Атанасова декларира, че единството и мирът ще са в основата на коалицията ГЕРБ-СДС в този парламент. "Ще се стремим тук да има съгласие, а в държавата ни да има мир", каза тя.

Обръщението си към политическите сили

в 48-то Народно събрание тя започна с думите: "Днес православната църква чества Деня на Св Йоан Рилски - небесният покровител на България. В завещанието си към учениците си той казва - бъдете единни, имайте мир между себе си."„Държавата се намира в критична ситуация, не можем да си позволим детински битки и обиди. Избирателите заставиха всички нас да работим заедно и нито една партия да не е в състояние да състави самостоятелно правителство.""Резултатът предполага взаимодействие между политическите субекти, които през последните години са се противопоставяли остро. Времето за това противопоставяне изтече", коментира Атанасова.

След три служебни правителства

и едно 7-месечно правителство на четворната коалиция страната ни не може да си плаща сметките, предприятия са изправени пред банкрут, хиляди домакинства не могат да се оправят със сметките, заяви тя. "Ние заедно трябва да укрепим доверието в институцията Народно събрание. За да бъде решена тази сложна задача, са необходими лидерство и политическа смелост. Това означава да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти избирателите. Вече близо 2 години българският парламент не е в състояние да излъчи стабилно правителство. Все по-тежко стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна република", каза още Атанасова.По думите и политическа смелост означава да се разделим с опорните точки, дребнотемието и злободневните скандали."Ако и този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-бързи крачки към разпад на политическата система. В битката с парламентаризма победители няма да има. България днес има нужда от антикризисно проевропейско управление", заяви Атанасова.