В навечерието на изтичането на първата си година като президент на САЩ, Джо Байдън даде самостоятелна пресконференция в Белия дом, на която предложи обобщение на постигнатото в първата четвърт на мандата си и говори по актуални теми. Байдън шокира с директно изразеното предположение, че Русия ще нахлуе в Украйна. Президентът прави своята равносметка в труден период САЩ във вътрешен и външен план. Той откри пресконференцията с признанието, че това е била година на "предизвикателства", но и на значителни крачки, включително ваксинацията на милиони американци срещу COVID-19. Държавният глава отговори на най-разнообразни въпроси, освен за кризата в Украйна. Повечето бяха по актуалните теми на американското общество - коронавирусът, цените, изборното законодателство и инвестиционния план.

Проблеми и постижения през първата година на управлението

"Утре ще се навърши една година, откакто встъпих в длъжност. Беше година на предизвикателства, но също така беше година на огромен напредък. От 2 милиона души, които бяха ваксинирани в момента, в който положих клетва, стигнахме до 210 милиона американци, които бяха напълно ваксинирани днес", каза Байдън от Белия дом в сряда следобед.вече работи уебсайт за  регистрират за безплатни тестове за коронавирус, тъй като страната продължава да се бори с варианта Омикрон, който причини 99,5% от новите случаи на заразяване в САЩ миналата седмица, според оценките на CDC."Създадохме 6 милиона нови работни места. Повече работни места за една година, отколкото когато и да било преди. Безработицата спадна. Коефициентът на безработица спадна до 3,9%. Детската бедност намаля с близо 40%", посочи Байдън.

Изборна реформа

Байдън каза, че „всичко зависи от това дали сме в състояние да докажем американския народ, че част от това (рестриктивните закони в управляваните от републиканци  щати - бел. ред.) се прави в опит да се промени резултата от изборите“. „Мисля, че независимо колко трудно правят за малцинствата да гласуват, те са готови да застанат на опашка и да се противопоставят на опита да им попречат да гласуват" - каза Байдън, но предупреди, че борбата ще бъде трудна.

Build Back Better

Байдън подчерта, че елементите, включени в законопроекта, който в момента е в застой заради обединената републиканска опозиция и няколко ключови демократи, са популярни сред американския народ.

Коронавирусът

Афганистан - "гробището на империите"

Президентът Байдън се защити от критиките за изтеглянето на САЩ от Афганистан близо пет месеца по-късно, като каза, че е осъзнал, че в азиатската страна не може да се постигне единство. "Вдигнете ръка, ако смятате, че някой ще може да обедини Афганистан под едно-единствено правителство. Това е гробището на империите по солидна причина, не е податливо на олединение", каза Байдън по време на днешната пресконференция. Позовавайки се на седмичните разходи от близо един милиард долара за задържане на американските сили в Афганистан, Байдън отбеляза, че "няма възможност за мирно разрешаване". „Въпросът беше дали продължаваме да харчим толкова много пари на седмица в Афганистан, знаейки, че идеята да успеем в друго, освен да изпращам повече торби с трупове у дома, е много, много необичайна. Няма начин да се измъкнем лесно от Афганистан след 20 години. Не е възможно, независимо кога сте го направили. И аз не се извинявам за това, което направих", каза президентът. Байдън обаче изрази съпричастност към загубените животи по време на оттеглянето.

Кризата между Русия и Украйна

„Не съм съвсем уверен, че той е сигурен какво ще направи. Предполагам, че ще действа. Той трябва да направи нещо“, каза Байдън.Президентът описа руския лидер, като търсещ подходящо място в постсъветския свят: „Той се опитва да намери своето място в света между Китай и Запада."