Фирми, маскирани като доставчици на машини и материали, строят незаконно участъци от магистрала "Хемус", обяви регионалният министър Виолета Комитова по повод приключилата проверка на ДНСК на документацията на деветте участъка, на които е разделено изграждането на магистралата. След като участъците не са строени от "Автомагистрали", а от други подизпълнителни форми не може да се търси никаква отговорност за качество и безопасност. Проверки са направени и на място, проблеми не са открити само при първите три лота. Следващите лотове от 4 до 6 дори нямат издадени разрешителни за строеж. Те все още не са отчуждени и нямат одобрени инвестиционни проекти, въпреки това по тях са извършени изкопни работи, полагани са насипи, а на места са изграждани водостоци и подлези, обяви шефът на ДНСК арх. Влади Калинов.

За тези незаконни дейности държавната фирма "Автомагистрали" е плащала суми на частни фирми. Аванси са плащани дори за лотовете от 7 до 9, на които дори още не е уточнено трасето, посочи министър Комитова. Тя даде пример и с фирма, регистрирана в Бургас, която е прибрала 10 млн. лв. за озеленяване по лот 9 от магистралата, въпреки че скоро строителство там няма да има. Комитова припомни, че довършването на АМ "Хемус" ще струва 4.5 млрд. лв., от които вече през Агенция Пътна инфраструктура са разплатени авансово 1.5 млрд. лв. Калинов добави, че безуспешно се е опитал да връчи акт на фирмата, изгребала хумусния слой в участък без разрешение за строителство и направила паркинг на това място. Фирмата е "Европейски пътища". "България плаща 17 млн. лв. за километър от "Хемус. На среща в чужбина полски министър ми каза, че в Полша цените са от 7 до 17 млн. евро на километър. При тази най-висока цена, на която строим у нас, би трябвало да имаме високи изисквания за качеството", каза Комитова.

Ремонтът на 10 язовира са без разрешителни за строеж   

Според Калинов всички участници са анонимни, не са вписани нито строителите, нито проектантите, нито надзорниците. Единствените гаранции поема "Монтажи", а частните фирми не носят никаква отговорност, каза той.