Голяма част от Алпите остана без сняг. Оскъдните снеговалежи и необичайно топлото зимно време в централните планини на Европа позволяват на тревата да покрие хълмовете в региона, причинявайки главоболия на операторите на ски писти и на любителите на алпийските снежни пейзажи, коментира Associated Press. Трева, скали и пръст се виждаха в понеделник в някои от европейските притегателни центрове на зимния спорт - като Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария и германския Ленгрис и на много други места. Недостигът на сняг съживи опасенията за необратими температурни промени, свързани с изменението на климата. Широка ивица, простираща се от Франция до Полша, в чийто център попадат Алпите, обхваната от необичайно меко за сезона време, позволи на много хора в Европа да извадят дрехите с къси ръкави от гардеробите.

Метеорологична карта показа, че Полша отчита дневни температурни рекорди с двуцифрени числа в градуси по Целзий през последните дни.

"Всичко е трудно - не само подготовката на ски писта", каза Хади.

Вместо това обаче последва изключително топло време, което накара някои курорти на по-ниска надморска височина да затворят, тъй като снежната покривка се стопи.