“Смятам, че има достатъчно сериозна воля от парламентарните групи ветото на президента да не бъде прието и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс”.

Това заяви

председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова.Коментарът и е направен след като се разбра, че президентът Румен Радев е наложил вето върху промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото народно събрание.“Президентът желае хартиената бюлетина, всичко свързано с машинното гласуване и електронното дистанционно гласуване да се запази във вида му, който беше в Изборния кодекс преди да бъде променен”, каза Атанасова.

Надежда Йорданова

от ДБ също коментира ветото. “Ветото е сериозно обосновано и обръща внимание, че с промените няма смисъл от машинния вот и се създават опасности от таен вот. Двата различни начина на гласуване имат различна защита, което е сериозно предизвикателство пред прозрачния вот. Ние трябва да обсъдим задълбочено мотивите на президента и ветото да не бъде отхвърлено”, обясни Йорданова.По думите на Костадин Костадинов от „Възраждане” е очевидно мнозинството за преодоляване на ветото на президента. “Ние ще продължаваме да настояваме за промените, но според мен ГЕРБ, ДПС и БСП ще се възползват и ще налижат вето”, каза лидерът на партията.Александър Николов от „Български възход” уточни, че партията ще подкрепи ветото на президента.“Машинният вот работи, има много по-важни решения от Изборния кодекс”, каза Николов.