Открийте ни и в

България

Янев: Мигрантският натиск се увеличава, трябва спешен ремонт на граничната стена

Под ръководството на Гранична полиция – личният състав е увеличен с 600 души

публикувано

на

Сн.: БТА

Има увеличен мигрантски натиск към границата на България. За опазване на границата имаме два обекта, първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Съгласен съм с оценката, че временното възпрепятствано съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, нуждаещи се от спешен ремонт, заяви в парламента служебният премиер Стефан Янев. 

Той добави, че парламентът може да помогне с допълнителен бюджет за оградата по границата.

По думите му има готовност в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения относно бежанската вълна от Афганистан.

Откриха десетки мигранти от Афганистан до Ихтиман

“Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следи обстановката в Афганистан и да подготвя националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна”, обясни той.  

По думите му ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури. Под ръководството на Гранична полиция – личният състав е увеличен с 600 души. Има допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили.

“Прегледани са всички планове, има допълнителна координация – включително с представители на Министерството на отбраната през изминалата седмица. Координацията опира до необходимостта и готовността за увеличаване на патрулите, включително с подпомагане от въоръжените сили – било то по суша, въздух или море, ако е необходимо”, уточни Янев.  

Янев обясни, че с негова заповед към Министерския съвет е създадена координационна група, в която участват представители на всички министерства, службите за сигурност, агенции, НПО и БЧК.

Задачата им е да следят обстановката и да оценяват факторите. Техният анализ на ежедневна база ще бъде на разположение на държавата за вземане на незабавни мерки и реакция там, където е необходимо, подчерта служебният премиер. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА