Одобрението тази седмица на съответното изменение от Конгреса на САЩ, което се разглежда като първа стъпка за спиране на продажбата на нови самолети F-16 на Турция и модернизирането на съществуващите, предизвика оптимизъм в Гърция, че позициите й се чуват. Съществуват обаче и няколко противоположни сили, които усложняват ситуацията, обобщава "Катимерини".

Според д-р Триантафилос Каратрантос, анализатор в мозъчния тръст "Гръцка фондация за европейска и външна политика" (ELIAMEP), безспорно положително развитие би било всяко споразумение за продажба или модернизация на самолети на Турция да бъде придружено от строга рамка, предвиждаща добросъседски отношения и избягване на провокации, спорове или ангажиране с трети страни.

Той обаче изрази резерви дали Анкара ще се съгласи на такава ограничителна рамка в настоящия момент. Според него турският президент Реджеп Тайип Ердоган се намира в предизборен режим и с оглед на това, че въпросът за национализма е на първо място в дневния ред, не би приел такова споразумение.

Той добави, че не е случайно, че в опита си да окаже натиск върху администрацията на САЩ Анкара дава знак, че както не се е поколебала да продължи сделката с руските С-400, така няма да се поколебае да потърси друго решение за закупуване на изтребители, ако перспективата за закупуване на F-16 изчезне.

Междувременно, в светлината на позицията на Турция по отношение на процеса на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, дори се отвори дискусия за евентуално изключване на Турция от Алианса. Тази позиция беше изложена в писмо до "Financial Times" от Марк Уолъс, бивш посланик на САЩ в ООН, и Мадлен Джоелсон, изпълнителен директор на неправителствената организация Turkish Democracy Project.

Каратрантос посочва, че на практика не съществува механизъм за изключване на член от НАТО, а само процедура за доброволно оттегляне.