Президентът Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като заяви, че Москва е длъжна да прояви отговорност след нахлуването си в Украйна. В изявление американският лидер отново заяви, че администрацията му е готова "бързо да договори" замяна на Новия СТАРТ - договора за ограничаване на междуконтиненталните ядрени сили на САЩ и Русия, който изтича през 2026 г.

"Русия трябва да покаже, че е готова да възобнови работата по контрола на ядрените оръжия", заяви Байдън, "Но преговорите изискват желаещ партньор, който действа добросъвестно. А бруталната и непровокирана агресия на Русия в Украйна разруши мира в Европа и представлява атака срещу основните принципи на международния ред."

Обръщайки се към Китай, който укрепва много по-малкия си ядрен арсенал, Байдън заяви, че комунистическата държава е длъжна като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН "да участва в преговори, които ще намалят риска от погрешни изчисления и ще се справят с дестабилизиращата военна динамика".

"Няма полза за нито една от нашите нации, нито за света, да се противопоставяме на съществения ангажимент за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия", каза Байдън.

Байдън заяви, че ядрените свръхдържави Русия и Съединените щати имат отговорността да задават тон, като гарантират жизнеспособността на знаковия Договор за неразпространение на ядреното оръжие или ДНЯО, който има за цел да предотврати разпространението на технологии за ядрени оръжия по света, съобщи АФП.

"Здравината на ДНЯО винаги е зависела от смислени, реципрочни ограничения на въоръженията между Съединените щати и Руската федерация. Дори в разгара на Студената война Съединените щати и Съветският съюз успяваха да работят заедно, за да поддържат споделената си отговорност за осигуряване на стратегическа стабилност", заяви Байдън.

По думите му неговата администрация "ще продължи да подкрепя ДНЯО и да се стреми да укрепва архитектурата за неразпространение, която защитава хората навсякъде по света".