Открийте ни и в

История на имиграцията

„Юнкерс-52“ спасява група българи от комунизма

На летището в Истанбул се случва нещо, което намира място в медиите

публикувано

на

„Юнкерс-52“ спасява група българи от комунизма
Самолет „Юнкерс52“ отвътре. Снимка: oldburgas.com

„На летището в Истанбул „пристигна един голям пасажерски аероплан с един пилот и 17 пасажери, цивилни и военни, които избегали от България при много чудни обстоятелства. Според разказите на пасажерите аеропланът потеглил от Варна за София. Противокомунистите заявили, че тургат ръка на аероплана, и в резултат се завързало сражение, в което пилотът комунист е бил убит и един запасен офицер авиатор поел кормилото на аероплана и потеглил за Цариград.“

Това е част от съобщение в един от най-четените български емигрантски вестници в САЩ – „Народен глас“ – от лятото на 1948 г. Историята, която вестникът предава телеграфно, е

много по-дълбока

и още по-вълнуваща и става достояние на широката читателска публика благодарение на сайта www.krumblagov.com.

„Юнкерс-52“ спасява група българи от комунизма

Самолет „Юнкерс52“. Снимка: alternathistory.com

Става дума за празник на българската авиация, който се отбелязва на 9 юни 1948 г. – една година от началото на пускането на първата редовна пътническа линия София­-Бургас. Тогава се открива летище Варна, а датата е 30 юни 1948 г.

По този повод в морската столица със самолет „Юнкерс­-52“ пристига началникът на дирекция „Въздушни съобщения“ полковник Борис Ганев. За обратния курс към София

в самолета се качва

и запасният полковник Страшимир Михалакев, който е бивш летец и колега на Ганев. Те са служили заедно, но не са близки приятели, защото шефът на гражданската авиация е бил политически емигрант в Съветския съюз, който се завръща се страната ни едва през 1945 г.

Михалакев пък е твърде подозрителен за комунистическата власт, защото е бивш царски офицер, който е специализирал в Германия по времето на управлението на Хитлер, което за комунистите е твърде противоречиво и е достатъчен повод да се снеме доверието от него. Именно поради този факт, само на 39-годишна възраст, Михалакев е отзоваван от поста си на военен аташе в Букурещ. След това е пенсиониран, въпреки че е достатъчно подготвен и образован, завършил е дори военна академия.

„Юнкерс-52“ спасява група българи от комунизма

Съобщение за случая в българския емигрантски вестник „Народен глас“, който се издава в САЩ до края на 1948 г. – Репродукция Архив на автора.

Михалакев измисля план, за да се спаси от комунистическата власт, и пътуването от Варна до София му дава този уникален шанс.

В самолета, с който пътува Михалакев, постепенно се качват и другите, които

участват в „заговора“

Всички се правят, че не се познават и не общуват, за да не събудят подозрение.

Самолетът излита точно в 16,48 ч., повече от половината пътници са сред така наречените „заговорници“. Малко след 5 ч. следобед, когато прелитат над град Ямбол, „заговорниците“ вадят пистолетите и постепенно овладяват властта в самолета.

Страшимир Михалакев, който е нарочен за главен организатор на събитията, тръгва към пилотската кабина. Борис Ганев е тежко ранен с два куршума в корема, а командирът на самолета Любен Шороплов е принуден да поеме курс към Турция. Самолетът с бегълците каца на летище Ешеликьой, където ги очакват представители на властта и линейки за ранените.

Очаквано,

отвличането на самолет

предизвиква дипломатически скандал, но предимно извън България, а в Родината ни всичко е потулено, при това за дни, както се прави в подобни ситуации занапред и години наред.

Телата на убитите са предадени на българските власти, а по време на погребалната церемония Георги Димитров лично носи един от ковчезите, като по този начин се подчертава съпричастността на властите в София към мъката на близките и случаят се превръща в политическа демонстрация и манифестация на озлоблението към Запада и демократичните устои на капиталистическия свят, заклеймяван от новата власт в България, която е вярна на Съветския съюз и налагания от него модел на световен пролетарски поход.

Българското правителство, очаквано, разбира се, иска похитителите да му бъдат предадени на основание на конвенция от 1929 г. Целта е била те да бъдат осъдени в България и по всяка вероятност

да бъдат ликвидирани

На съдебен процес в Истанбул обаче българите са оправдани като политически бегълци, действали при самоотбрана.

Искането на българското правителство е предадено в кратко съобщение в емигрантския български вестник в САЩ – „Народен глас“, който за последно се печата до края на същата 1948 г.

Похитителите на самолета в България веднага са очернени по образец на подобни действия в съветска Русия. Те са определени като „комарджии“, не са пропуснати дори и жените им, които са наречени „тайфа хайлайфни дами“, а пък самият Михалакев е определен като „развратен тип“.

След това в самолетите от България властите вече поставят свой доверен

човек от тайните служби

който евентуално да реагира при подобни проблемни ситуации от каквото и да е естество. Местата им са винаги най-отзад, за да могат да наблюдават салона на самолетите и да реагират своевременно. Уволнени са и много летци, защото са заподозрени, че не са напълно лоялни на новата власт в страната.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА