Кандидатът за премиер Асен Василев все още не разполага с нужната подкрепа от 121 депутати, но няма да преговаря с ИТН, които разрушиха последната управленска коалиция, каза самият той в предаването "Панорама" на БНТ. В петък президентът Румен Радев му връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната".

Дали премиерът в оставка Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията, разясни Василев.

"В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начинът, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа е прибързано" - каза Василев.

"Продължаваме промяната" няма да преговаря с формацията на Слави Трифонов, категоричан бе той.

"Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки", коментира кандидатът за премиер.

Василев заяви още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство:

"Взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти."

Василев смята решението за правилно. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

"Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: "ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", подчерта той.

Василав припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия.