Открийте ни и в

България

Янаки Стоилов: Предлагам на ВСС предсрочно да освободи Гешев

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев

публикувано

на

Сн.: БТА

Правя предложение до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

„В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, отбеляза Стоилов.

Още преди няколко дни Рашков даде заявка, че ще внесе сигнал срещу Гешев, но не уточни какво ще съдържа.

„Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт. Ако той не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“, каза вътрешният министър в началото на седмицата преди изборите пред БНР.

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев.

Конституцията предвижда най-общо две хипотези за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор – влязла в сила присъда за умишлено престъпление или тежко дисциплинарно нарушение, трайно неизпълнение на задълженията и уронване престижа на съдебната власт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Петков: Сметките за ток и газ ще бъдат по-ниски през февруари

Тогава помощите ще бъдат отразени в сметките

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сметките за ток на бизнеса и за битовите потребители на природен газ ще бъдат по-ниски през февруари. Причината е, че тогава компенсациите за тях ще бъдат отразени в сметките.

Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на правителството.

„130 лева на мегават е помощта за бизнеса през декември, а за януари е приет „таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени, който ще бъде обсъден на заседанието в четвъртък“, каза още министър-председателят.

„Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато мораториумът е там, където е. По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято“, коментира Петков.

Премиерът коментира и пандемията.

„Радвам се да кажа по отношение на пандемията, че „Омикрон“ засега има високо ниво на разпространение, но слава богу с много ниско ниво до този момент на запълване на интензивните легла. Заради новият модел, който направихме, много от областите трябваше да бъдат затворени по ниво на заболеваемост, но те не са. Добрата новина засега е, че мерките остават много меки“, каза Петков.

Той припомни, че през следващата седмица правителството на Северна Македония идва на посещение в България.

„Имаме възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са изпълнени. Трябва да видим как в най-кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие.Трябва да се помисли и как да се улесни автомобилният транспорт. Важно е да се помисли и за културния календар. Всичко това ще бъде поставено за обсъждане на правителствената среща на 25 януари. Ще се изготви реален план за това, което искаме да постигнем през следващите шест месеца. Няма да губим повече време”, обясни министър-председателят.

Премиерът изрази надежда срещите между двете правителства да станат ежеседмични на база различните работни групи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

До дни: 30 000 опаковки COVID хапчета пристигат в България 

Те ще бъдат безплатни за пациентите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

До дни се очаква България да получи първите количества от хапчетата на Merck и Pfizer за лечение на COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

Препаратите, които се използват за лечение на вируса в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар COVID пакети.

Хапчетата се отпускат от фирмите-производители на квотен принцип, обясниха за БНТ от здравното министерство.

България поръчва COVID хапчета, идват до три седмици

България ще получи цялото количество, което е договорила, но се оказва, че то не е голямо – очакваме 20 000 опаковки от препарата на Merckи 10 000 от Pfizer.

Хапчетата ще се изписват с електронни рецепти по преценка на лекуващия лекар. Медиците обаче все още чакат указания за кои пациенти са най-подходящи медикаментите.

Дежурните в общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат ежедневно натоварването от новата вълна.

България е поръчала от новите лекарства за лечение на COVID-19

„Болните са повече, като цяло тенденцията е да са с по-леко боледуване. Идват с цел да им се предпишат лекарства, а лекарства се предписват по лекарско предписание, а не просто защото има безплатни лекарства да им изпишем всичките“, казва д-р Николай Петков от общинския COVID център към ДКЦ 2 в Пловдив.

С доставката на хапчетата за лечение на COVID се очаква натискът от пациенти, които настояват да получат скъпите медикаменти, да се увеличи. И това ще се случи до дни.

„Договорите са подписани, процедурата за доставката е завършена и се надявам специално за Пфайзер препарата буквално да съкратим максимално сроковете за доставка, буквално след 4-5 дни да ги имаме в България. Някои от лекарствата ги взимаме по съкратена процедура, защото нормално би следвало да очакваме тяхното одобрение от ЕМА, но ние използваме една възможност да ги договаряме на национално равнище, защото нямаме друг начин. Ако чакаме ЕМА да ги одобри, отиваме към лятото вероятно“, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта от съответните COVID зони или личния лекар. Повечето джипита обаче отказват да работят с COVID пакетите, тъй като министерството не им отпуска допълнителни средства за лечението на пациенти с коронавирус.

„Това дава вече основание на колегите да не се занимаваме с ковид болни, напълно допустимо е към момента един семеен лекар, който му се е обадил човек с такива оплаквания или е дошъл при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в ковид зоната“, коментира д-р Костадин Сотиров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

А в COVID зоните очакват точни указания на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лечение на коронавирус.

„Ще бъдат изписвани на болни, които имат нужда, а не че на някой му се полага, защото повечето болни идват, защото им се полага. Не, нищо не им се полага, всичко е по лекарско предписание“, допълва д-р Николай Петков от общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив.

В държавите, в които вече се използва, хапчето на Merck се прилага при пълнолетни с начални симптоми на COVID-19, които са в най-висок риск от хоспитализация, включително и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни заболявания.

Хапчето на Pfizer се прилага при пациенти над 12-годишна възраст и ранни симптоми, за които също има риск да бъдат приети в болница.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Икономическото министерство с нов закон за събирането на дълговете 

Глобата за колекторските фирми, които нарушават правилата, ще е между 10 000 и 50 000 лв.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Министерството на икономиката е изготвило нов проект на Закон за събиране на вземанията срещу колекторските фирми. Това обяви ресорният министър Корнелия Нинова. 

Тя обясни, че е постигнато политическо съгласие да се сложи ред и правила в колекторските фирми.

Оспорването на задължение към колекторска фирма автоматично ще прекратява вземането до окончателно съдебно решение. 

Колекторските фирми: Около 40 са незаконни, Нинова със законодателни предложения

Колекторските фирми вече няма да имат право да начисляват собствени такси върху прехвърленото към тях задължение. Това ще сложи край на практиката дълг от няколко лева да се превърна в задължение от 400 лв. 

„Новият закон предвижда да се създаде регистър на колекторските фирми, като ще има изисквания към тях. Освен това се забраняват телефонни обаждания през нощта и тормоз на длъжника“, обясни Нинова. 

Тя уточни, че кредиторът, който прехвърля вземането, ще е длъжен писмено да уведоми длъжника, на кого го прехвърля. 

Глобата за колекторските фирми, които нарушават правилата, ще е между 10 000 и 50 000 лв. Те ще се налагат от Комисията за защита на потребителите. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА