Големите международни авиокомпании започнаха да променят или отменят полети от и до САЩ преди пускането на 5G безжична мрежа в сряда. Тази безжична връзка предизвика опасения за безопасността, въпреки че два безжични превозвача заявиха, че ще забавят части от внедряването й.От Федералната авиационна администрация предупредиха, че 5G мрежата би могла да попречи на самолетите да измерят надморската височина, а това играе ключова роля при кацанията при лошо време. Авиокомпаниите казват, че Boeing 777 е сред моделите, които първоначално са били в светлината на прожекторите.Преди дни от AT&T и Verizon съобщиха, че ще замразят временно пускането на 5G близо до летища, няколко авиокомпании все още имат отменени полети или сменят моделите на самолетите си.Авиокомпаниите са отменили над 320 полета до сряда вечерта или малко над 2% от общия брой в САЩ, според данните на FlightAware. Късно във вторник Федералната авиационна администрация започна да актуализира своите инструкции за това кои летища и модели самолети ще бъдат засегнати. Ето ги и тях: 

  • Dubai's Emirates - най-големият в света оператор на Boeing 777, заяви по-рано, че ще спре полетите до девет дестинации в САЩ от 19 януари, планираната дата за внедряване на 5G безжични услуги. Полетите на Emirates до JFK в Ню Йорк, Лос Анджелис и Вашингтон ще продължат.
  • All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines - двете големи японски авиокомпании заявиха, че ще съкратят полетите на Boeing 777. ANA заяви, че отменя полети или променя самолета, използван за някои дестинации в САЩ.
  • Korean Air Lines заяви, че е сменила самолетите си с Boeing 777 и 747-8 за шест пътнически и товарни полета в САЩ.
  • China Airlines - тайванската компания заяви, че ще пренасрочи някои полети.
  • Cathay Pacific Airways - базираната в Хонконг авиокомпания заяви, че ще използва различни типове самолети, ако е необходимо.
  • Air India, която обслужва четири дестинации в САЩ с Boeing 777, заяви, че тези полети ще бъдат съкратени или ще се наложат с промени в типа самолет, започвайки от сряда.
  • Singapore Airlines заяви, че е сменила самолета, използван по избрани американски маршрути, въз основа на насоки на Boeing и след консултация с местни регулатори.
  • British Airways избра да смени самолета Boeing 777 при ежедневния си полет до Лос Анджелис с Airbus A380.
  • Qatar Airways, която експлоатира както самолети Boeing 777, така и A350 за САЩ, заяви, че всичките й 12 американски маршрута работят по график, като се очакват малки закъснения при полети от САЩ до Доха.
  • El Al заяви, че услугите й не са били засегнати.
От авиокомпаниите предупредиха, че действат заради известие от Boeing, че 5G сигналите могат да пречат на радиовисотомера на 777. Говорител на Boeing не коментира ситуацията. Boeing 777 миналата година беше вторият по използване широкофюзелятен самолет при полети до и от летища в САЩ с около 210 000 полета, според данни на FlightRadar24.Източници от индустрията казаха, че Boeing е издал технически съвети, отбелязвайки потенциални смущения, но ограниченията за полети са в ръцете на регулатора Федералната авиационна администрация, който засега ограничава операциите на ключови летища, освен ако авиокомпаниите не отговарят на изискванията за специални одобрения.Радиовисотомерите дават точни показания на височината над земята при подход и помагат при автоматизирани кацания, както и проверка на кацането на самолета, преди да се включи обратна тяга на двигателите.Съобщението за анулирането на полетите дойде, въпреки че безжичните оператори отлагат включването на някои 5G кули близо до ключови летища. Уеб тракерът Flightradar24 каза, че A350 също може да се използва. Радиовисотомери на двата модела на Airbus са посочени като незасегнати от проблема, докато производителят на самолети все още оценява другите си модели.Boeing 777 е "работен кон" на пазара на пътувания на дълги разстояния, които остават в криза след COVID-19. Не всички полета с Boeing 777 са засегнати. Emirates, която също е основен потребител на по-големия A380, ще премине към по-големия самолет за Лос Анджелис и Ню Йорк, но ще продължи да лети с Boeing 777 до летището на Вашингтон, което не е засегнато от 5G мрежата.