Атина остана без обществен транспорт на 21 септември.

Причина за това е 24-часова стачка на работниците, обявена от Атинския център на труда (ЕКА) ден по-рано.

Решението на профсъюзите беше обявено по обяд на 20 септември и поради това не беше възможно да се изслуша жалбата на дружеството в рамките на деня или преди началото на мобилизацията.

Стачката бе  обявена от (EKA) на извънредно заседание с оглед на приемането на проектозакона за транспортните компании в парламента.

21 септември е денят за приемане на законопроекта на Министерството на финансите за транспортните работници, които, както казват те, са "засегнати от въпросния законопроект".

Атинската организация за градски транспорт (OASA) също участва в стачката, в резултат на което автобусите и тролейбусите не се движат в продължение на 24 часа.

Метрото също не работи по трите си линии.

"Обществото всеки ден изпитва последиците от приватизацията на Обществената енергийна корпорация (PPC) с драстичното увеличение на цената на електроенергията, правителството насърчава плановете си за приватизация на Атинската компания за водоснабдяване и канализация (EYDAP) и на компаниите за обществен транспорт, без да се интересува от последиците от търсенето на печалба.

Законопроектът, който е в парламента и реализира този замисъл, за да улесни приватизацията, предвижда и редица разпоредби, които водят до разпадане на трудовите отношения и допълнително подкопават ролята на колективното договаряне.

По-специално, новоназначените служители се изключват от оперативните колективни трудови договори и се улеснява тяхното уволнение, дори ако са били наети за неопределен период от време.

Освен това за първи път в тези предприятия се предвижда съществуването на "наети" работници.

Всички заедно служителите на столичния градски транспорт ще се борим с всички сили, за да предотвратим приемането на този краен законопроект", се казва в изявлението.