Двама американци са помогнали на бившия шеф на Нисан Карлос Гон да избяга от Япония, установиха разследващите. Гон е напуснал дома си в Токио сам следобеда на 29 декември и е извървял около 800 метра до хотел, където се е срещнал с двамата американци, информира телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на източници от разследването. Двамата американци са пристигнали на международното летище в Осака сутринта същия ден с частен самолет от Дубай.

Гон се срещнал с тях в хотел в столицата, след което тримата използвали известните влакове-стрела Шинкансен, за да отидат в Осака, на около 550 километра от Токио.

Там Гон и двамата мъже влезли в хотел недалеч от международното летище. На камерите за сигурност се вижда, че само другите двама напускат хотела, като носят две големи кутии.

Някои смятат, че Карлос Гон се е скрил в една от кутиите, преди да бъде качен на частен самолет. Багажът не бил проверен от митническите власти на летището.

Министерството на правосъдието каза, че не разполага с данни Карло Гон да е напускал Япония. Бягството му, в навечерието на голям съдебен процес, предизвика много дебати дали нивото на граничен контрол е достатъчно високо.

Уол стрийт джърнъл написа, че Карлос Гон е бил превозен в калъф от контрабас, в който са били пробити дупки, за да може да диша.

Бившият бос на Нисан излетял от Осака, кацнал в Истанбул, сменил самолетите и се озовал в Ливан, родината на неговите родители.