Набор от незабавни и с бърз ефект мерки за справяне с проблемите във веригите за доставки в САЩ бе представен от администрацията на президента Байдън във вторник. Кризата се усеща най-вече на пристанищата и в транспортирането на товарите по суша и вече предизвика липса на важни стоки в някои магазини в страната. Мерките кореспондират с бъдещата реализация на наскоро приетия двупартийно договорен инфраструктурен план.

Обявените действия и цели, според изложението на Белия дом, трябва „да поставят основите на успешно прилагане на историческата Двупартийна инфраструктурна сделка“. Тя мина през Конгреса, но все още не е подписана от Байдън, което се смята за формалност.

Мерките акцентират на гъвкавостта при отпускане на грантове за пристанищата, стимулират финансирането на развитието на инфраструктурата, обявяват нови строителни проекти по отношение на крайбрежната навигация, вътрешните водни пътища и наземните входни пунктове.

Слага се начало и на първия транш от разширени грантове за пристанищна инфраструктура, финансирани по силата на Двупартийната инфраструктурна сделка, съобщава Белият дом.

Новината идва ден преди пътуването на президента Байдън до пристанището на Балтимор за рекламиране на новия инфраструктурен план. Той още не е подписал законопроекта, което ще го превърне в закон, а самата церемония по подписването дори не е насрочена. Очаква се Белият дом да изчака с това до следващата седмица.

Висш служител в администрацията обаче сподели пред представители на медиите, че макар и законът да не е още подписан, вече текат някои действия за подготовка на прилагането му.

Обявените мерки включват грантова програма за 420 милиона долара за пристанищата и водните пътища, която ще стартира през следващите 45 дни, и определяне на проекти за крайбрежните и водни пътища за 4 милиарда долара.

Приоритет на плана е и определяне през следващите 90 дни на ключови пристанища за достъп да САЩ, за които се предвиждат проекти за разширяване и модернизация на стойност 3,4 милиарда долара. Ще има и отворено съревнование за грантове за 475 милиона долара за пристанищна инфраструктура, също през следващите 90 дни.

Посещението на Байдън в Балтимор е „илюстративен пример“ за обществено-частно партньорство в областта на пристанищното дело, каза висшият служител в администрацията. По думите му то показва и как съфинансирането по двупартийната сделка активизира частния сектор да прави този вид дългосрочни инвестиции.