Акциите на Boeing поскъпнаха, тъй като авиационният гигант се приближи до окончателното одобрение от страна на регулаторите за възобновяване на доставките на самолета 787. Федералната авиационна администрация подписа плана на Boeing за сертифициране на най-продавания широкофюзелажен самолет, съобщи за АФП лице, запознато със ситуацията.

"Доставките не са осигурени и има допълнителни стъпки в процеса, които ще следваме", каза източникът.

Акциите поскъпнаха с 5,8% до 168,60 долара в началото на понеделник, отразявайки ентусиазма от възстановяването на приходите от самолета, който е "дойна крава" и чиито проблеми свиха финансите на компанията за повече от година.

Доставките бяха спрени през пролетта на 2021 г., докато служители на компанията и FAA работеха по изработването на система за проверка и ремонт след откритите производствени дефекти на самолета. FAA препрати въпросите към Boeing, като каза, че "не коментираме текущи сертификати". Говорител на Boeing заяви, че "ще продължим да работим прозрачно с FAA и нашите клиенти за възобновяване на доставките на 787".

Трудностите на модела 787 датират от края на лятото на 2020 г., когато компанията откри производствени дефекти при някои самолети. Впоследствие Boeing установи допълнителни проблеми, включително с хоризонталния стабилизатор, съобщи АФП.

Затрудненията ограничиха доставките между ноември 2020 г. и март 2021 г. По-късно, през пролетта на 2021 г., Boeing преустанови доставките, след като се появиха още проблеми.

На конферентен разговор за приходите на 27 юли главният изпълнителен директор Дейв Калхун описа компанията като "на ръба" на получаването на одобрение от американските служители по безопасност на полетите за 787, въпреки че отказа да посочи точна целева дата.

В края на юни Boeing е имал 120 самолета Dreamliner на склад и е произвеждал самолета "с много ниски темпове", заяви компанията в подадена информация. Очаква се FAA да инспектира всеки 787, преди да бъде доставен на авиокомпаниите.