Открийте ни и в

Любопитно

Япония издаде сертификат за безопасност на първия летящ автомобил (ВИДЕО)

Очаква се той да бъде пуснат на пазара през 2025 г.

публикувано

на


Летяща кола получи първия сертификат за безопасност, издаден от Япония, което им позволява да комерсиализират своите превозни средства eVTOL веднага след 2025 г. Това е първата летяща кола, достигнала до този етап в страната и може да проправи пътя за това десетилетие да се превърне в десетилетието на летящите автомобили.

Концепцията за електрически летящ автомобил eVTOL на Sky Drive в момента е представена от SD-03, който направи успешна демонстрация на пилотиран полет през август 2020 г. Носещ само една седалка, SD-03 се захранва от осем витла във формация на квадрокоптер и има обхват от около 10 минути полетно време, достигайки максимална скорост от 48 километра в час.

По време на световния дебют, пилот излита вертикално, преди да облети тестова зона и плавно да кацне обратно. Оттогава SkyDrive кандидатства за типов сертификат, издаден от Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма (MLIT), който удостоверява безопасността на превозното средство.

Приложени са строги тестове за здравината и летателните възможности на автомобила, като същевременно компанията трябва да предостави обширни данни и производствени планове, свързани с концепцията си.

MLIT никога не е приемал летяща кола за този сертификат, което прави одобрението на SkyDrive огромна крачка за развитието на подобни превозни средства.

Сега компанията има за цел да продължи да работи с правителството за разработване на безопасно превозно средство eVTOL.

Понастоящем SD-03 се използва като услуга за превоз на товари с дронове в Япония, но със сертификат за безопасност SkyDrive сега се надяват да пуснат своите превозни средства под формата на летящи таксита веднага след 2025 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено