Открийте ни и в

СВЯТ

Януари 2020 г. е бил най-топлият на планетата

публикувано

на

Януари 2020 г. е бил най-топлият януари, откакто се водят редовни метеорологични измервания, казаха днес учените от Националната администрация на САЩ за океаните и атмосферата (НОАА), цитирани от ДПА.

Миналият месец е бил 44-ят пореден януари и 421-ят поред месец с температури над средното за 20-и век, се казва в съобщението. Температурите през януари тази година са превишили с 1,14 градуса по Целзий средните за 20-и век.

Ледената покривка над Северния ледовит океан е била с 5,3 процента под средната за периода 1981-2010 г. Под средната е била и снежната покривка в цялото Северно полукълбо. „Този януари в никой район на планетата, по суша или вода, не са регистрирани рекордно ниски температури“, отбелязва НОАА в доклада си, който вероятно ще засили още повече тревогата от настъпващите климатични промени.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

За седмица: 1,3 млн. души подадоха молби за помощ при безработица в САЩ

Общо около 57 милиона души са се записили на борсата на труда от средата на март

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нови 1,3 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица през миналата седмица. Почти няма никаква промяна от предходната седмица, което е в резултат на продължаващото разпространение на коронавируса в САЩ, информират АФП и американски медии.

Подалите документи за безработица са с 10 000 по-малко за седемте дни до 11 юли до 1,3 милиона души спрямо 1,31 млн. предходната седмица, сочат данните на Департамента по труда.

Допълнителни 928 488 души в 47 щата са подали документи за помощи по специална програма за подпомагане на засегнатите от пандемията работници.

В седмицата до 4 юли обаче безработицата е паднала с 0,3% до 11,9 на сто.

Първоначалните данни са по-лоши от очакванията на експертите за 1,25 милиона безработни и остават далеч по-високи от всяка седмица по време на световната финансова криза преди 12 години.

Общо около 57 милиона души са се записили на борсата на труда от средата на март. Преди кризата имаше по-малко от 225 000 безработни на седмица.

САЩ водят по заразени с коронавирус в света, като само за 24 часа в сряда са регистрирани рекордни 67 632 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Булка на Ислямска държава получи разрешение да се върне във Великобритания

Бегум напусна Бетнал Грийн в Лондон с двама приятели тийнейджъри през 2015 г., за да се присъедини към Ислямска държава, когато терористичната група беше в разгара си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. BBC News

20-годишната Шамима Бегум, която избяга от Източен Лондон като ученичка, за да се присъедини към Ислямска държава, получи разрешение да се завърне във Великобритания, след като оспори решението на Департамента по вътрешна сигурност да отнеме британското й гражданство.

Апелативният съд частично отмени по-рано решение на Специалната комисия за обжалване на имиграцията (Siac) тази година, която постановява, че тя не е била незаконно оставена без гражданство, докато е била в Сирия, тъй като има право на гражданство в Бангладеш.

Съдия Фло заяви с подкрепата на други двама съдии: „Независимо от притесненията на националната сигурност за г-жа Бегум, аз стигнах до категоричното заключение, че като се има предвид, че единственият начин, по който тя може да има справедливо и ефективно обжалване, е да й бъде разрешено на влиза в Обединеното кралство, за да преследва нейното обжалване, справедливостта и справедливостта по фактите на този случай трябва да надвишават проблемите на националната сигурност. “

Бегум напусна Бетнал Грийн в Лондон с двама приятели тийнейджъри през 2015 г., за да се присъедини към Ислямска държава, когато терористичната група беше в разгара си. Четири години по-късно, след териториалното си поражение, тя е намерена в сирийски лагер за бежанци, бременна в деветия месеца.

По това време Саджид Джавид, министър на вътршените работи, я лиши от британското й гражданство, като се аргументира, че тя има право да стане гражданин на Бангладеш – родната страна на родителите си.

Бегум никога не беше посещавал Бангладеш. Това предизвика грандиозна битка, в която адвокатите й също твърдяха, че не може да се защити правилно, тъй като е останала в лагер в североизточна Сирия.

Детето на Бегъм Джарра почина малко след обявяването на решението на Джавид. Тя каза, че имала още две деца, докато живеела сред Ислямска държава, но те също са починали. През февруари тя беше представена как живее в загрята палатка в лагера Ал Родж в Сирия.

Британските служби за сигурност твърдят, че Бегъм представлява риск за сигурността и че тя е била член на полицията за морал на ИДИЛ, през което време е носила пушка „Калашников“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Спасиха „Цирк дю Солей“ от фалит: излизат отново на сцена

За шоуто в Китай се наложи да бъдат наети местни изпълнители, тъй като някои от чуждестранните не успяха да влязат в Китай заради ограниченията за пътуване

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Прочутият „Цирк дю Солей“ отново е на сцена, откакто спектаклите по света бяха прекратени заради пандемията от новия коронавирус, съобщи bTV.

Първите представления на трупата са в китайската провинция Хан-джоу. Заради пандемията трупата обяви фалит и съкрати над 90% от персонала си.

"Сирк дю солей" получи съдебна защита от кредитори

За шоуто в Китай се наложи да бъдат наети местни изпълнители, тъй като някои от чуждестранните не успяха да влязат в Китай заради ограниченията за пътуване.

От трупата обаче не очакват да възобновят цялостната си дейност преди 2023 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено