Снимката е тайна, зад която стои още по-голяма тайна и колкото повече си мислиш, че е показано, толкова по-малко всъщност си видял. Това казва една от най-прочутите фотографки на 20 век Диан Арбъс.

В опит да надникнем зад тайните на един такъв кадър ни провокира авиационният фотограф Огнян Стефанов. Той публикува в началото на октомври на Facebook профила си снимка на военна база, която прилича на описание на милитаристично Lego или на ключова карта от настолна стратегическа игра. Но е запечатала напълно реални обекти и хора.

Огнян пуска кадъра по повод 70-годишния юбилей на Авиобаза Безмер, честван на 5 октомври.

Снимката е запечатала почти цялото оборудване на военната база, заедно с по-голямата част от наличния състав, включително боеприпаси, резервни двигатели, сервизно оборудване. В центъра, както и в сърцето на всеки един войник, е знамето, пред което полага клетвата си.

Отляво на него е командирът на базата полк. Милен Димитров. Това заяви пред BG VOICE Огнян, който от 2008 г. досега активно се занимава със заснемане на военни самолети, техните пилоти и мисии. От дясно на знамето е командирът на ескадрилата майор Радостин Люцканчев.

На снимката се виждат и два модернизирани СУ-25, които са с т-нар дигитален камуфлаж, като единият от тях е двуместен за учебно-бойни цели.

Стефанов разкри , че така направената композиция в снимката е част от фотографско „тетрис“ предизвикателство, което върви в средите от около 2-3 години. В България все още опитите за такива са много малко и предимно във военната област. Има подобни снимки от Граф Игнатиево

Фотографията, за която потърсихме нейния автор обаче е не просто поредното натискане на спусъка на апарата, а проект, отнел почти една година.

Идеята се роди миналия ноември, като дори тогава обмисляхме нейната реализация, но поради това, че денят беше вече къс нямаше да можем да успеем да се справим. За да подготвим всичко, трябваше и сериозно планиране, което отне около девет месеца до август, когато всъщност реализирахме снимките, разказва Стефанов.

Още на шест години се качва за първи път на самолет. Това е през пролетта на 1986 г.. Полетът е от София до Русе, но при кацането разбират, че АЕЦ Чернобил е „гръмнал“

Това събитие и потенциалната му среща с ядрения облак не променя интереса му към авиацията, който е наследствен. Дядото на Огнян, който е бил военен летец, а после такъв в гражданската и санитарна авиация, е личен пример. Цели 30 години той е летял и изпълнявал своя дълг.

Първоначално кандидатства авиационна техника и технологии, но в последствие разбира, че фотографията е попрището за неговото професионално развитие и през 2007 г. завършва НАТФИЗ, от 2008 г. започва работа в списание Криле, а от 2010 до 2017 г. е щатен фотограф на Военно-въздушните сили. Днес той е видеооператор в Президентството.

Аз лично бях от една страна удивен от всички в Авиобаза Безмер за ентусиазма, с който подходиха към идеята, разказва още Стефанов. За да направим снимките на състава му трябваше около седмица да се подготви, да извади от складовете боеприсасите, сред които бомби и ракети, някои от тях тежащи повече от 500 килограма.

Всяка бомба се носи с мотокар, нарежда се почиства се, работата наистина е много. Абсолютно всичко обаче беше направено както трябва да бъде.

От другаде знам, че там винаги всичко е на най-високо ниво, така, че там очакванията ми се потвърдиха.

Фактически всичко започна ден по-рано и дори бях учуден как тези хора буквално бяха опънали конци, които показваха кое къде да застане, съгласно скицата и разчертаването, която бях изработил.

Следващият ден, в 8 сутринта, започна подреждането на въоръжението и хората, което приключи към три и половина – самолети, командири, пилоти, медици, бомби, пожарна.

Тогава от Авиобаза Крумово излетя хеликоптер, който в последствие кацна в Безмер, където се качих и заснех кадрите.

Всичко във въздуха продължи не повече от седем минути, като снимките бяха направени на около 150 метра над базата.

Вертолетът, който първоначално се издигна до 200 м, изпълняваше рутинна мисия, която беше комбинирана с тренировка по спасяване, което беше едно идеално стечение на обстоятелствата, спомня си Стефанов.

До осем вечерта пък е продължило прибирането на въоръжението и техниката.

Неговият първи полет на изтребител е през 2011 г. на МиГ-29, където след обстойни прегледи и двудневна подготовка лети с настоящия командир на ВВС Димитър Петров. Тогава е преминал и обучение по катапултиране. Преди това, като част от екипа на сп. Криле е бил допускан до участие в различни мисии, както и такива по гасене на пожари.

На въпрос как е успял „да командва“ цяла една военна база, Стефанов отговори, че „идеята е командвала“, а всички от Безмер участвали със ентусиазъм и желание.

Огнян сподели и че на 27 октомври, когато е празникът на Авиобаза Крумово, той ще покаже и подобен „тетрис“ кадър от там, където в композиция ще видим и пет хеликоптера и техника.

Така отново ще имаме възможност да разберем за нещо, което не би трябвало да е тайна, а именно готовността на българските военни да участват в мисии и учения, които наглед и невписани в правилниците и разпоредбите да са не по-малко въздействащи и успешни.

Всички снимки са публикувани със съгласието на автора. Тази на схемата на базата преди заснемането на основния кадър е специално предоставена на bgvoice.com.