Открийте ни и в

Интересно

Ягодова луна изкара под звездите милиони хора по света

Миналото преди часове и предстоящото през юли пълнолуние са двете удобни за наблюдения суперлуния тази година

публикувано

на

Китай изтри информация за подозрителни космически сигнали
Сн.: БТА

Милиони любители и астрономи наблюдаваха в нощта срещу сряда пълнолунието, известно като ягодова луна. Названието на юнското пълнолуние идва от САЩ заради сезона на ягодите.

Луната изглеждаше по-голяма от обичайното и на места се виждаше, обагрена в оранжево, съобщава Асошиейтед прес.

Миналото преди часове и предстоящото през юли пълнолуние са двете удобни за наблюдения суперлуния тази година, коментира Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра “Астрономия” при СУ.

За супер луна говорим при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита, каза специалистът.

“Времето между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27,55455 дни – т.нар. аномалистичен месец. Времето между две последователни едноименни лунни фази (например от новолуние – до следващото новолуние) е средно 29,53059 дни – синодичен месец. Разликата между двата типа месеци се натрупва във времето и води до съвпадение на пълнолуние (или новолуние) с перигей веднъж на близо 411,8 дни. Но въпреки този дълъг интервал, на практика всички пълнолуния, случващи се при разстояния Земя – Луна, по-малки от 360 000 км., се обявяват в медиите като суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат обявени две или три съседни пълнолуния като суперлуния”, подчерта Маркишки.

Той уточни, че суперлунията при близки във времето новолуние и перигей не могат да се наблюдават. Такова беше пълнолунието на 2 януари тази година.

“При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята (на 384 403 км.). При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално”, разкри Пенчо Маркишки.

Той изтъкна, че пълнолунията през юни и юли се отличават с още една особеност. В началото на астрономическото лято, което тази година ще започне на 21 юни в 12:13 часа, Слънцето се издига най-високо над южния хоризонт на обяд – почти до 71 градуса за наблюдател от София. За разлика от Слънцето, при пълнолуния, случващи се скоро преди или след датата на лятното слънцестоене, пълната Луна е видима най-ниско над южния хоризонт около полунощ. Например в нощта на 14 срещу 15 юни, за наблюдател от София, Луната бе в кулминация в 01:56 часа, на височина само 20 градуса над южния хоризонт, посочи физикът.

“В нощта на 13 срещу 14 юли това ще се повтори почти по същия начин. Тогава в 01:46 часа пълната юлска луна, наречена някога от индианците „Рогата Луна“ или „Луна на гръмотевиците“, ще бъде на височина само 20.5 градуса над южния хоризонт”, допълни специалистът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА