Докато президентът Доналд Тръмп продължава да отрича резултатите от изборите, неговата администрация започва да циментира нови разпоредби и други промени в политиката преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън - регулации, чиято отмяна ще бъде предизвикателство, след като бъдат финализирани.
Три дни след изборите, Министерството на земеделието изпрати предложение до Белия дом, което ще позволи на птицефермите да увеличат скоростта на поточните си линии - ход, който администрацията на Обама преди това отхвърли от страх да не застраши работниците в месокомбинатите.
Предложението е сред 145-те правила, които Службата за управление и бюджет на Белия дом оценява в момента като ключова стъпка в официалния процес на вземане на правила за основните регулации.
Други важни разпоредби - определени като оказващи голямо влияние върху икономиката, околната среда, общественото здраве и безопасност или държавните и местните правителства - могат да попаднат под прегледа на Белия дом през следващите дни и евентуално да бъдат завършени преди Тръмп да напусне поста си.
Макар че не е вероятно всички тези проекти на регулации да бъдат финализирани преди края на мандата на Тръмп, както критиците, така и поддръжниците на администрацията казват, че очакват много промени да бъдат приети преди 20 януари.
„Те се изправят срещу часовника“, каза Николас Лорис, икономист, който се фокусира върху енергията и околната среда в Heritage Foundation, консервативен мозъчен тръст. „Те трябва да завършат в рамките на срока, но също така да се уверят, че са пресекли своите t и са поставили точките i, за да могат да оцелеят при всякакви правни предизвикателства.“
Разработваните регулации включват политики, на които входящата администрация на Байдън вероятно би се противопоставила, като например нови ограничения за дължината на чуждестранните студентски визи; ограничения за използването на научни изследвания от Агенцията за опазване на околната среда; ограничения при разглеждане от EPA на ползите от регулирането на замърсителите на въздуха; и промяна, която би улеснила фирмите да се отнасят към работниците като към независими изпълнители, а не като служители с по-стабилна защита на заплатите.
„Те явно се надпреварват“, каза Дебора Берковиц от Националния проект по трудово право, група за застъпничество в областта на научните изследвания и защитата на работниците, която казва, че увеличаването на скоростите на линиите в птицефермите ще създадат опасни условия на труд.
„Администрацията на Тръмп реши да успокои птицевъдната индустрия. И го прави в последния момент, много бързо."
Но Министерството на земеделието отрече, че избързва с новите регулации, тъй като предложенията, които сега се разглеждат, са в процес на публично разработване от години.
Птицевъдната индустрия - която настоява за увеличаване на скоростта на линията от началото на управлението на Тръмп - описва най-новото развитие като кулминацията на десетилетия дълъг процес, простиращ се до пилотна програма под управлението на Клинтън.
„Това не е политически въпрос“, каза Том Супер, говорител на Националния съвет по птицевъдство.
Докато повечето изпълнителни заповеди могат бързо да бъдат обърнати с един подпис, изпълнените разпоредби са значително по-трудни за премахване. След като дадена регулация е официално публикувана във Федералния регистър, обикновено се изисква или съдебно решение, или същият трудоемък процес тя  да бъде отменена.
Конгресът може потенциално да отмени разпоредбите по-бързо, като използва Congressional Review Act - както републиканските законодатели направиха, за да обърнат множество регулации от епохата на Обама в началото на мандата на Тръмп. Но това би било много малко вероятно, ако републиканците запазят контрола върху Сената след 5 януари, когато в Джорджия са насрочени два балотажа.
„Това създава голямо препятствие за следващата администрация, която трябва да преодолее“, каза Шев Далал-Дейни, директор на правителствените отношения към Американската асоциация на имиграционните адвокати.
„Дори и да не е влязъл в сила, става много по-трудно да се отмени регламент, след като бъде публикуван.“
„Това са като капани на миньори“, каза Джеймс Гудуин, политически анализатор в Центъра за прогресивна реформа, либерална застъпническа група. „Трябва да ги намерите и да ги обезоръжите.“
Регулациите, които в момента се преглеждат от Белия дом, включват някои предложения с широка двустранна подкрепа, като ново изискване за всички федерално субсидирани жилища да имат детектори за въглероден окис.
Министерството на жилищното строителство и градското развитие обяви през април 2019 г., че ще изготви регулацията след разследване на NBC News относно смъртните случаи от въглероден окис в обществени жилища.
Служителите от администрацията подчертаха, че следват нормалния процес на приемане на регулации, който по закон изисква предложенията да бъдат отворени за обществено обсъждане и агенцията да отговаря на тези коментари, преди да продължи напред.
„Невярно и нелепо е, че всички регулации или разпоредби, публикувани по всяко време, не са отворени за обществен контрол“, се казва в изявление на USDA.
Въпреки че има стъпки, които изпълнителната власт може да предприеме, за да ускори процеса - предлагайки например 30-дневен период за коментар, вместо 60-дневен, например - неспазването на правилната процедура за приемане на регулации може да отвори нови правила за сериозни правни предизвикателства, както многократно е откривала администрацията на Тръмп.