тя.

Чикаго празнува Деня на България (ВИДЕО)

„За мен беше чест да ви служа като генерален консул на Република България в Чикаго. Няма да забравя нито един от вас!“, завърши Анчев

Ето още ключови моменти от мандата на Иван Анчев в Чикаго:

Българският ще се учи и в американските училища (ВИДЕО) Генералният консул Иван Анчев се срещна с кмета на Чикаго Лори Лайтфут Генералният консул Иван Анчев се срещна с конгресмен Брад Шнайдър Кръстиха американска улица на Освободителя на българите Макгахан В четвъртък – трета среща на BG бизнеси в Чикаго Нов алманах на българите в Северна Америка – „Любослов“ идва година след кончината на Георги Витанов-Богат Българска библиотека в чикагско предградие В Чикаго отбелязаха 75-годишния юбилей на Националната спортна академия BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Братя Вълневи от Чикаго влизат в политиката

Те са най-големите спонсори на българската общност в Чикаго

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Павел и Румен Вълневи на представянето на „Републиканци за България“ в неделя

Новият политически проект на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов залага на успели българи в чужбина, стана ясно при представянето на партията седмица преди нейното официално учредяване. Сред тях са и няколко българи от Чикаго.

Водеща роля в партията „Републиканци за България“ ще имат братята Павел и Румен Вълневи, научи BG VOICE.

 

Те управляват най-големия български бизнес в Чикаго. Тяхна е транспортната компания „AmeriFreight“ с над 600 камиона, веригата магазини „Сердика“, най-модерният трък стоп в района на Чикаго „AF Truck Center“ и други бизнеси. Вълневи създадоха и телевизия BiT, която тръгна от Чикаго през 2013 г., и създадоха атмосфера на свободно слово без намеса в редакционната политика. Те са и най-големите дарители на българската общност във Ветровития град.

Сред другите имена на имигранти в САЩ са писателят историк Иван Тодоров и Любомир Крулев – член на борда на директорите на Малко Българско Училище.

Иван Тодоров е предоставил къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов. „Иван Тодоров, който другата седмица трябва да си тръгне обратно към САЩ, каза, че е готов да тръгне с нас. Той предостави фамилната си къща за офис в центъра на Пловдив“, каза Цветанов при представянето на партията миналата неделя.

„Искам да благодаря на братя Вълневи, които са излезли от Родопите и стигнаха до Щатите и станаха едни от успелите българи в Чикаго и осигуряват толкова много работни места“, каза Цветанов от трибуната в зала А6 на НДК. Павел и Румен Вълневи също бяха сред гостите на представянето на новата партия.

Павел Вълнев, проф. Лъчезар Димитров, Иван Абаджиев, Румен Вълнев и проф. Лозан Митев

Очаква се те да заемат

ръководни постове в партията „Републиканци за България“

при нейното учредяване на 27 септември в София.

През последните десет години братя Вълневи са най-щедрите спонсори в българската общност в Чикаго. Те подкрепят концерти, театрални постановки, футболни отбори и спортни събития, а няколко години организират и безплатен събор за нашите сънародници. През 2012 г. над 12 хиляди българи се събират на събора.

„Подкрепата на Вълневи е повече от чисто финансова“, казва Ирина Гочева, художествен директор на танцов ансамбъл „Хоро“. „За мен е по-важно, че извън България българският танц и фолклор могат да се предават на младите хора.“ Вълневи помагат с 10,000 долара за нови носии.

Благодарение на Вълневи ансамбъл „Българе“ зарадва сънародниците ни в САЩ и Канада със своя спектакъл „България през вековете.“ Ансамбълът изнесе 8 концерта, като в Ню Йорк представлението се състоя на най-известното авеню в света на музиката и театъра – Бродуей. Събитието бе под патронажа на тогавашния президент Росен Плевнелиев, който развя трибагреника в Чикаго след спектакъла. Тогава основателят на „Българе“ Христо Димитров заяви: „Страхотно е, че има хора като собствениците на „AmeriFreight“ Павел и Румен Вълневи, които да направят възможно такъв голям ансамбъл с мащабен спектакъл да бъде видян и в Америка.“

Братя Вълневи с Благой Найденов-Багата и Христо Стоичков на представянето на неговата книга в Чикаго

Вълневи не се раздават само за култура. Николай Василев е един от организаторите на честването на 80 години Българска федерация по борба в Чикаго – най-успешната българска спортна институция за момента. „Вълневи дадоха шанс на това събитие да се състои“, казва Василев. И не само това. Той организира и празник в Чикаго по повод 70 години Национална спортна академия, когато най-успешният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев идва по специална покана. За тридневното събитие Вълневи допринасят с близо 15,000 долара. За юбилейния турнир по борба, специално за който дойде и президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов, те даряват 10,000 долара.

Братя

Вълневи са основните спонсори на български училища

„Те винаги са били отзивчиви и благоразположени към нуждите на училището“, казва Боянка Иванова, основател на училище „Джон Атанасов“. Освен с пари Вълневи помагат и с техника. Даряват 22 таблета, които училището използва за мултимедийни уроци.

Двамата помагат за съществуването на половината български футболни отбори и на двата волейболни отбора в Чикаго. „Ние съществуваме благодарение на братята“, каза Петър Колев. „Чикаго Юнайтед“, който достойно представи България, завърши на второ място във волейболната лига за аматьори. „Не го познавах, когато отидох при Павел Вълнев. Не се подвоуми да помогне. Той беше единственият, който не каза: „Толкова ли си закъсал, че идваш за пари.“

Павел Вълнев реже лентата на откриването на студиата на BiT в Чикаго с кмета на предградието Бенсънвил

През 2013 г. отваря врати и първата телевизия за българите в чужбина BiT с ултрамодерни HD студия в Чикаго, а две години по-късно и в София. Телевизията, собственост на братя Вълневи, бързо набира скорост и става дом на свободното слово в медийна среда, известна с натиск и неясна собственост. Журналистите там се радват на безпрецедентна свобода на работа, без натиск, а медията става четвърта по доверие в България.

През 2018 г. те продават телевизията на продуцента Мирослав Янев, който за няколко месеца я фалира.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в „The Dare“, newsletter, БГ успехи в Америка, Юлиан
Божият мост, по който боговете са минавали край Враца (СНИМКИ)

Жабокрек - Божият мост. Намира се в Чиренско-Лиляшкия карстов район, на север от Враца. Наречен е така, защото някога местните...

Затвори