Открийте ни и в

Войната в Украйна

Ядрен тест: Русия може да ползва Черно море. Ще последват цунами и газов облак

Като ядрен полигон Русия може да използва Змийския остров.

публикувано

на

Ядрен тест: Русия може да ползва Черно море. Ще последват цунами и газов облак

Черно море може да стане арена на руски ядрени изпитания. Според журналисти явните или завоалирани заплахи за използване на ядрено оръжие, които идват от Руската федерация, могат да доведат до демонстративен удар. Има три възможни сценария: експлозия под вода, над вода или на Змийския остров, пише украинският Фокус.

Неуспехите във войната в Украйна притиснаха Русия в ъгъла и западните служители се опасяват, че Кремъл може да прибегне до демонстративен ядрен удар от отчаяние, съобщава The Sun.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс пътува до Вашингтон, за да обсъди настоящата криза, опасявайки се, че Путин може вече да е вдигнал ръка над червения бутон.

Красавица си продава девствеността в САЩ, за да пътува по света (СНИМКИ)

Има опасения, че

Путин може да използва Черно море като полигон

за изпитания на ядрени оръжия, въпреки факта, че морето мие бреговете на няколко страни от НАТО, в допълнение към Украйна и Грузия.

Ракетата може да лети до отдалечен район преди детонация и да експлодира там, което може да бъде първият ядрен тест от 30 години. За последен път ядрени опити на територията на бившия СССР бяха извършени на 24 октомври 1990 г.

И Путин остарява. Какво следва, ако внезапно почине

За това могат да се използват ракети „Искандер“ или междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ (Сатана-2).

Подводниците могат да носят и ядрени оръжия.

Като ядрен полигон Русия може да използва Змийския остров, превърнал се в символ на съпротивата на Украйна.

Сценарият, при който ще бъде използван ядрен дрон, изглежда по-малко реалистичен. В същото време Путин демонстрира своята огромна подводница „Белгород“, най-голямата в неговия арсенал, която може да бъде оборудвана с осем безпилотни апарата с ядрени двигатели „Посейдон“.

За демонстративен ядрен удар могат да се използват крилати ракети, които вече са използвани във войната в Украйна.

Русия също може да тества ядрено оръжие чрез изстрелване на ядрена крилата ракета от боен самолет.

Да шофираш без дрехи: Мис България върти волана чисто гола (СНИМКА)

Ракетите Kh-55SM могат да бъдат ядрени, те се прикрепят към стратегически бомбардировачи като Ту-95 “Медвед” и Ту-160 “Блек Джак”.

Според някои оценки

максималната мощност на такова оръжие е 200 килотона,

което е 13 пъти повече от мощността на бомбата, която САЩ хвърлиха върху Хирошима.

От другите ядрени крилати ракети Путин има хиперзвукова ракета Х-47М2 “Кинжал”, неядрени версии на тази ракета вече са използвани в Украйна.

Професор Виорел Бадеску, физик и инженер от университета в Букурещ, не вижда логика в демонстрационен ядрен удар в Черно море.

„Могат да се наблюдават две различни явления, които едновременно засягат крайбрежните региони поради ядрена експлозия. Първо, морският изкоп може да се превърне в източник на цунами. Второ, газът, изпуснат в атмосферата, е по-плътен от въздуха и се утаява с по-бавна скорост от падащата вода. В резултат на това се образува газов “облак” на повърхността на морето”, обясни той.

Освен това особеността на Черно море е, че дълбоките му води са наситени с опасен за хората сероводород, чието изпускане може да предизвика силна експлозия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено