Открийте ни и в

България

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да отстрани Гешев

Паралелно с това той ще предложи на Министерския съвет да вземе решение, с което да се поиска произнасяне от Конституционния съд (КС) по въпроса може ли министър да иска отстраняване на главния прокурор

публикувано

на

Сн.: БТА

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му да предсрочно освобождаване на главния прокурор. Това съобщи самият той в интервю за БНР.

Паралелно с това той ще предложи на Министерския съвет да вземе решение, с което да се поиска произнасяне от Конституционния съд (КС) по въпроса може ли министър да иска отстраняване на главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върходния касационен съд.

Повод за питането е решението на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 22 юли, с което съветът отказа с 12 на 8 гласа да разгледа искането на министъра за предсрочно отстраняване на главния прокурор с мотива, че е недопустимо. Един от аргументите против разглеждането на въпроса бе, че министърът няма право да внася подобно искане.

"Позор! Вън мафията!": Бойко Рашков дава Гешев на прокурор

Стоилов е на мнение, че Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допуска за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

“Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от Съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите”, коментира министърът.

“Гешев е позор“: Протест пред ВСС, който решава да отстрани ли главния прокурор

По думите на Янаки Стоилов вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, а Конституционния съд не се е произнасял. Именно заради това е необходимо необходимо разглеждането на темата и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество.

Стоилов призова наследникът му на поста “да прояви силна ангажираност с тези въпроси”.

В понеделник гражданско сдружение “БОЕЦ” съобщи, че също е подало жалба в съда срещу произнасянето на Висшия съдебен съвет и отказа да разгледа искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА