Климатични активисти се залепиха за "Момичето с перлената обица" на Йоханес Вермеер в холандски музей в най-новата акция, насочена към известни произведения на изкуството. За щастие, картината не беше повредена.

Арестувани са трима мъже

след атаката в музея "Маурицхюс" в Хага срещу шедьовъра от 1665 г., вдъхновил бестселър и холивудски филм. Тримата са белгийци, единият на 42 години, а другият на 45 години. "Те остават в ареста и се разпитват", заявиха от полицията в Хага.Снимки в социалните мрежи показаха как мъж, облечен в тениска с надпис "Просто спрете петрола", залепва главата си за картината и крещи "как се чувствате, друг залепва ръката си за стената, а трети изпразва кутия с нещо, което изглежда е доматена супа."Изкуството е беззащитно и ние категорично осъждаме опитите да бъде повредено, независимо от каузата", се казва в изявление на „Маурицхюс“ до АФП.От музея съобщиха, че инцидентът е станал около 14:00 ч. (по Гринуич). Веднага е била повикана полиция."Едно лице залепи главата си за картината, която беше зад стъкло, а другото лице залепи ръката си за зелената стена до картината. Трето лице хвърли неизвестно вещество върху картината", се казва в съобщението.От Маурицхюс добавят: "Незабавно направихме оглед на картината, който беше извършен от нашите реставратори. За щастие картината не е повредена."Картината ще бъде върната на експозицията "възможно най-скоро".

Видеозапис на инцидента

"Как се чувствате, когато виждате как нещо красиво и безценно очевидно се унищожава пред очите ти?" "Тази картина е защитена със стъкло, но бъдещето на нашите деца не е защитено".Любителите на изкуството отдавна са очаровани от картината на холандския майстор Вермеер, на която е изобразена млада жена със загадъчен поглед, облечена в синьо-жълт тюрбан, а от ухото и виси тежка перла. Тя е дала допълнително вдъхновение най-вече за романа на Трейси Шевалие от 1999 г. "Момичето с перлената обица", който дава началото на номинирания за "Оскар" филм със Скарлет Йохансон и Колин Фърт в главните роли.

На 14 октомври активисти

хвърлиха супа върху "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон и размазаха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия.  Екоактивисти хвърлиха картофено пюре и върху картината на Клод Моне Les Meules ("Купа сено") в музея "Барберини" в Потсдам, Германия. Протестиращите казаха, че акцията е бил замислена като сигнал за събуждане за климатичната катастрофа. През юли двама членове на италианската климатична активистка група Ultima Generazione (също "Последното поколение") залепиха дланите си върху стъклото, защитаващо Primavera на Сандро Ботичели в галерия Уфици във Флоренция, и разпънаха банер с надпис Ultima Generazione No Gas No Carbone (Последно поколение, без газ, без въглища).Две седмици по-рано активисти на кампанията Just Stop Oil се залепиха за рамката на 500-годишна картина на Тайната вечеря в Кралската академия в Лондон.