Историята на температурните рекорди в САЩ вероятно ще продължи да се пренаписва, тъй като 40 милиона американци в западната част на страната продължават са заплашени от извънредни горещини. Нетипично горещите за сезона въздушни маси се разпространиха и повишиха показанията на термометрите до над 38 градуса през цялата седмица, като вече бяха строшени рекорди за горещина в Уайоминг, Юта, Аризона и Южна Калифорния.

Долината на смъртта, която от 1913 година държи рекорда за най-горещо място на планетата с 56 градуса по Целзий, в сряда установи нов рекорд за датата – 51 градуса.

Денвър рядко отбелязва поредни дни с температура от 38 градуса (само 14 пъти в историята), но това се случи тази седмица. За последен път е ставало през 2012 година.

Лас Вегас отчете температура от 46 градуса – нов рекорд за датата, и бе на десети от градуса от счупване на абсолютния си рекорд за горещина.

National Weather Service във Флагстаф отбеляза, че е много вероятно в сряда навсякъде в Аризона да е имало рекордни горещиниОчевидна не става дума за някакъв единичен пик на жегата. Тусон в сряда отбеляза пети пореден ден на адска горещина с температури до 43 градуса по Целзий. Рекордът е 6 поредни дни с такива жеги през юни 1994. Прогнозата е, че ще има още три такива дни, така че вероятно и този рекорд ще падне.

Не само Тусон, но и цялата западна част на САЩ ще продължи да поставя нови температурни рекорди, тъй като през уикенда се очакват температури с по няколко градуса по-високи от обикновените за това време на годината.

Горещините напредват и в източна посока. Рекорди паднаха и в Колорадо, Небраска, Канзас и др. Вероятно ще има нови рекорди и в Лас Вегас и Финикс, където се очакват горещини над 43 градуса през следващите дни.

Опасност от рекордни жеги има още за Канзас Сити, Сейнт Луис, Тълса (Оклахома) и Омаха (Небраска).