Открийте ни и в

България

Янев: България е активен член на НАТО и не може да е обект на чужди решения 

Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес

публикувано

на

Сн.: БТА

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения, заяви пред БТА министърът на отбраната Стефан Янев. 

Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО. 

Янев коментира и позицията си, публикувана преди дни във Facebook, относно евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия и уточни, че в нея е изразил лично мнение в качеството му на министър на отбраната.

Кирил Петков: Стефан Янев е изразил личната си позиция за войските на НАТО

“Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент. Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО“. 

Министърът на отбраната подчерта, че България има нужда от развитие на собствените си способности.

Янев изтъкна, че без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани – да гарантираме сигурността на българските граждани. 

Стефан Янев: Разполагането на войски на НАТО в България не е в наш интерес

Според Янев съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок. 

“Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме, по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми, ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника“, подчерта той. 

Двата кабинета “Янев” 

Стефан Янев коментира, че е имало много трудни моменти по време на двата служебни кабинета. 

Той подчерта, че са управлявали няколко паралелни кризи наред с организацията на изборите за Народно събрание.

„Не беше никак лесно, в крайна сметка – справихме се с много предизвикателства и то благодарение на това, че действахме като отбор, което за мен беше основно предизвикателство, защото съставът и на двете служебни правителства беше от хора с различна история, различен опит, житейски мироглед, политически пристрастия, посочи той.

Стефан Янев: България е различна след два служебни кабинета

В крайна сметка показахме, че държавата може да се управлява по един прозрачен и лесен за обяснение пред обществото начин, смята Янев.  

Той очерта наследството, което оставят служебните кабинети – наследство, което означава, че в момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено