Авиопревозвачи в САЩ отмениха над 1 600 полета

Причината е липсата на персонал заради заразяване с COVID-19 или липса на сертификат

От: bgvoice 12:20 | 25 декември 2021 г.

Авиопревозвачи отмениха над 1 600 полета в САЩ в един от най-натоварените уикенди за годината, когато милиони хора тръгнаха на път за празниците. Причината е липсата на персонал заради заразяване с COVID-19 или липса на сертификат. В глобален мащаб, отменените полети от петък до неделя надхвърлят 5 400. От четвъртък United Airlines отмени 474 полета по Коледа. Това са 9% от общия график на полетите. В свое изявление компанията се извини на засегнатите пътници и обясни, че е било принудена да им причини това неудобство заради болните си служители. Тя заяви, че работи усилено за презаписване на пътниците за други полети, така че да могат да пътуват по празниците. Delta Air Lines също отмени 479 полета досега, като обясни това с комбинация от фактори, включващи лошо време и варианта Омикрон. Компанията обясни в изявление,, че е изчерпала всички други възможности, включително премаршрутиране и замяна на машини и болни служители. JetBlue Airways Corp. отмени 50 полета, което представлява 7% съкращение в графика. Планира се поне още 120 полета да бъдат анулирани в събота. Само пред Коледния ден са отменени над 820 полета в САЩ. Празниците са сред най-натоварените за авиопревозвачите. Администрацията по сигурността на транспорта очакваше най-сериозен да е въздушният трафик на 22 и 23 декември. Очаква се след празниците, най-натоварените дни за пътувания да са 2 и 3 януари.
Съединените щати наред с цяла Западна Европа и Австралия са изправени пред нова тежка вълна на пандемията, причинена от варианта „Омикрон“.
Съмнения, че е заразена имаше и вицепрезидентът Камала Харис, която е била в контакт с болен, но тестът й се оказа отрицателен.  

Не пропускайте