Австралия също напредна с разработването на ваксина срещу Covid-19. Работата досега показва, че тя е безопасна и се очаква към средата на следващата година да е готова за широко ползване, съобщи здравният министър Грег Хънт, цитиран от ДПА.

Изходните данни са съвсем ясни, ваксината доказа безопасността си при клиничните изпитвания през първата фаза и предизвика положителна реакция под формата на производство на антитела. Това значи, че върши добра работа, каза Хънт пред репортери в Куинсланд. Министърът отбеляза, че опитите са показали положителни разултати при възрастните хора, което е особено важно. Ваксината е разработена от Университета в Куинсланд и биотехнологична компания Си Ес Ел (CSL). Правителството обяви, че всички ваксини срещу коронавируса ще бъдат безплатни за австралийците, но няма да са задължителни. По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента в процес на клинични изпитания са 47 ваксини, 11 от които в заключителната трета фаза. Най-напреднали са ваксината на BioNTech и Pfizer, но и други фармацевтични концерни -AstraZeneca, Sanofi, Sinovac, Johnson & Johnson - вероятно в най-скоро време също ще представят свои варианти на ваксина срещу коронавирус.
За последното денонощие австралийските медици са регистрирали седем нови случая на коронавирус. В щата Виктория, където през лятото имаше втора вълна на епидемията, от две седмици няма нито един заразен, посочва ТАСС. О появата на вируса досега в страната са се заразили общо 27 704 души, а 25 290 от тях са оздравели (92 процента от заразените). В болница се намират 23-ма пациенти, но никой от тях не се нуждае от интензивно лечение. Още 82 болни са на амбулаторно лечение. В Австралия са направени над 9,2 милиона теста за коронавирус. От 25 януари, когато беше установен първият случай, досега в Австралия от причиняваното от коронавируса заболяване са починали 907 души. Страната с население от около 25 милиона души е със значително по-малко случаи на коронавирус от повечето развити страни. Властите наложиха строги карантинни мерки, съпътствани от добре организирана система за тестване и проследяване на контактите.