Президентът на САЩ Байдън направи изявление след срещата си с крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман в двореца Селам в Джеда, Саудитска Арабия. Байдън заяви, че е имал важни срещи с ръководители от Саудитска Арабия и че по време на разговорите в Джеда са обсъдили енергийната сигурност и че Саудитска Арабия ще влезе в партньорство със САЩ в областта на чистата енергия. Като каза, че е обсъдил енергийния въпрос със саудитски представители, Байдън добави, че те очакват страните производителки на петрол да увеличат производствените си квоти през следващите седмици, за да контролират високите цени на енергията.

Байдън информира, че с краля са обсъдили военните нужди на Саудитска Арабия в областта на сигурността и заплахите, пред които страната може да се изправи, както и въпроса за Йемен:

"Договорихме се с лидерите на Саудитска Арабия да удължим прекратяването на огъня в Йемен. Саудитска Арабия ще отвори въздушното си пространство за всички граждански полети. Оценяваме това решение. Това е важна ситуация и голям успех. Това означава, че въздушното пространство на Саудитска Арабия ще бъде отворено за Израел".

Във връзка с отношенията на Вашингтон с Близкия изток президентът на САЩ Байдън заяви:

"Постигнахме напредък в укрепването на отношенията си със страните от Персийския залив. Няма да оставим вакуум в Близкия изток, който да бъде запълнен от Русия и Китай".

Той съобщи също, че мироопазващите сили, които служат на островите Тиран и Санафир в Червено море, ще ги напуснат. Като заяви, че са се договорили и за свързването на Ирак с електрическата мрежа на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) през Саудитска Арабия и Кувейт, Байдън изтъкна, че са се договорили да си партнират със Саудитска Арабия за технологията G5.

Байдън заяви, че по време на срещата с принц бин Салман е повдигнал въпроса за убийството на журналиста Джамал Хашоги:

"По време на срещата изразих мнението си и казах много ясно, че президентът на САЩ не трябва да мълчи за правата на човека. Казах на принц бин Салман, че според мен той е отговорен за този инцидент".

В отговор Салман му е казал, че не е отговорен за инцидента и че е предприел необходимите мерки срещу отговорните лица.