Управляващата администрация се отнесе до федерален съд с искане да разреши задължителната ваксинация за работниците в едрия бизнес, която бе замразена от друг федерален съд до окончателно решение по жалбите на редица Задължителната ваксинация е една от най-основните политики на сегашното управление, което е в непрекъснати усилия да овладява развиващата се на приливи и отливи пандемия от коронавирус. Противниците на тази политика, в редиците на които има главни прокурори на щати, оспорват правото на U.S. Occupational Safety and Health Administration да налага ваксинации и успяха да убедят в това федерален съд, който замрази действието на наредбата. Решението бе потвърдено от Апелативния съд на Пети район, базиран в Ню Орлиънс.

Адвокатите на здравното и правосъдното министерства сезираха Апелативния съд на Шести съдебен район, намиращ се в Синсинати, където са консолидирани всички искови срещу задължителната ваксинация.

Това, че те са в различен съд дава шанс да бъде оборено замразяването на наредбата, като администрацията излиза с аргументите, че задължителната ваксинация е нужна за намаляване на предаването на вируса и ограничаване на „сериозните щети, които вирусът причинява на работниците“. Министерството на здравеопазването атакува предишното решение, задето е приело, че опасността няма специфики, свързани с работните места и затова министерството не може да я управлява.

Контрааргументът в новото обжалване е, че "характеристика на работните места е, че работниците са събират на едно място за дълго и си взаимодействат, като рискуват предаване на високозаразен вирус на работното място".

По оценки на властите задължителното ваксиниране за служителите на едрия бизнес ще спаси 6 500 човешки живота и ще предотврати 250 000 хоспитализации за 6 месеца.

Пандемията вече уби над 750 000 души в САЩ от започването си през 2020 година.

Ако бъде утвърдено в съда, правилото за задължителната ваксинация ще влезе в сила на 4 януари и ще се прилага за частните компании с повече от 100 работници, като ще засегне общо около 84 милиона от трудещите се в САЩ. Те ще трябва или да се ваксинират, или да се тестват за коронавирус всяка седмица и да носят маски на работното място.

Изключение са предвидени за работещите от къщи, на открито или сами.